Slepičí polévka, jak ji neznáte. Recept inspirovaný úpravou drůbežího masa zapékaného v bešamelu – my jsme při jeho přípravě čerpali od klasika Viléma Vrabce.
Postup
Ze slepice vyjměte sáček s drůbky (viz rámeček). Slepici i drůbky opláchněte a dejte do hrnce, zalijte 2,5 litru vody, mírně osolte a přiveďte k varu. Ztlumte a velmi zvolna vařte 2,5–3 hodiny. Potom přidejte zeleninu, cibuli a květák a vařte ještě dalších 30 minut.
Vyjměte uvařenou slepici a odložte. Vývar proceďte přes husté síto. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostičky nebo úhledné nudličky. Květák rozeberte na růžičky. Oberte maso ze slepice, polovinu nakrájejte a odložte, druhou polovinu použijte do druhého receptu na nádivku. Žaludek a játra nakrájejte na plátky.
V kastrůlku rozehřejte máslo a vsypte na něj mouku. Míchejte asi 1 minutu, až jíška zpění a zesvětlá. Pak ji rozmíchejte ve vývaru a vařte ho za občasného míchání 20 minut. Vložte odloženou pokrájenou kořenovou zeleninu, květák a slepičí maso. Polévku osolte, opepřete, okořeňte muš- kátovým květem a při podávání posypte nasekanou petrželkou.