Polévkám dodá pohanka přímo opalizující půvab! Navíc je rychle zahustí – a spolu s poctivým drůbežím vývarem vytvoří chuť, která má vyloženě léčivé účinky.
Suroviny
slepice
1
kg
řapíkatý celer
2
ks
kořenová zelenina
200
g
nakrájená (mrkev, celer, petržel)
pohanka
200
g
propláchnutá
sůl
pepř
Postup
1
Nejdřív připravte vývar: slepici nebo její části (skelety a křídla) zalijte v hrnci studenou vodou, přidejte cibuli a zeleninu (postará se o skvělou chuť i barvu), osolte, uveďte do varu a nechte hodinu až dvě mírně vařit; slepice potřebuje delší dobu. Až vývar vychladne, sceďte ho. Z kostí případně oberte maso a vraťte je do hrnce. Ideální je připravit vývar den předem; druhý den z povrchu snadno odstraníte vysrážený tuk.
2
Čistý vývar uveďte do varu, vsypte pohanku, čerstvou zeleninu a vařte dvacet až třicet minut, aby pohanka změkla a zahustila polévku. Dochuťte solí a pepřem.
Tip: Stáním polévka houstne, zřeďte ji proto trochou vody nebo vývaru.