Risotto primavera

Risotto primavera

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 30 minut 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2180 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 158 g
Tuky 106 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jídlo, které patří k italské klasice, je v této podobě dokonalou oslavou nejsvěžejší roční doby!

Suroviny

hrášek 300 g
nejlépe čerstvý
jarní cibulka 4 ks
středně velká, nejlépe šalotka
jarní cibulka 3 ks
česnek 1 stroužek
menší kus
fazolky zelené 250 g
v sezóně špiček chřestu
vývar kuřecí 1.3 l
ideálně domácí
olivový olej 1 PL
máslo 80 g
350 g
kulatozrnná rýže Carnaroli, Arborio nebo Vialone nano
víno bílé 100 ml
suché
parmazán 100 g
jemně strouhaný
sůl
pepř
1. Pokud použijete mražený hrášek a fazolky, přelijte je na cedníku vroucí vodou a pak ihned propláchněte studenou, aby si zachovaly barvu. Cibulky včetně jarních najemno nakrájejte, stejně jako česnek. Máte-li čerstvý chřest, odstraňte tužší konce, případně oloupejte stonky a výhonky podélně překrojte na čtvrtiny. Vývar v hrnci uveďte do varu a pak plamen stáhněte, aby vývar jen jemně vřel.

2. Ve velkém a širokém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a polovinu másla. Vsypte cibulky a česnek a asi tři čtyři minuty za stálého míchání smažte, až zesklovatí (nenechte je ale zhnědnout). Plamen dejte na střední úroveň a vsypte rýži. Pečlivě ji promíchávejte, aby se zrnka obalila tukem a začala se jakoby pražit. Ve chvíli, kdy rýže začne syčet, přilijte víno. Míchejte asi minutu, aby se víno odpařilo.

3. Přilijte první dávku vývaru, asi sběračku a půl. Od téhle chvíle sledujte hodiny nebo si nastavte kuchyňský budík – risottu trvá vaření osmnáct až dvacet minut. Míchejte; jemně vroucí vývar se bude pomalu vsakovat do rýže. Promíchávejte hlavně u okrajů kastrolu, abyste žádné zrnko nenechali mimo dosah zvláčňující lázně. Další vývar přidejte vždycky až v okamžiku, kdy se předchozí dávka vsákla. S množstvím tekutiny to ale nepřehánějte; rýže si sama řekne o další dávku, začne si bublavě povzdychávat. (Pokud nedáte na emoce, protáhněte vařečku středem kastrolu – zůstává-li za ní sucho, je čas na další dávku vývaru.)
4. Po čtrnácti minutách přidejte k rýži připravenou zeleninu kromě chřestu, lehce ji osolte, případně opepřete. Chřest dejte do hrnce s vroucím vývarem, po čtyřech minutách ho vyjměte děrovanou naběračkou, a teprve teď přidejte k rýži. V této chvíli také začněte risotto ochutnávat – zrnka by měla začít vláčnět, ale ve středu zůstat pevná na skus. Jakmile risotto převaříte, bude opravdu mazlavé, ale nedovařená rýže také není to pravé. Takže když dosáhnete ideálu (možná nespotřebujete všechen vývar), stáhněte hrnec z ohně, vmíchejte zbylé máslo a parmazán, zastříkněte vývarem a tři minuty nechte pod pokličkou dojít.

Komentáře

Anonym

Zrovna se to vaří - jsem na to zvědavá, při ochutnávkách se to jeví velice dobře :-). Ještě co na to řekne manžel se švagrem - velicí masojedi, ale já už kus zvířete nemohu ani vidět - toto je pro mě podle mého gusta. Vaření zdar

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit