Pagáče se škvarkovou pomazánkou

Pagáče se škvarkovou pomazánkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Do hodiny Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4842 kcal
Bílkoviny 141 g
Cukr 398 g
Tuky 290 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Skvělý předkrm nebo chuťovka k pivu! Šéfkuchař Petr Heneš vám jejich přípravu ukáže pěkně krok za krokem.

Suroviny

Na škvarkovou pomazánku
600 g
syrové sádlo nejlépe hřebetní
mléko 2 PL
česnek 1 stroužek
oloupaný
tymián 3 snítka
odrhnuté lístky
hořčice plnotučná 1 PL
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
Na pagáče
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 250 ml
vlažné
krupicový cukr 1 ČL
droždí 0.5 kostka
(20 g)
vejce 1 ks
jedno navíc na potření
brambory 2 ks
malé, uvařené ve slupce
máslo 75 g
změklé
sůl
na dochucení
škvarky 250 g
rozmixované / částečně rozmixované s 5 lžícemi sádla, dle chuti
sezamová semínka
na posypání
kmín
na posypání
sůl
na posypání
Na ozdobení
jedlé květy
(nemusí být)
hrubozrnná sůl
majoránka (drhnutá)
cibule červená
na tenké plátky

1 NA POMAZÁNKU: Ze syrového sádla vyškvařte škvarky: na malé kostičky nakrájené sádlo dejte do rendlíku se silným dnem a při střední teplotě za občasného zamíchání škvařte.

2 Pokračujte, dokud nebudou škvarky krásně zlatavé a sádlo dokonale rozpuštěné. Potom škvarky vylovte a sádlo slijte do misky.

3 Vraťte škvarky zpět na pánev a pro lepší barvu je lehce zakápněte mlékem. Restujte ještě asi 30 sekund, pak smíchejte se slitým sádlem a směs rozdělte na poloviny. 

4 Polovinu rozmixujte a během mixování přidejte česnek a tymiánové lístky. Druhou polovinu smíchejte s první rozmixovanou, přidejte hořčici, osolte a opepřete podle chuti. Dejte do lednice asi na hodinu vychladnout.

5 NA PAGÁČE: Mouku vsypte do mísy, přilijte asi třetinu mléka s cukrem, rozdrobte droždí, zakryjte a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut. 

6 Přidejte vejce, najemno přistrouhejte oloupané brambory, přidejte změklé máslo, osolte podle chuti (cca 1–2 lžičky), dolijte zbytek mléka a propracujte rukama. „Nemusíte použít všechno mléko – výsledné těsto by mělo být soudržné, měkké a mírně lepivé,“ radí Linda Heneš. 

7 Těsto rozválejte asi na centimetrový plát, rovnoměrně ho potřete rozmixovanými škvarky. Na čtyřikrát pře- ložte jako papír, dejte do mísy, zakryjte a nechte 20 minut kynout na teplém místě. Troubu předehřejte na 180°C.

8 Potom těsto opět rozválejte, přeložte a nechte kynout – postup opakujte ješ- tě jednou (celkem 3x po 20 minutách kynutí). Pak rozválejte na centimetrový plát a vykrajujte kolečka. Potřete vajíčkem, posypte sezamem, kmínem či solí podle chuti a pečte dozlatova 15–20 minut. 

NĚCO NAVÍC

Směs jedlých květů na dekorování jídel můžete koupit už hotovou například v Makru, ale můžete si také připravit vlastní – návody na pěstování i divoký sběr najdete na www.kytkykjidlu.cz

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit