Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě

Medailonky z uzeného tempehu v olivové krustě

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4303 kcal
Bílkoviny 193 g
Cukr 482 g
Tuky 160 g
Vláknina 109 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Tyhle medailonky jste určitě ještě nezkoušeli!

Suroviny

olivy černé 50 g
bez pecky
strouhanka 100 g
tymián 3 ČL
sušené datle 120 g
bez pecky
šalotka 2 ks
nadrobno
máslo 2 ČL
tempeh 500 g
petrželka hrst
menší
římský kmín 1 ČL
mletý
1 ČL
uzená paprika mletá
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hladká 4 PL
rostlinný olej
na smažení
Na cibulovou omáčku
cibule 300 g
nahrubo
mrkev 100 g
nahrubo
máslo 20 g
rostlinný olej 1 ČL
rajčatový protlak 50 g
česnek 3 stroužek
tymián 2 snítka
rozmarýn snítka
mouka pšeničná hladká 1 PL
sušené datle 15 g
Na zeleninu
mrkev 10 ks
malá (nejlépe baby)
1 ks
cuket lze nahradit 5 baby cuketkami
hrášek hrst
velká
brambory 5 ks
menší / baby

1 Na pracovní plochu dejte pečicí papír a na něj vsypte olivy, které takto nechte schnout 48 hodin. Potom je rozmixujte spolu se strouhankou a tymiánem.

2 Datle dejte do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu a minutu vařte, odstavte, sceďte a rozmixujte.

3 Šalotku pomalu opékejte na másle asi 2 minuty, aby změkla. Tempeh rozsekejte v mixéru na malé kousky do konzistence hrubší strouhanky, přesypte do mísy, přidejte datlové pyré, šalotku, petrželku a koření. Promíchejte a směs zarolujte pomocí čisté potravinářské fólie do válečků dlouhých cca 12cm (z 1 válečku vznikne zhruba 5 medailonků) a dejte asi na hodinu do mrazáku.

4 Mezitím na omáčku opékejte cibuli s mrkví na másle a oleji, dokud směs nezezlátne. Poté přidejte rajčatový protlak a pomalu opékejte cca 2 minuty. Přidejte česnek, tymián, rozmarýn a mouku. Vařte 1 minutu, pak přidejte 250ml vody a vařte dalších 30 minut. Potom omáčku propasírujte a vmíchejte do ní datle nakrájené na malé kousky.

5 Zeleninu krátce povařte ve vroucí a osolené vodě, aby zůstala křupavá. Ihned ji přesuňte do ledové vody. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Na rozpálenou pánev dejte olej a restujte oblanšírovanou zeleninu, dokud nezíská pěknou barvu. Na závěr přidejte máslo, petrželku, citronovou kůru a kmín.

6 Zmražené válečky obalte v mouce, rozšlehaném žloutku a olivové strouhance a obalení ještě jednou zopakujte. Smažte při teplotě 160°C po dobu zhruba 2 minut a pak dejte do předehřáté trouby na 150°C na 5 minut. Na závěr dejte každý váleček odsát na papírový ubrousek, abyste ho zbavili přebytečného oleje.

7 Tempehové válečky nakrájejte na zhruba 1,5cm široké medailonky. Servírujte je s orestovanou zeleninou a cibulovou omáčkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit