0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pórková polévka se sýrem a ovesnými vločkami

Pórková polévka se sýrem a ovesnými vločkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pórková polévka se sýrem a ovesnými vločkami

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2518 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 154 g
Tuky 167 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro inspiraci na tuhle lahodnou pórkovou polévku jsme si zaskočili do Švýcarska. Také ve vás talíř, ze kterého se kouří a sýr se v něm pomalu roztéká, vyvolává pocit klidu a spokojenosti?

Suroviny

ghí 2 PL
nebo rostlinný olej
pórek 2 ks
velký, důkladně očištěný, zbavený nejtmavší části a nakrájený na tenká kolečka
ovesné vločky 6 PL
jemné
vývar hovězí 1 l
nebo zeleninový
petrželka 1 snítka
nahrubo nasekaná
smetana ke šlehání 250 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
čerstvě strouhaný
sýr gruyère 120 g
nastrouhaný, či čedar, nastrouhaný (viz Něco navíc)
pažitka 1 svazek
nakrájená

Postup

1

Ve velkém rendlíku na středním ohni opečte na zvoleném tuku pórek do změknutí. Vsypte ovesné vločky a za stálého míchání opékejte ještě 2–3 minuty.

2

Pak zalijte vývarem, promíchejte, vložte snítku petrželky, přiveďte k varu, zmírněte oheň a vařte pod pokličkou našikmo 15–20 minut. Pokud by byla polévka příliš hutná, nařeďte ji dalším vývarem či horkou vodou. Až bude polévka provařená podle vašich představ, můžete, ale nemusíte ji promixovat. Zjemněte ji smetanou, podle potřeby opatrně prohřejte, ale už nevařte. Podle chuti dosolte a okořeňte.

3

Podávejte ihned, posypané v miskách či na talířích pořádnou vrstvou strouhaného sýra a nakrájenou pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Můžete použít i jiné sýry, například ementál či appenzeller. Čedar uvádíme jako variantu pro vegetariány.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit