Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Risotto primavera
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 28
Do 30 minut Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3494 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 451 g
Tuky 106 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Risotto primavera aneb ‚jarní rizoto‘ patří k italské klasice. V této podobě je dokonalou oslavou nejsvěžejší roční doby! Krémová rýže s hráškem a fazolkami (v sezóně s chřestem) je výborné bezmasé jídlo, které vás už prvním soustem přenese na Apeninský poloostrov.

Suroviny

hrášek 300 g
nejlépe čerstvý
jarní cibulka 3 ks
česnek 1 stroužek
malý
fazolky zelené 250 g
v sezoně lze nahradit špičkami chřestu
vývar kuřecí 1,3 l
olivový olej 1 PL
rýže arborio 350 g
nebo jinou rýži na risotto (Carnaroli, Vialone nano atd.)
suché
jemně strouhaný
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Pokud použijete mražený hrášek a fazolky, přelijte je na cedníku vroucí vodou a pak ihned propláchněte studenou, aby si zachovaly barvu.

2

Cibulky včetně jarních najemno nakrájejte, stejně jako česnek. Máte-li čerstvý chřest, odstraňte tužší konce, případně oloupejte stonky a výhonky podélně překrojte na čtvrtiny. Vývar v hrnci uveďte do varu a pak plamen stáhněte, aby vývar jen jemně vřel.

3

Ve velkém a širokém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a polovinu másla. Vsypte cibulky a česnek a asi tři čtyři minuty za stálého míchání smažte, až zesklovatí (nenechte je ale zhnědnout). Plamen dejte na střední úroveň a vsypte rýži. Pečlivě ji promíchávejte, aby se zrnka obalila tukem a začala se jakoby pražit. Ve chvíli, kdy rýže začne syčet, přilijte víno. Míchejte asi minutu, aby se víno odpařilo.

4

Přilijte první dávku vývaru, asi sběračku a půl. Od téhle chvíle sledujte hodiny nebo si nastavte kuchyňský budík – risottu trvá vaření osmnáct až dvacet minut. Míchejte; jemně vroucí vývar se bude pomalu vsakovat do rýže. Promíchávejte hlavně u okrajů kastrolu, abyste žádné zrnko nenechali mimo dosah zvláčňující lázně. Další vývar přidejte vždycky až v okamžiku, kdy se předchozí dávka vsákla. S množstvím tekutiny to ale nepřehánějte; rýže si sama řekne o další dávku, začne si bublavě povzdychávat. (Pokud nedáte na emoce, protáhněte vařečku středem kastrolu – zůstává-li za ní sucho, je čas na další dávku vývaru.

5

Po čtrnácti minutách přidejte k rýži připravenou zeleninu kromě chřestu, lehce ji osolte, případně opepřete. Chřest dejte do hrnce s vroucím vývarem, po čtyřech minutách ho vyjměte děrovanou naběračkou, a teprve teď přidejte k rýži. V této chvíli také začněte risotto ochutnávat – zrnka by měla začít vláčnět, ale ve středu zůstat pevná na skus. Jakmile risotto převaříte, bude opravdu mazlavé, ale nedovařená rýže také není to pravé. Takže když dosáhnete ideálu (možná nespotřebujete všechen vývar), stáhněte hrnec z ohně, vmíchejte zbylé máslo a parmazán, zastříkněte vývarem a tři minuty nechte pod pokličkou dojít.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/3

Komentáře

02.05.2008 10:42
Zrovna se to vaří - jsem na to zvědavá, při ochutnávkách se to jeví velice dobře :-). Ještě co na to řekne manžel se švagrem - velicí masojedi, ale já už kus zvířete nemohu ani vidět - toto je pro mě podle mého gusta. Vaření zdar
04.09.2007 18:16
Recept se nachází v č.3/06, str.68

Apetit magazín