Gado gado
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8465 kcal
Bílkoviny 187 g
Sacharidy 780 g
Tuky 495 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S indonéskou arašídovou omáčkou si tofu a tempeh zamilují i jejich odpůrci. Pro zvýšení efektu sáhněte po uzeném tempehu.

Suroviny

Na oblohu (nemusí být všechno)
fazolky zelené 200 g
povařené v páře
pekingské zelí 0.5 ks
menší, na nudličky, povařené v páře
výhonky mungo 100 g
povařené v páře
šalotka 4 ks
na kolečka – opečená na troše oleje
rajčata 2 ks
na poloviny či dílky
okurka 1 ks
menší, na tyčky
brambory 4 ks
menší, vařené či 2 batáty, oloupané a nakrájené
vejce 2 ks
natvrdo, na dílky
tofu 200 g
pevné, na plátky, opečené
tempeh 200 g
na plátky a opečený
krevetové chipsy 8 ks
mívají je v asijských restauracích
Na omáčku
rostlinný olej 100 ml
arašídy 200 g
nepražené (nejlépe i s červenou slupičkou), nebo pražené oloupané
chilli paprička 3 ks
červená, očištěná
šalotka 3 ks
nasekaná
česnek 2 stroužky
najemno
krevetová pasta 0.5 ČL
nemusí být
koriandr mletý 1 ČL
římský kmín 0.5 ČL
mletý
rybí omáčka 1 PL
sójová omáčka 1 PL
cukr 1 ČL
tamarindová pasta 1 PL
či 2 lžíce limetové šťávy
sůl 0.5 ČL
+ navíc
arašídový olej 2 PL

1 Rostlinný olej zahřejte na pánvi a 4 minuty na něm za častého míchání pražte arašídy. Vyjměte je děrovanou lžící, osušte od přebytečného oleje na papírových utěrkách, nechte vychladnout a pak semelte.

2 Všechny ostatní suroviny na omáčku semelte v robotu/chopperu na pastu. Tu přesuňte na pánev a čtyři minuty opékejte. Přidejte 450 ml horké vody, přiveďte k varu a zvolna vařte 20 minut. Pak přisypte mleté arašídy a povařte na požadovanou hustotu,asi 5 minut. Ochutnejte, případně dolaďte některou z použitých přísad. Podávejte se zeleninou, vejci, tofu, tempehem…

NĚCO NAVÍC

  • My jsme omáčku udělali záměrně hodně hustou, ale může být i o dost tekutější, záleží jen na vás, kolik vody přidáte. Namísto vody nebo její části lze použít i kokosové mléko. Pokud omáčku hned nespotřebujete, v lednici vydrží týden. Dá se i zamrazit; rozmrazte ji v rendlíku na ohni a podle potřeby nařeďte vodou.
     
  • Omáčka gado gado si žádá k namáčení co možná nejčerstvější zeleninu. Exkluzivní rada šéfkuchaře zní: Až uvaříte vejce, čtyři minuty je opékejte na oleji a pak je na pět minut namočte do sladké chilli omáčky. Díky tomu budou křupavá a mimořádně lahodná.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/1

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit