Zadělávaná slepičí polévka

Zadělávaná slepičí polévka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 968 kcal
Bílkoviny 36 g
Cukr 76 g
Tuky 54 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slepičí polévka, jak ji neznáte. Recept inspirovaný úpravou drůbežího masa zapékaného v bešamelu – my jsme při jeho přípravě čerpali od klasika Viléma Vrabce. 

Suroviny

kuře 1 ks
s drůbky
sůl a pepř
mrkev 2 ks
oloupaný
petržel 1 ks
oloupaná
celer 1 ks
oloupaný
cibule 1 ks
oloupaná a přepůlená
květák 1 ks
máslo 60 g
mouka pšeničná hladká 50 g
muškátový květ špetka
petrželka hrst

1 Ze slepice vyjměte sáček s drůbky (viz rámeček). Slepici i drůbky opláchněte a dejte do hrnce, zalijte 2,5 litru vody, mírně osolte a přiveďte k varu. Ztlumte a velmi zvolna vařte 2,5–3 hodiny. Potom přidejte zeleninu, cibuli a květák a vařte ještě dalších 30 minut.

2 Vyjměte uvařenou slepici a odložte. Vývar proceďte přes husté síto. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostičky nebo úhledné nudličky. Květák rozeberte na růžičky. Oberte maso ze slepice, polovinu nakrájejte a odložte, druhou polovinu použijte do druhého receptu na nádivku. Žaludek a játra nakrájejte na plátky.

3 V kastrůlku rozehřejte máslo a vsypte na něj mouku. Míchejte asi 1 minutu, až jíška zpění a zesvětlá. Pak ji rozmíchejte ve vývaru a vařte ho za občasného míchání 20 minut. Vložte odloženou pokrájenou kořenovou zeleninu, květák a slepičí maso. Polévku osolte, opepřete, okořeňte muš- kátovým květem a při podávání posypte nasekanou petrželkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit