Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 (3)
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4469 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 276 g
Tuky 287 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S indonéskou arašídovou omáčkou si tofu a tempeh zamilují i jejich odpůrci. Pro zvýšení efektu sáhněte po uzeném tempehu.

Suroviny

na oblohu (nemusí být všechno)
fazolky zelené 200 g
zelené, povařené v páře
pekingské zelí 1 ks
menší, na nudličky, povařené v páře
100 g
mungo výhonky, povařené v páře
šalotka 4 ks
na kolečka opečené na troše oleje
rajčata 2 ks
na poloviny či dílky
okurka 1 ks
menší, na tyčky
brambory 4 ks
menší, vařené či 2 batáty, oloupané a nakrájené
vejce 2 ks
natvrdo, vařená na dílky
tofu 200 g
pevný, na plátky, opečený
tempeh 200 g
na plátky a opečený
8 ks
krevetové čipsy mívají je v čínských restauracích
Na omáčku
rostlinný olej 100 ml
arašídy 200 g
nepražené (nejlépe i s červenou slupičkou) anebo pražené oloupané
chilli paprička 3 ks
červená, očištěná
šalotka 3 ks
nasekaná
česnek 2 stroužky
najemno
1 ČL
krevetová pasta nemusí být
koriandr 1 ČL
mletý
římský kmín 1 ČL
mletý
rybí omáčka 1 PL
sójová omáčka 1 PL
cukr 1 ČL
tamarindová pasta 1 PL
či 2 lžíce limetová šťáva
sůl 1 ČL
navíc
arašídový olej 2 PL

1 Rostlinný olej zahřejte na pánvi a 4 minuty na něm za častého míchání pražte arašídy. Vyjměte je děrovanou lžící, osušte od přebytečného oleje na papírových utěrkách, nechte vychladnout a pak semelte.

2 Všechny ostatní suroviny na omáčku semelte v robotu/chopperu na pastu. Tu přesuňte na pánev a čtyři minuty opékejte. Přidejte 450 ml horké vody, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut. Pak přisypte mleté arašídy a povařte na požadovanou hustotu,asi 5 minut. Ochutnejte, případně dolaďte některou z použitých přísad. Podávejte se zeleninou, vejci, tofu, tempehem…

NĚCO NAVÍC

  • My jsme omáčku udělali záměrně hodně hustou, ale může být i o dost tekutější, záleží jen na vás, kolik vody přidáte. Namísto vody nebo její části lze použít i kokosové mléko. Pokud omáčku hned nespotřebujete, v lednici vydrží týden. Dá se i zamrazit; rozmrazte ji v rendlíku na ohni a podle potřeby nařeďte vodou.
  • Omáčka gado gado si žádá k namáčení co možná nejčerstvější zeleninu. Exkluzivní rada šéfkuchaře zní: Až uvaříte vejce, čtyři minuty je opékejte na oleji a pak je na pět minut namočte do sladké chilli omáčky. Díky tomu budou křupavá a mimořádně lahodná.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit