Skvělá kombinace vláčné rýže, mascarpone a křupavé slané ‚drobenky‘. Krémové rizoto vyžaduje více času a trpělivosti, ale sami se přesvědčíte, že výsledek za to rozhodně stojí. Pečený česnek a bílé víno ho navíc učiní neodolatelným. Italské krémové rizoto si zamilujete.
Suroviny
Postup
Vychladlý česnek oloupejte a stroužky vytlačte ze slupek.
Cibulku a celer v hlubším hrnci zvolna (čtyři až pět minut) osmahněte na oleji.
Vsypte rýži a zesilte plamen. Opékejte za nepřetržitého míchání asi minutu, aby rýže zesklovatěla.
Přilijte alkohol a za stálého míchání jej nechte vsáknout.
Přidejte tymián i oloupané a mírně rozmačkané stroužky česneku. Zmírněte plamen a postupně, po naběračkách a za stálého míchání, přilévejte vývar. Další přidejte vždycky až poté, co se předchozí dávka vsákne (trvá to asi patnáct až osmnáct minut).
Odstavte a vmíchejte máslo se strouhaným parmazánem. Promíchejte, zakryjte a nechte dvě minuty stát. Během této doby získá rizoto perfektní konzistenci.
Teď připravte slanou drobenku: na rozehřátém oleji dozlatova opečte mandle, tymián a kousky chleba.
Nechte odsát přebytečný tuk, lehce osolte a opepřete.
Rozdělte rizoto na jednotlivé porce, ozdobte mascarpone a posypejte opraženými drobečky s mandlemi. S podáváním nečekejte!
Komentáře