Rizoto s chřestem a krevetami

Rizoto s chřestem a krevetami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2190 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 248 g
Tuky 73 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřest sice pořád ještě nenajdete běžně v zahrádkách jako kdysi, ale na trhy a do obchodů už se naštěstí vrátil...

Související recepty

Suroviny

chřest zelený 1 svazek
cca 200-400 g, zbavený tuhých konců
krevety 250 g
větší, oloupané, očištěné, zbavené střívka na hřbetě, nejlépe nepředvařené, mohou být i povolené mražené
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 1 PL
vývar kuřecí 1 l
horký
máslo 60 g
šalotka 2 ks
malé, nakrájená na kostičky
rýže 225 g
na rizoto (carnaroli nebo arborio)
víno bílé 150 ml
suché
šafrán špetka
nitky
parmazán 1 PL
čerstvě nastrouhaný + hobliny navíc na ozdobení
petrželka
čerstvá, hladkolistá, na ozdobení

1 Chřest uvařte ve vroucí osolené vodě, aby začínal měknout, ale ještě byl křehký (podle čerstvosti a tloušťky, cca 2–5 minut). Sceďte, propláchněte tekoucí studenou vodou, nakrájejte na cca 3cm kousky. Odložte.

2 Krevety osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej, vsypte krevety a na středním ohni opékejte a obracejte asi 3 minuty, aby se propekly, ale déle je nemučte (předvařené jen krátce prohřejte). Přeneste je na talíř, odložte.

3 V rendlíku udržujte vývar v mírném varu. Ve velkém rendlíku rozehřejte 40 g másla, vsypte šalotku a na středním ohni ji opékejte doměkka, asi 4 minuty. Vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Podlijte vínem a zvolna vařte, až se téměř odpaří/vstřebá. Pak vlijte zhruba naběračku vývaru (tolik, aby rýže byla těsně ponořená) a vařte a míchejte, až se vývar vstřebá. Vmíchejte šafrán a poté po naběračkách přilévejte vývar, další vždy, až se předchozí vstřebá, vařte a stále míchejte.

4 Rizoto je hotové, až bude rýže al dente a jemně krémová, asi po 25 minutách (možná nepoužijete všechen vývar), vmíchejte sýr a zbývající máslo, ihned odstavte. Vmíchejte chřest a krevety. Osolte, opepřete a ozdobte hoblinami parmazánu a petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit