Pro inspiraci na tuhle lahodnou pórkovou polévku jsme si zaskočili do Švýcarska. Také ve vás talíř, ze kterého se kouří a sýr se v něm pomalu roztéká, vyvolává pocit klidu a spokojenosti?
Suroviny
Postup
Ve velkém rendlíku na středním ohni opečte na zvoleném tuku pórek do změknutí. Vsypte ovesné vločky a za stálého míchání opékejte ještě 2–3 minuty.
Pak zalijte vývarem, promíchejte, vložte snítku petrželky, přiveďte k varu, zmírněte oheň a vařte pod pokličkou našikmo 15–20 minut. Pokud by byla polévka příliš hutná, nařeďte ji dalším vývarem či horkou vodou. Až bude polévka provařená podle vašich představ, můžete, ale nemusíte ji promixovat. Zjemněte ji smetanou, podle potřeby opatrně prohřejte, ale už nevařte. Podle chuti dosolte a okořeňte.
Podávejte ihned, posypané v miskách či na talířích pořádnou vrstvou strouhaného sýra a nakrájenou pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Můžete použít i jiné sýry, například ementál či appenzeller. Čedar uvádíme jako variantu pro vegetariány.