0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pórková polévka se sýrem a ovesnými vločkami

Pórková polévka se sýrem a ovesnými vločkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pórková polévka se sýrem a ovesnými vločkami

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2518 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 154 g
Tuky 167 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pro inspiraci na tuhle lahodnou pórkovou polévku jsme si zaskočili do Švýcarska. Také ve vás talíř, ze kterého se kouří a sýr se v něm pomalu roztéká, vyvolává pocit klidu a spokojenosti?

Suroviny

ghí 2 PL
nebo rostlinný olej
pórek 2 ks
velký, důkladně očištěný, zbavený nejtmavší části a nakrájený na tenká kolečka
ovesné vločky 6 PL
jemné
vývar hovězí 1 l
nebo zeleninový
petrželka 1 snítka
nahrubo nasekaná
smetana ke šlehání 250 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek
čerstvě strouhaný
sýr gruyère 120 g
nastrouhaný, či čedar, nastrouhaný (viz Něco navíc)
pažitka 1 svazek
nakrájená

Postup

1

Ve velkém rendlíku na středním ohni opečte na zvoleném tuku pórek do změknutí. Vsypte ovesné vločky a za stálého míchání opékejte ještě 2–3 minuty.

2

Pak zalijte vývarem, promíchejte, vložte snítku petrželky, přiveďte k varu, zmírněte oheň a vařte pod pokličkou našikmo 15–20 minut. Pokud by byla polévka příliš hutná, nařeďte ji dalším vývarem či horkou vodou. Až bude polévka provařená podle vašich představ, můžete, ale nemusíte ji promixovat. Zjemněte ji smetanou, podle potřeby opatrně prohřejte, ale už nevařte. Podle chuti dosolte a okořeňte.

3

Podávejte ihned, posypané v miskách či na talířích pořádnou vrstvou strouhaného sýra a nakrájenou pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Můžete použít i jiné sýry, například ementál či appenzeller. Čedar uvádíme jako variantu pro vegetariány.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit