0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě

Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě

4/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4323 kcal
Bílkoviny 194 g
Sacharidy 485 g
Tuky 160 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vegetariánské medailonky z fermentovaných sójových bobů alias tempehu doporučujeme vyzkoušet. Přijdou si na své i masožrouti.

Suroviny

olivy černé 50 g
bez pecky
strouhanka 100 g
tymián 3 ČL
sušené datle 120 g
bez pecky
šalotka 2 ks
nadrobno
máslo 2 ČL
tempeh 500 g
petrželka hrst
menší
římský kmín 1 ČL
mletý
paprika mletá uzená 1 ČL
mletá
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hladká 4 PL
rostlinný olej
na smažení
Na cibulovou omáčku
cibule 300 g
nahrubo
mrkev 100 g
nahrubo
máslo 20 g
rostlinný olej 1 ČL
rajčatový protlak 50 g
česnek 3 stroužek
tymián 2 snítka
rozmarýn snítka
mouka pšeničná hladká 1 PL
sušené datle 15 g
Na zeleninu
mrkev 10 ks
malá (nejlépe baby)
hrášek hrst
velká
brambory 5 ks
menší / baby

1 Na pracovní plochu dejte pečicí papír a na něj vsypte olivy, které takto nechte schnout 48 hodin. Potom je rozmixujte spolu se strouhankou a tymiánem.

2 Datle dejte do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu a minutu vařte, odstavte, sceďte a rozmixujte.

3 Šalotku pomalu opékejte na másle asi 2 minuty, aby změkla. Tempeh rozsekejte v mixéru na malé kousky do konzistence hrubší strouhanky, přesypte do mísy, přidejte datlové pyré, šalotku, petrželku a koření. Promíchejte a směs zarolujte pomocí čisté potravinářské fólie do válečků dlouhých cca 12cm (z 1 válečku vznikne zhruba 5 medailonků) a dejte asi na hodinu do mrazáku.

4 Mezitím na omáčku opékejte cibuli s mrkví na másle a oleji, dokud směs nezezlátne. Poté přidejte rajčatový protlak a pomalu opékejte cca 2 minuty. Přidejte česnek, tymián, rozmarýn a mouku. Vařte 1 minutu, pak přidejte 250ml vody a vařte dalších 30 minut. Potom omáčku propasírujte a vmíchejte do ní datle nakrájené na malé kousky.

5 Zeleninu krátce povařte ve vroucí a osolené vodě, aby zůstala křupavá. Ihned ji přesuňte do ledové vody. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Na rozpálenou pánev dejte olej a restujte oblanšírovanou zeleninu, dokud nezíská pěknou barvu. Na závěr přidejte máslo, petrželku, citronovou kůru a kmín.

6 Zmražené válečky obalte v mouce, rozšlehaném žloutku a olivové strouhance a obalení ještě jednou zopakujte. Smažte při teplotě 160°C po dobu zhruba 2 minut a pak dejte do předehřáté trouby na 150°C na 5 minut. Na závěr dejte každý váleček odsát na papírový ubrousek, abyste ho zbavili přebytečného oleje.

7 Tempehové válečky nakrájejte na zhruba 1,5cm široké medailonky. Servírujte je s orestovanou zeleninou a cibulovou omáčkou. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/9

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč