Risotto primavera aneb ‚jarní rizoto‘ patří k italské klasice. V této podobě je dokonalou oslavou nejsvěžejší roční doby! Krémová rýže s hráškem a fazolkami (v sezóně s chřestem) je výborné bezmasé jídlo, které vás už prvním soustem přenese na Apeninský poloostrov.
Suroviny
Postup
Pokud použijete mražený hrášek a fazolky, přelijte je na cedníku vroucí vodou a pak ihned propláchněte studenou, aby si zachovaly barvu.
Cibulky včetně jarních najemno nakrájejte, stejně jako česnek. Máte-li čerstvý chřest, odstraňte tužší konce, případně oloupejte stonky a výhonky podélně překrojte na čtvrtiny. Vývar v hrnci uveďte do varu a pak plamen stáhněte, aby vývar jen jemně vřel.
Ve velkém a širokém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a polovinu másla. Vsypte cibulky a česnek a asi tři čtyři minuty za stálého míchání smažte, až zesklovatí (nenechte je ale zhnědnout). Plamen dejte na střední úroveň a vsypte rýži. Pečlivě ji promíchávejte, aby se zrnka obalila tukem a začala se jakoby pražit. Ve chvíli, kdy rýže začne syčet, přilijte víno. Míchejte asi minutu, aby se víno odpařilo.
Přilijte první dávku vývaru, asi sběračku a půl. Od téhle chvíle sledujte hodiny nebo si nastavte kuchyňský budík – risottu trvá vaření osmnáct až dvacet minut. Míchejte; jemně vroucí vývar se bude pomalu vsakovat do rýže. Promíchávejte hlavně u okrajů kastrolu, abyste žádné zrnko nenechali mimo dosah zvláčňující lázně. Další vývar přidejte vždycky až v okamžiku, kdy se předchozí dávka vsákla. S množstvím tekutiny to ale nepřehánějte; rýže si sama řekne o další dávku, začne si bublavě povzdychávat. (Pokud nedáte na emoce, protáhněte vařečku středem kastrolu – zůstává-li za ní sucho, je čas na další dávku vývaru.
Po čtrnácti minutách přidejte k rýži připravenou zeleninu kromě chřestu, lehce ji osolte, případně opepřete. Chřest dejte do hrnce s vroucím vývarem, po čtyřech minutách ho vyjměte děrovanou naběračkou, a teprve teď přidejte k rýži. V této chvíli také začněte risotto ochutnávat – zrnka by měla začít vláčnět, ale ve středu zůstat pevná na skus. Jakmile risotto převaříte, bude opravdu mazlavé, ale nedovařená rýže také není to pravé. Takže když dosáhnete ideálu (možná nespotřebujete všechen vývar), stáhněte hrnec z ohně, vmíchejte zbylé máslo a parmazán, zastříkněte vývarem a tři minuty nechte pod pokličkou dojít.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak na dokonale krémové italské rizoto plus 15 receptů(15 receptů )
Komentáře