Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gado gado
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8465 kcal
Bílkoviny 187 g
Sacharidy 780 g
Tuky 495 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S indonéskou arašídovou omáčkou si tofu a tempeh zamilují i jejich odpůrci. Pro zvýšení efektu sáhněte po uzeném tempehu.

Suroviny

Na oblohu (nemusí být všechno)
fazolky zelené 200 g
povařené v páře
menší, na nudličky, povařené v páře
povařené v páře
na kolečka – opečená na troše oleje
na poloviny či dílky
menší, na tyčky
menší, vařené či 2 batáty, oloupané a nakrájené
vejce 2 ks
natvrdo, na dílky
tofu 200 g
pevné, na plátky, opečené
tempeh 200 g
na plátky a opečený
krevetové chipsy 8 ks
mívají je v asijských restauracích
Na omáčku
rostlinný olej 100 ml
nepražené (nejlépe i s červenou slupičkou), nebo pražené oloupané
červená, očištěná
nasekaná
česnek 2 stroužky
najemno
krevetová pasta ½ ČL
nemusí být
koriandr mletý 1 ČL
římský kmín ½ ČL
mletý
rybí omáčka 1 PL
sójová omáčka 1 PL
cukr 1 ČL
tamarindová pasta 1 PL
či 2 lžíce limetové šťávy
sůl ½ ČL
+ navíc

Postup

1

Rostlinný olej zahřejte na pánvi a 4 minuty na něm za častého míchání pražte arašídy. Vyjměte je děrovanou lžící, osušte od přebytečného oleje na papírových utěrkách, nechte vychladnout a pak semelte.

2

Všechny ostatní suroviny na omáčku semelte v robotu/chopperu na pastu. Tu přesuňte na pánev a čtyři minuty opékejte. Přidejte 450 ml horké vody, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut.

3

Pak přisypte mleté arašídy a povařte na požadovanou hustotu,asi 5 minut. Ochutnejte, případně dolaďte některou z použitých přísad. Podávejte se zeleninou, vejci, tofu, tempehem…

NĚCO NAVÍC

  • My jsme omáčku udělali záměrně hodně hustou, ale může být i o dost tekutější, záleží jen na vás, kolik vody přidáte. Namísto vody nebo její části lze použít i kokosové mléko. Pokud omáčku hned nespotřebujete, v lednici vydrží týden. Dá se i zamrazit; rozmrazte ji v rendlíku na ohni a podle potřeby nařeďte vodou.
  • Omáčka gado gado si žádá k namáčení co možná nejčerstvější zeleninu. Exkluzivní rada šéfkuchaře zní: Až uvaříte vejce, čtyři minuty je opékejte na oleji a pak je na pět minut namočte do sladké chilli omáčky. Díky tomu budou křupavá a mimořádně lahodná.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč