0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů

Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů

Výroba domácích škvarků ve 3 krocích

  • Omyté a osušené sádlo nakrájejte na kostky o hraně 1–3 cm, podle toho, jak chcete mít velké škvarky. Vložte sádlo do kastrolu se silnějším dnem (neměl by být úplně plný). Podlijte ho trochou vody, aby se zkraje lépe rozpouštělo, a zahřívejte ho a škvařte na sporáku za občasného zamíchání. Ideální teplota sádla při škvaření je okolo 120 °C, při vyšší teplotě sádlo dostane nepříjemný zápach, při teplotě nižší než 100 °C je naopak nevýrazné a chuťově neutrální a má i nižší trvanlivost.
  • Jakmile se sádlo rozpustí, přilijte mléko. Škvarky se lépe vypečou dokřupava a zlatova. Když škvarečky vystupují k hladině a sádlo již nepění, stáhněte kastrol z ohně, přeceďte a sádlo nalijte do čistých a suchých sklenic či porcelánové nebo kameninové nádoby.
  • Škvarky promíchejte se solí a pepřem. Jezte teplé i studené s chlebem a cibulí. Zbylé uchovejte v chladu.

Vychladlé ztuhlé sádlo přikryjte a uchovejte na suchém, tmavém a chladném místě. Nesolené sádlo má delší trvanlivost a širší způsob využití než sádlo ochucené. Škvarky mají v našich krajích bohatou historii a široké využití. Skvělá je například škvarková pomazánka, parádu ale nadělají i jako součást přílohy nebo zapečené v plackách či domácím pečivu. Naprosto báječně si rozumí se zelím – ať je přidáte do zelňáků nebo zatočíte do šneků, výsledkem bude opravdová lahůdka. A pokud chcete odskočte si na chviličku k sousedům na Slovensko a upečte poctivé škvarkové pagáče. 

Sádlo se škvarky
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Snadné
Zelňáky se škvarky
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Francouzské škvarky rillettes
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Škvarková pomazánka
Do 10 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Houbové škvarky
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Škvarkové bochánky
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Škvarková pomazánka
Do hodiny
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Škvarkové placky
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Škvarkový závin
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Zapečené škvarkové brambory
Do 30 minut
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné
Škvarkoví šneci se zelím
Více než hodinu
Rating
Zatím nehodnoceno
Velmi snadné

Obchod Apetit