Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou

Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2961 kcal
Bílkoviny 93 g
Cukr 368 g
Tuky 110 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ricotta jde s dýní skvěle dohromady. Celkově jemnou konzistenci příjemně rozbije kukuřice přidaná na poslední chvíli...

Suroviny

máslo 50 g
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
rýže arborio 300 g
dýně 300 g
máslová dýně - oloupaná, bez semínek, nahrubo nakrájená
víno bílé 125 ml
vývar zeleninový 1 l
mražená kukuřice 150 g
politá v cedníku horkou vodou
parmazán 50 g
najemno + k podávání
citron 1 ks
kůra najemno, šťáva na ochucení ricotty
sůl
pepř
čerstvě mletý
ricotta 200 g
(kelímek)
tymián 2 snítky
nejlépe citronový, odrhnuté lístky
petrželka 1 PL
nasekaná

1 Ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřej- te máslo a olej na středním ohni. Přidejte cibuli a za stálého míchání opékejte 4–5 minut do změknutí. Vmíchejte rýži a dýni a opékejte cca 1–2 minuty, než se rýže rovnoměrně obalí tukem. Přilijte víno a za stálého míchání vařte, dokud se nesvaří na poloviční objem. Bude to trvat asi minutu. Potom po naběračkách postupně přilévejte vývar. Vždy dobře promíchejte a nechte vývar vstřebat, než přidáte další. Vařte 20–25 minut, ke konci občas ochutnejte, aby byla rýže uvařená uvnitř na skus (al dente). Vmíchejte kukuřici a vařte ještě asi 2 minuty, aby se prohřála. Na závěr vmíchejte parmazán a citronovou kůru, osolte a opepřete podle chuti.

2 Ricottu ochuťte tymiánem a šťávou z citronu podle chuti.

3 Rizoto rozdělte do talířů a každou porci ozdobte lžící ochucené ricotty a posypte nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...

Obchod Apetit