S indonéskou arašídovou omáčkou si tofu a tempeh zamilují i jejich odpůrci. Pro zvýšení efektu sáhněte po uzeném tempehu.
Suroviny
Na oblohu (nemusí být všechno)
fazolky zelené
200
g
povařené v páře
pekingské zelí
½
ks
menší, na nudličky, povařené v páře
výhonky mungo
100
g
povařené v páře
šalotka
4
ks
na kolečka – opečená na troše oleje
rajče
2
ks
na poloviny či dílky
okurka
1
ks
menší, na tyčky
brambory
4
ks
menší, vařené či 2 batáty, oloupané a nakrájené
vejce
2
ks
natvrdo, na dílky
tofu
200
g
pevné, na plátky, opečené
tempeh
200
g
na plátky a opečený
krevetové chipsy
8
ks
mívají je v asijských restauracích
Na omáčku
rostlinný olej
100
ml
arašídy
200
g
nepražené (nejlépe i s červenou slupičkou), nebo pražené oloupané
chilli paprička
3
ks
červená, očištěná
šalotka
3
ks
nasekaná
česnek
2
stroužky
najemno
krevetová pasta
½
ČL
nemusí být
koriandr mletý
1
ČL
římský kmín
½
ČL
mletý
rybí omáčka
1
PL
sójová omáčka
1
PL
cukr
1
ČL
tamarindová pasta
1
PL
či 2 lžíce limetové šťávy
sůl
½
ČL
+ navíc
arašídový olej
2
PL
Postup
1
Rostlinný olej zahřejte na pánvi a 4 minuty na něm za častého míchání pražte arašídy. Vyjměte je děrovanou lžící, osušte od přebytečného oleje na papírových utěrkách, nechte vychladnout a pak semelte.
2
Všechny ostatní suroviny na omáčku semelte v robotu/chopperu na pastu. Tu přesuňte na pánev a čtyři minuty opékejte. Přidejte 450 ml horké vody, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut.
3
Pak přisypte mleté arašídy a povařte na požadovanou hustotu,asi 5 minut. Ochutnejte, případně dolaďte některou z použitých přísad. Podávejte se zeleninou, vejci, tofu, tempehem…
NĚCO NAVÍC
- My jsme omáčku udělali záměrně hodně hustou, ale může být i o dost tekutější, záleží jen na vás, kolik vody přidáte. Namísto vody nebo její části lze použít i kokosové mléko. Pokud omáčku hned nespotřebujete, v lednici vydrží týden. Dá se i zamrazit; rozmrazte ji v rendlíku na ohni a podle potřeby nařeďte vodou.
- Omáčka gado gado si žádá k namáčení co možná nejčerstvější zeleninu. Exkluzivní rada šéfkuchaře zní: Až uvaříte vejce, čtyři minuty je opékejte na oleji a pak je na pět minut namočte do sladké chilli omáčky. Díky tomu budou křupavá a mimořádně lahodná.