Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Gado gado
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8465 kcal
Bílkoviny 187 g
Sacharidy 780 g
Tuky 495 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S indonéskou arašídovou omáčkou si tofu a tempeh zamilují i jejich odpůrci. Pro zvýšení efektu sáhněte po uzeném tempehu.

Suroviny

Na oblohu (nemusí být všechno)
fazolky zelené 200 g
povařené v páře
menší, na nudličky, povařené v páře
povařené v páře
na kolečka – opečená na troše oleje
na poloviny či dílky
menší, na tyčky
menší, vařené či 2 batáty, oloupané a nakrájené
vejce 2 ks
natvrdo, na dílky
tofu 200 g
pevné, na plátky, opečené
tempeh 200 g
na plátky a opečený
krevetové chipsy 8 ks
mívají je v asijských restauracích
Na omáčku
rostlinný olej 100 ml
nepražené (nejlépe i s červenou slupičkou), nebo pražené oloupané
červená, očištěná
nasekaná
česnek 2 stroužky
najemno
krevetová pasta ½ ČL
nemusí být
koriandr mletý 1 ČL
římský kmín ½ ČL
mletý
rybí omáčka 1 PL
sójová omáčka 1 PL
cukr 1 ČL
tamarindová pasta 1 PL
či 2 lžíce limetové šťávy
sůl ½ ČL
+ navíc

Postup

1

Rostlinný olej zahřejte na pánvi a 4 minuty na něm za častého míchání pražte arašídy. Vyjměte je děrovanou lžící, osušte od přebytečného oleje na papírových utěrkách, nechte vychladnout a pak semelte.

2

Všechny ostatní suroviny na omáčku semelte v robotu/chopperu na pastu. Tu přesuňte na pánev a čtyři minuty opékejte. Přidejte 450 ml horké vody, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut.

3

Pak přisypte mleté arašídy a povařte na požadovanou hustotu,asi 5 minut. Ochutnejte, případně dolaďte některou z použitých přísad. Podávejte se zeleninou, vejci, tofu, tempehem…

NĚCO NAVÍC

  • My jsme omáčku udělali záměrně hodně hustou, ale může být i o dost tekutější, záleží jen na vás, kolik vody přidáte. Namísto vody nebo její části lze použít i kokosové mléko. Pokud omáčku hned nespotřebujete, v lednici vydrží týden. Dá se i zamrazit; rozmrazte ji v rendlíku na ohni a podle potřeby nařeďte vodou.
  • Omáčka gado gado si žádá k namáčení co možná nejčerstvější zeleninu. Exkluzivní rada šéfkuchaře zní: Až uvaříte vejce, čtyři minuty je opékejte na oleji a pak je na pět minut namočte do sladké chilli omáčky. Díky tomu budou křupavá a mimořádně lahodná.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín