Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rizoto s chřestem a krevetami

Rizoto s chřestem a krevetami

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2190 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 248 g
Tuky 73 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřest sice pořád ještě nenajdete běžně v zahrádkách jako kdysi, ale na trhy a do obchodů už se naštěstí vrátil...

Suroviny

cca 200-400 g, zbavený tuhých konců
krevety 250 g
větší, oloupané, očištěné, zbavené střívka na hřbetě, nejlépe nepředvařené, mohou být i povolené mražené
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej panenský 1 PL
vývar kuřecí 1 l
horký
malé, nakrájená na kostičky
rýže 225 g
na rizoto (carnaroli nebo arborio)
suché
šafrán špetka
nitky
čerstvě nastrouhaný + hobliny navíc na ozdobení
petrželka
čerstvá, hladkolistá, na ozdobení

Postup

1

Chřest uvařte ve vroucí osolené vodě, aby začínal měknout, ale ještě byl křehký (podle čerstvosti a tloušťky, cca 2–5 minut). Sceďte, propláchněte tekoucí studenou vodou, nakrájejte na cca 3cm kousky. Odložte.

2

Krevety osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej, vsypte krevety a na středním ohni opékejte a obracejte asi 3 minuty, aby se propekly, ale déle je nemučte (předvařené jen krátce prohřejte). Přeneste je na talíř, odložte.

3

V rendlíku udržujte vývar v mírném varu. Ve velkém rendlíku rozehřejte 40 g másla, vsypte šalotku a na středním ohni ji opékejte doměkka, asi 4 minuty. Vsypte rýži a 2 minuty ji opékejte za stálého míchání. Podlijte vínem a zvolna vařte, až se téměř odpaří/vstřebá. Pak vlijte zhruba naběračku vývaru (tolik, aby rýže byla těsně ponořená) a vařte a míchejte, až se vývar vstřebá. Vmíchejte šafrán a poté po naběračkách přilévejte vývar, další vždy, až se předchozí vstřebá, vařte a stále míchejte.

4

Rizoto je hotové, až bude rýže al dente a jemně krémová, asi po 25 minutách (možná nepoužijete všechen vývar), vmíchejte sýr a zbývající máslo, ihned odstavte. Vmíchejte chřest a krevety. Osolte, opepřete a ozdobte hoblinami parmazánu a petrželkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/5

Apetit magazín