0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5 / 5. Počet hodnocení: 21
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4854 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 488 g
Tuky 222 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá kombinace vláčné rýže, mascarpone a křupavé slané ‚drobenky‘.

Suroviny

cibule 2 ks
nakrájená na drobno
celer 0.5 ks
nasekaný
olivový olej 1 PL
rýže 400 g
na rizoto, propláchnutá a odkapaná
víno bílé 250 ml
suché nebo vermuta
tymián 1 hrst
větší hrst nebo 3 lžíce sušeného
česnek 2 ks
palice, neloupané, upečené 30min/180-200°
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
máslo 70 g
parmazán 150 g
mascarpone 2 PL
vrchovaté lžíce
Na slanou drobenku
pečivo 2 hrsti
staré, drobky
mandle 150 g
drcené
olej 1 PL
na opražení
sůl
tymián
pepř

Postup

1

Vychladlý česnek oloupejte a stroužky vytlačte ze slupek.

2

Cibulku a celer v hlubším hrnci zvolna (čtyři až pět minut) osmahněte na oleji.

3

Vsypte rýži a zesilte plamen. Opékejte za nepřetržitého míchání asi minutu, aby rýže zesklovatěla.

4

Přilijte alkohol a za stálého míchání jej nechte vsáknout.

5

Přidejte tymián i oloupané a mírně rozmačkané stroužky česneku. Zmírněte plamen a postupně, po naběračkách a za stálého míchání, přilévejte vývar. Další přidejte vždycky až poté, co se předchozí dávka vsákne (trvá to asi patnáct až osmnáct minut).

6

Odstavte a vmíchejte máslo se strouhaným parmazánem. Promíchejte, zakryjte a nechte dvě minuty stát. Během této doby získá rizoto perfektní konzistenci.

7

Teď připravte slanou drobenku: na rozehřátém oleji dozlatova opečte mandle, tymián a kousky chleba.

8

Nechte odsát přebytečný tuk, lehce osolte a opepřete.

9

Rozdělte rizoto na jednotlivé porce, ozdobte mascarpone a posypejte opraženými drobečky s mandlemi. S podáváním nečekejte!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

Anonym

a tam patří ten klasickej, co roste v zemi nebo řapíkovej ?

Anonym

mám obavu, že právě ta bulva, kterou moc nemusím. Možná by to šlo nahradit petrželí či pastiňákem

Anonym

Do risotta se dava prave ta bulva - najemno nastrohana. Ve finale to ani necitite, ono se to tim jen tak lehce zahusti. Kdyz ho tam ale nedate, nic se nestane, ja ho taky vzdycky doma nemam ;-)

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit