0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1214 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 171 g
Tuky 39 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

rýže 1
kulatozrnné
cibule 1 ks
žutá
víno bílé 1
bujon 2 ks
kuřecí či zeleninové, bio bez glutamátu nebo domácí vývar
voda 500 ml
horká
mrkev 7 ks
středně velká
pažitka
čerstvá, lze nahrdit tymiánem
máslo
sůl
pepř
olivový olej
sýr pecorino
lze nahradit parmazánem

Postup

1

Nejprve si nakrájejte cibuli i 3 mrkve na drobné kostičky, rýži propláchněte studenou vodou a přeceďte. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte cibuli a mrkev, obojí za stáleho míchání restujeme asi pět minut, poté přimícháme rýži. Je nutné stále míchat, aby se rýže nepřichytila,ale jen trochu osmažila a jakoby zprůhlednina.

2

Po čtyřech minutách přilijeme víno a necháme za stálého míchání odpařit. Mezitím zalijeme bujony 500-800ml horké vody, tímto vývarem podléváme rýži dokud nezměkne. Průběžně ochutnáváme, abychom rýži nepodlili moc a nemuseli čekat dlouho než se tekutina odpaří a tím rýži nerozvařili. U celozrnné se nám to moc nestane,ale u loupané je riziko větší.

3

Když se  rýže vaří připravíme si pyré, ano zase z mrkve :) Tímto pyré se rizoto krásně zahustí bez použití hodně másla a parmazánu. Nejprve dáme vařit zbylé 4  mrkve ( oloupané a nakrájené na větší kousky ) do menšího kastrolu s vodou, trochou sole a kousíčkem másla, který dodá mrkvi dokonalou chuť. Voda by měla sahat jen lehce nad okraj mrkve.

4

Vaříme do měkka, jakmile je mrkev uvařená mělo by být vody jen velmi málo, pokud jí je hodně trošku slijeme a zbytek ponorným mixerem rozmixujeme na hladké pyré do kterého přidáme podle chuti nakrájenou pažitku,která s mrkvičkou dokonale ladí.

5

Když je rýže měkká necháme vývar téměř odařit, pozor musíme míchat častěji,aby se nám rizoto nepřichytilo.

6

Pak vmícháme celé pyré, což nám rizoto krásně zahustí, přidáme trochu nastrouhaného pecorina, množství opět podle naší chuti. Ochutíme pepřem, solí a ihned podáváme. Již není nutné sypat pecorinem, chuť je naprosto dokonalá...hmmm myslím, že zítra půjdu doplnit zásoby rýže :)))

Foto: Pixabay.com

Autor: sandrunka

Obchod Apetit