Vegetariánské medailonky z fermentovaných sójových bobů alias tempehu doporučujeme vyzkoušet. Přijdou si na své i masožrouti.
Suroviny
Postup
Na pracovní plochu dejte pečicí papír a na něj vsypte olivy, které takto nechte schnout 48 hodin. Potom je rozmixujte spolu se strouhankou a tymiánem.
Datle dejte do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu a minutu vařte, odstavte, sceďte a rozmixujte.
Šalotku pomalu opékejte na másle asi 2 minuty, aby změkla. Tempeh rozsekejte v mixéru na malé kousky do konzistence hrubší strouhanky, přesypte do mísy, přidejte datlové pyré, šalotku, petrželku a koření. Promíchejte a směs zarolujte pomocí čisté potravinářské fólie do válečků dlouhých cca 12cm (z 1 válečku vznikne zhruba 5 medailonků) a dejte asi na hodinu do mrazáku.
Mezitím na omáčku opékejte cibuli s mrkví na másle a oleji, dokud směs nezezlátne. Poté přidejte rajčatový protlak a pomalu opékejte cca 2 minuty. Přidejte česnek, tymián, rozmarýn a mouku. Vařte 1 minutu, pak přidejte 250ml vody a vařte dalších 30 minut. Potom omáčku propasírujte a vmíchejte do ní datle nakrájené na malé kousky.
Zeleninu krátce povařte ve vroucí a osolené vodě, aby zůstala křupavá. Ihned ji přesuňte do ledové vody. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Na rozpálenou pánev dejte olej a restujte oblanšírovanou zeleninu, dokud nezíská pěknou barvu. Na závěr přidejte máslo, petrželku, citronovou kůru a kmín.
Zmražené válečky obalte v mouce, rozšlehaném žloutku a olivové strouhance a obalení ještě jednou zopakujte. Smažte při teplotě 160°C po dobu zhruba 2 minut a pak dejte do předehřáté trouby na 150°C na 5 minut. Na závěr dejte každý váleček odsát na papírový ubrousek, abyste ho zbavili přebytečného oleje.
Tempehové válečky nakrájejte na zhruba 1,5cm široké medailonky. Servírujte je s orestovanou zeleninou a cibulovou omáčkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 40 receptů bez masa nejen pro vegetariány(41 receptů )