Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy

Rizoto s gorgonzolou a vlašskými ořechy

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2017 kcal
Bílkoviny 50 g
Cukr 279 g
Tuky 65 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kromě samotných receptů se nechte inspirovat i způsobem, jak o vaření přemýšlet – když něco chystáte, už předem uvažujte, co podniknete s tím, co se nedojí. Tak budete minimalizovat zbytky, a ještě skvěle nakrmíte celou rodinu.

Suroviny

vlašské ořechy 30 g
nahrubo
olivový olej 2 PL
máslo 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
rýže arborio 275 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
víno bílé 100 ml
suché
vývar zeleninový 850 ml
lze nahradit drůbežím
gorgonzola 80 g
rozdrobený
bazalka
na ozdobu

1 V suché pánvi na mírném ohni lehce opražte ořechy, ale nespalte je. Potom odložte stranou.

2 Olej a máslo rozehřejte v hrnci. Přidejte cibuli a opékejte na mírném ohni do sklovita. Přidejte rýži, osolte a míchejte, dokud zrnka nezprůhlední a neabsorbují většinu tuku. Zvyšte teplotu, vlijte víno a míchejte, než se vstřebá. Přidejte sběračku horkého vývaru a míchejte a vařte, dokud nebude vývar vstřebaný. Postup s dalším vývarem opakujte do té doby, až bude rýže příjemně měkká, ale uvnitř ještě na skus a celé rizoto bude příjemně krémové.

3 Odstavte, vmíchejte gorgonzolu a většinu ořechů. Dolaďte chuť solí a pepřem a podávejte posypané pepřem, zbylými ořechy, a chcete-li, také bazalkovými lístky. Podávejte hned, rizoto rychle tuhne a ztrácí krémovou konzistenci.

NA VÍKENDOVÝ VÝLET:

Placičky à la arancini
Do vychladlého ztuhlého rizota vmíchejte najemno nasekanou hladkolistou petrželku, hmotu zformujte do placiček o průměru cca 5 cm a tloušťce 1 cm. Ty obalte ve strouhance a krátce osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova z obou stran. Nechte odsát na papírových utěrkách. Placičky zabalte do krabičky s sebou a doprovoďte je čerstvými rajčátky a rukolou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit