0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rizoto s chřestem a krevetami

Rizoto s chřestem a krevetami

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2190 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 248 g
Tuky 73 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřest sice pořád ještě nenajdete běžně v zahrádkách jako kdysi, ale na trhy a do obchodů už se naštěstí vrátil...

Suroviny

chřest zelený 1 svazek
cca 200-400 g, zbavený tuhých konců
krevety 250 g
větší, oloupané, očištěné, zbavené střívka na hřbetě, nejlépe nepředvařené, mohou být i povolené mražené
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 1 PL
vývar kuřecí 1 l
horký
máslo 60 g
šalotka 2 ks
malé, nakrájená na kostičky
rýže 225 g
na rizoto (carnaroli nebo arborio)
víno bílé 150 ml
suché
šafrán špetka
nitky
parmazán 1 PL
čerstvě nastrouhaný + hobliny navíc na ozdobení
petrželka
čerstvá, hladkolistá, na ozdobení

1 Chřest uvařte ve vroucí osolené vodě, aby začínal měknout, ale ještě byl křehký (podle čerstvosti a tloušťky, cca 2–5 minut). Sceďte, propláchněte tekoucí studenou vodou, nakrájejte na cca 3cm kousky. Odložte.

2 Krevety osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej, vsypte krevety a na středním ohni opékejte a obracejte asi 3 minuty, aby se propekly, ale déle je nemučte (předvařené jen krátce prohřejte). Přeneste je na talíř, odložte.

3 V rendlíku udržujte vývar v mírném varu. Ve velkém rendlíku rozehřejte 40 g másla, vsypte šalotku a na středním ohni ji opékejte doměkka, asi 4 minuty. Vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Podlijte vínem a zvolna vařte, až se téměř odpaří/vstřebá. Pak vlijte zhruba naběračku vývaru (tolik, aby rýže byla těsně ponořená) a vařte a míchejte, až se vývar vstřebá. Vmíchejte šafrán a poté po naběračkách přilévejte vývar, další vždy, až se předchozí vstřebá, vařte a stále míchejte.

4 Rizoto je hotové, až bude rýže al dente a jemně krémová, asi po 25 minutách (možná nepoužijete všechen vývar), vmíchejte sýr a zbývající máslo, ihned odstavte. Vmíchejte chřest a krevety. Osolte, opepřete a ozdobte hoblinami parmazánu a petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit