Krémové rizoto

Krémové rizoto

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4446 kcal
Bílkoviny 133 g
Cukr 428 g
Tuky 221 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Skvělá kombinace vláčné rýže, mascarpone a křupavé slané ‚drobenky‘.

Suroviny

cibule 2 ks
nakrájená na drobno
celer 0.5 ks
nasekaný
olivový olej 1 PL
rýže 400 g
na rizoto, propláchnutá a odkapaná
víno bílé 250 ml
suché nebo vermuta
tymián hrst
větší hrst nebo 3 lžíce sušeného
česnek 2
neloupané, upečené 30min/180-200°
1 l
drůběží vývar nebo zeleninový
máslo 70 g
parmazán 150 g
mascarpone 2 PL
vrchovaté lžíce
Na slanou drobenku
pečivo 2 hrsti
staré, drobky
mandle 150 g
drcené
olej 1 PL
na opražení
sůl
tymián
pepř
1.  Vychladlý česnek oloupejte a stroužky vytlačte ze slupek. Cibulku a celer v hlubším hrnci zvolna (čtyři až pět minut) osmahněte na oleji. Vsypte rýži a zesilte plamen. Opékejte za nepřetržitého míchání asi minutu, aby rýže zesklovatěla. Přilijte alkohol a za stálého míchání jej nechte vsáknout.

2.  Přidejte tymián i oloupané a mírně rozmačkané stroužky česneku. Zmírněte plamen a postupně, po naběračkách a za stálého míchání, přilévejte vývar. Další přidejte vždycky až poté, co se předchozí dávka vsákne (trvá to asi patnáct až osmnáct minut). Odstavte a vmíchejte máslo se strouhaným parmazánem. Promíchejte, zakryjte a nechte dvě minuty stát. Během této doby získá rizoto perfektní konzistenci.

3.  Teď připravte slanou drobenku: na rozehřátém oleji dozlatova opečte mandle, tymián a kousky chleba. Nechte odsát přebytečný tuk, lehce osolte a opepřete. Rozdělte rizoto na jednotlivé porce, ozdobte mascarpone a posypejte opraženými drobečky s mandlemi. S podáváním nečekejte!

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit