Skvělý předkrm nebo chuťovka k pivu! Šéfkuchař Petr Heneš vám jejich přípravu ukáže pěkně krok za krokem.
Suroviny
Na škvarkovou pomazánku
vepřové sádlo
600
g
syrové, nejlépe hřbetní
mléko
4
PL
česnek
1
stroužek
oloupaný
tymián
3
snítky
lístky odrhnuté
hořčice plnotučná
1
PL
sůl
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
Na pagáče
mouka pšeničná hladká
500
g
mléko
250
ml
vlažné
krupicový cukr
1
ČL
droždí
20
g
1/2 kostky
vejce
2
ks
1 do těsta + 1 na potření
brambory
2
ks
malé, uvařené ve slupce
máslo
75
g
změklé
sůl
na dochucení
vepřové škvarky
250
g
rozmixované nebo částečně rozmixované se sádlem (podle chuti, někdo má rád kousky škvarků, jiný jemnou strukturu)
vepřové sádlo
5
PL
sezamová semínka
na posypání
na posypání
sůl
na posypání
Na ozdobení
jedlé květy
viz Něco navíc, nemusí být
sůl
hrubozrnná
majoránka (čerstvá)
na tenké plátky
Postup
1
- NA POMAZÁNKU: Ze syrového sádla vyškvařte škvarky: na malé kostičky nakrájené sádlo dejte do rendlíku se silným dnem a při střední teplotě za občasného zamíchání škvařte.
- Pokračujte, dokud nebudou škvarky krásně zlatavé a sádlo dokonale rozpuštěné. Potom škvarky vylovte a sádlo slijte do misky.
2
- Vraťte škvarky zpět na pánev a pro lepší barvu je lehce zakápněte mlékem. Restujte ještě asi 30 sekund, pak smíchejte se slitým sádlem a směs rozdělte na poloviny.
- Polovinu rozmixujte a během mixování přidejte česnek a tymiánové lístky. Druhou polovinu smíchejte s první rozmixovanou, přidejte hořčici, osolte a opepřete podle chuti. Dejte do lednice asi na hodinu vychladnout.
3
- NA PAGÁČE: Mouku vsypte do mísy, přilijte asi třetinu mléka s cukrem, rozdrobte droždí, zakryjte a nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
- Přidejte vejce, najemno přistrouhejte oloupané brambory, přidejte změklé máslo, osolte podle chuti (cca 1–2 lžičky), dolijte zbytek mléka a propracujte rukama. „Nemusíte použít všechno mléko – výsledné těsto by mělo být soudržné, měkké a mírně lepivé,“ radí Linda Heneš.
4
- Těsto rozválejte asi na centimetrový plát, rovnoměrně ho potřete rozmixovanými škvarky. Na čtyřikrát pře- ložte jako papír, dejte do mísy, zakryjte a nechte 20 minut kynout na teplém místě. Troubu předehřejte na 180°C.
- Potom těsto opět rozválejte, přeložte a nechte kynout – postup opakujte ješ- tě jednou (celkem 3x po 20 minutách kynutí). Pak rozválejte na centimetrový plát a vykrajujte kolečka. Potřete vajíčkem, posypte sezamem, kmínem či solí podle chuti a pečte dozlatova 15–20 minut.
NĚCO NAVÍC
Směs jedlých květů na dekorování jídel můžete koupit už hotovou například v Makru, ale můžete si také připravit vlastní – návody na pěstování i divoký sběr najdete na www.kytkykjidlu.cz.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy(18 receptů )
- Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína(33 receptů )
- Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů(17 receptů )
- Lahodné dobroty z křupavých škvarků: 25 receptů, ve kterých hrají hlavní roli(27 receptů )