Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Houbové rizoto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 158
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2346 kcal
Bílkoviny 122 g
Sacharidy 264 g
Tuky 79 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Voňavá Itálie z českých lesních hub může spočinout i na vašem stole! Vyzkoušejte s námi jednoduché krémové houbové rizoto s úrodou z lesa.

Související recepty

Suroviny

nadrobno
česnek 4 stroužky
nadrobno
rýže 250 g
kulatozrnná
vývar zeleninový 750 ml
horký
lesní houby 1 kg
čerstvé, očištěné a nakrájené
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

V hrnci rozehřejte 3 lžíce másla. Přidejte cibuli, česnek a poduste doměkka. Přisypte rýži a důkladně promíchejte, aby se každé zrníčko obalilo rozpuštěným tukem.

2

Přilijte 2/3 vývaru a přiveďte k varu.

3

Osolte a opepřete. Přikryjte poklicí a na mírném ohni vařte asi 15 minut. Podle potřeby přilijte zbytek vývaru.

4

Mezitím v pánvi rozpusťte 1 lžíci másla a poduste na něm houby. Zhruba po 20-25 minutách se z hub odpaří většina vody (ztratí až 75% svého objemu). Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou.

5

Dušené houby smíchejte s rýží. Přidejte zhruba 1/2 strouhaného parmazánu. Zamíchejte a pod pokličkou duste ještě 10 minut. Ihned servírujte posypané zbývajícím sýrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/8

Komentáře

21.10.2014 13:30

naprosto dokonalé jídlo, podařilo se mi přesně jako v restauraci, děkuji za recept :)

08.09.2014 12:27

1 kg hub? Vážně ... ? To musí být pořádný kotel rizota. Podobný recept je na stránkách Itala v kuchyni, ten má na 320 g rýže jen 60 gramů sušených hub :)

02.10.2015 16:23

Milá Evo, v použití sušených a čerstvých hub je ale také velký rozdíl. :)

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...