Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pagáče se škvarkovou pomazánkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11046 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 395 g
Tuky 968 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělý předkrm nebo chuťovka k pivu! Šéfkuchař Petr Heneš vám jejich přípravu ukáže pěkně krok za krokem.

Suroviny

Na škvarkovou pomazánku
vepřové sádlo 600 g
syrové, nejlépe hřbetní
česnek 1 stroužek
oloupaný
tymián 3 snítky
lístky odrhnuté
hořčice plnotučná 1 PL
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
Na pagáče
mléko 250 ml
vlažné
1/2 kostky
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření
malé, uvařené ve slupce
změklé
sůl
na dochucení
rozmixované nebo částečně rozmixované se sádlem (podle chuti, někdo má rád kousky škvarků, jiný jemnou strukturu)
vepřové sádlo 5 PL
sezamová semínka
na posypání
na posypání
sůl
na posypání
Na ozdobení
jedlé květy
viz Něco navíc, nemusí být
sůl
hrubozrnná
majoránka (čerstvá)
na tenké plátky

Postup

1
  • NA POMAZÁNKU: Ze syrového sádla vyškvařte škvarky: na malé kostičky nakrájené sádlo dejte do rendlíku se silným dnem a při střední teplotě za občasného zamíchání škvařte.
  • Pokračujte, dokud nebudou škvarky krásně zlatavé a sádlo dokonale rozpuštěné. Potom škvarky vylovte a sádlo slijte do misky.

švarečky na pomazánku

2
  • Vraťte škvarky zpět na pánev a pro lepší barvu je lehce zakápněte mlékem. Restujte ještě asi 30 sekund, pak smíchejte se slitým sádlem a směs rozdělte na poloviny. 
  • Polovinu rozmixujte a během mixování přidejte česnek a tymiánové lístky. Druhou polovinu smíchejte s první rozmixovanou, přidejte hořčici, osolte a opepřete podle chuti. Dejte do lednice asi na hodinu vychladnout.

příprava škvarkové pomazánky

3
  • NA PAGÁČE: Mouku vsypte do mísy, přilijte asi třetinu mléka s cukrem, rozdrobte droždí, zakryjte a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. 
  • Přidejte vejce, najemno přistrouhejte oloupané brambory, přidejte změklé máslo, osolte podle chuti (cca 1–2 lžičky), dolijte zbytek mléka a propracujte rukama. „Nemusíte použít všechno mléko – výsledné těsto by mělo být soudržné, měkké a mírně lepivé,“ radí Linda Heneš. 

příprava pagáčů

4
  • Těsto rozválejte asi na centimetrový plát, rovnoměrně ho potřete rozmixovanými škvarky. Na čtyřikrát pře- ložte jako papír, dejte do mísy, zakryjte a nechte 20 minut kynout na teplém místě. Troubu předehřejte na 180°C.
  • Potom těsto opět rozválejte, přeložte a nechte kynout – postup opakujte ješ- tě jednou (celkem 3x po 20 minutách kynutí). Pak rozválejte na centimetrový plát a vykrajujte kolečka. Potřete vajíčkem, posypte sezamem, kmínem či solí podle chuti a pečte dozlatova 15–20 minut. 

těsto na pagáče

NĚCO NAVÍC
Směs jedlých květů na dekorování jídel můžete koupit už hotovou například v Makru, ale můžete si také připravit vlastní – návody na pěstování i divoký sběr najdete na www.kytkykjidlu.cz

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/2