Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína
Zatímco z velkochovů se maso a zabijačkové pochoutky na náš stůl dostanou skrz obchodní řetězce, spousta českých hospodářství drží tradici domácích zabijaček. Nemusíte hned zabíjet prase, abyste si mohli připravit domácí prdelačku, jelítka nebo tlačenku. S našimi recepty to zvládnete i v menších množstvích doma v kuchyni. Zabijačkové recepty z vepřového masa můžete doprovodit mnoha dalšími tradičními dobrotami!
Zabijačka je spojována s masopustní tradicí, po které až do Velikonoc následovaly bezmasé týdny. Byť jde o porážku zvířete, ctí domácí zabijačka (nebo také zabíjačka) svá pravidla.
- Hlavní pravidlo říká, ani kousek zvířete nesmí přijít nazmar. Prokazuje se tím úcta ke zvířeti, proto je zpracováno beze zbytků. Není tak překvapením, že se využije i krev, ocas, rypák, kopýtka, střeva, žaludek nebo močový měchýř.
- Co se nesnědlo hned, přišlo do komína. Proto je stálicí české kuchyně i uzené maso, kterým se pak po zbytek roku vylepšovala chudá jídla z obilnin a brambor.
- I svatba nebo posvícení, které se neobešly bez pečínky, se slavily nejlépe v chladných měsících, kdy se maso dobře zpracovávalo i uchovávalo, a tak se během nich jedla tučná a bohatá jídla, která ve studenějším ročním období přijdou vhod i dnes.
- Po gulášku, jitrničce, jelítku či pečínce přišly na řadu koblihy a koláče. Jako doplněk k tučnému a masnému se jedlo domácí kysané zelí.
- V kuchyni jistě oceníte jeden z nejdůležitějších produktů zabijačky - sádlo. Usmažit na něm můžete ty nejlepší řízky nebo z něj připravte dokonalé domácí škvarky, škvarkové placky či škvarkovou pomazánku.
Svižná práce od svítání do soumraku
Zabijačkou většinou vrcholily oslavy masopustu na tzv. Tučný čtvrtek.
- Základem hladké a úspěšné zabijačky je poctivá příprava, kterou je nezbytné provést již den předem. Hospodáři a hospodyně připravují potřebné náčiní, myjí nádobí a kotle, chystají koření a dochucovadla, vytvářejí prostor v mrazáku a zadělávají na slavnostní sladké buchty, koláče a koblihy, na které se při hodech nesmí zapomínat.
- Zabijačka si žádá spoustu pomocníků, proto se při ní scházejí početnější rodiny a přátelé. Každý přidá ruku k dílu, každá pracovní síla se hodí. Pokud si hospodář na porážku sám netroufne, může si pozvat řezníka.
- Porážka se provádí časně z rána a celý den jsou všichni pomocníci na nohou. Kuráž a sílu si průběžně dodávají domácí pálenkou. Po samotné porážce se pracuje svižně a jednotlivé úkony mají svůj řád.
Oblíbené zabijačkové pochoutky
Zabijačka patří k tradičním venkovským aktům, které však kvůli současné dostupnosti masa ztrácejí na svém původním významu, jenž spočíval hlavně v nezbytném nasycení. Dodnes se však dochovaly osvědčené postupy a recepty na ty nejlepší zabijačkové pochoutky, které vás svou chutí vtáhnou do venkovské historie, ať už jste kdekoli.
Jaké domácí delikatesy nesmí na slavnostním stole zabijačkových specialit chybět?
- černá zabijačková polévka tzv. prdelačka
- jitrnice
- jelítkový prejt
- ovarová mísa s křenem
- zabijačkový guláš
- domácí tlačenka
- ocásek pečený na pivu
- škvarky
Po jelítku koblihy a koláče
Slavnostní tabule plná slaných a náležitě tučných jídel vyžaduje prokládání něčím sladkým. V období zabijaček a masopustu tak pečeme posvícenské koláče, masopustní koblihy, buchty nebo bábovky.
Zdroj: Apetit