Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Krémové rizoto
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 24
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4737 kcal
Bílkoviny 151 g
Sacharidy 463 g
Tuky 219 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá kombinace vláčné rýže, mascarpone a křupavé slané ‚drobenky‘. Krémové rizoto vyžaduje více času a trpělivosti, ale sami se přesvědčíte, že výsledek za to rozhodně stojí. Pečený česnek a bílé víno ho navíc učiní neodolatelným. Italské krémové rizoto si zamilujete.

Suroviny

nakrájená na drobno
celer ½ ks
nasekaný
olivový olej 1 PL
rýže arborio 400 g
na rizoto, propláchnutá a odkapaná
suché nebo vermuta
tymián 1 hrst
větší hrst nebo 3 lžíce sušeného
česnek 2 palice
neloupané, upečené 30 min/180-200 °C
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
vrchovaté lžíce
Na slanou drobenku
pečivo 2 hrsti
staré, drobky
mandle sekané 150 g
olej 1 PL
na opražení
sůl
tymián
pepř

Postup

1

Vychladlý česnek oloupejte a stroužky vytlačte ze slupek.

2

Cibulku a celer v hlubším hrnci zvolna (čtyři až pět minut) osmahněte na oleji.

3

Vsypte rýži a zesilte plamen. Opékejte za nepřetržitého míchání asi minutu, aby rýže zesklovatěla.

4

Přilijte alkohol a za stálého míchání jej nechte vsáknout.

5

Přidejte tymián i oloupané a mírně rozmačkané stroužky česneku. Zmírněte plamen a postupně, po naběračkách a za stálého míchání, přilévejte vývar. Další přidejte vždycky až poté, co se předchozí dávka vsákne (trvá to asi patnáct až osmnáct minut).

6

Odstavte a vmíchejte máslo se strouhaným parmazánem. Promíchejte, zakryjte a nechte dvě minuty stát. Během této doby získá rizoto perfektní konzistenci.

7

Teď připravte slanou drobenku: na rozehřátém oleji dozlatova opečte mandle, tymián a kousky chleba.

8

Nechte odsát přebytečný tuk, lehce osolte a opepřete.

9

Rozdělte rizoto na jednotlivé porce, ozdobte mascarpone a posypejte opraženými drobečky s mandlemi. S podáváním nečekejte!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

04.09.2007 20:35
Recept se nachází v č.4/06, str.81
01.09.2006 13:53
Když já nerada celer :-(
04.09.2006 14:09
a tam patří ten klasickej, co roste v zemi nebo řapíkovej ?
13.09.2006 15:45
mám obavu, že právě ta bulva, kterou moc nemusím. Možná by to šlo nahradit petrželí či pastiňákem
26.02.2008 19:03
Do risotta se dava prave ta bulva - najemno nastrohana. Ve finale to ani necitite, ono se to tim jen tak lehce zahusti. Kdyz ho tam ale nedate, nic se nestane, ja ho taky vzdycky doma nemam ;-)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč