Rizoto s chřestem a krevetami

Rizoto s chřestem a krevetami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2190 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 248 g
Tuky 73 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřest sice pořád ještě nenajdete běžně v zahrádkách jako kdysi, ale na trhy a do obchodů už se naštěstí vrátil...

Suroviny

chřest zelený 1 svazek
cca 200-400 g, zbavený tuhých konců
krevety 250 g
větší, oloupané, očištěné, zbavené střívka na hřbetě, nejlépe nepředvařené, mohou být i povolené mražené
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 1 PL
vývar kuřecí 1 l
horký
máslo 60 g
šalotka 2 ks
malé, nakrájená na kostičky
rýže 225 g
na rizoto (carnaroli nebo arborio)
víno bílé 150 ml
suché
šafrán špetka
nitky
parmazán 1 PL
čerstvě nastrouhaný + hobliny navíc na ozdobení
petrželka
čerstvá, hladkolistá, na ozdobení

1 Chřest uvařte ve vroucí osolené vodě, aby začínal měknout, ale ještě byl křehký (podle čerstvosti a tloušťky, cca 2–5 minut). Sceďte, propláchněte tekoucí studenou vodou, nakrájejte na cca 3cm kousky. Odložte.

2 Krevety osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej, vsypte krevety a na středním ohni opékejte a obracejte asi 3 minuty, aby se propekly, ale déle je nemučte (předvařené jen krátce prohřejte). Přeneste je na talíř, odložte.

3 V rendlíku udržujte vývar v mírném varu. Ve velkém rendlíku rozehřejte 40 g másla, vsypte šalotku a na středním ohni ji opékejte doměkka, asi 4 minuty. Vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Podlijte vínem a zvolna vařte, až se téměř odpaří/vstřebá. Pak vlijte zhruba naběračku vývaru (tolik, aby rýže byla těsně ponořená) a vařte a míchejte, až se vývar vstřebá. Vmíchejte šafrán a poté po naběračkách přilévejte vývar, další vždy, až se předchozí vstřebá, vařte a stále míchejte.

4 Rizoto je hotové, až bude rýže al dente a jemně krémová, asi po 25 minutách (možná nepoužijete všechen vývar), vmíchejte sýr a zbývající máslo, ihned odstavte. Vmíchejte chřest a krevety. Osolte, opepřete a ozdobte hoblinami parmazánu a petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit