0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zadělávaná slepičí polévka

Zadělávaná slepičí polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zadělávaná slepičí polévka

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 20 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 48980 kcal
Bílkoviny 965 g
Sacharidy 71 g
Tuky 901 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slepičí polévka, jak ji neznáte. Recept inspirovaný úpravou drůbežího masa zapékaného v bešamelu – my jsme při jeho přípravě čerpali od klasika Viléma Vrabce. 

Suroviny

slepice 0.5 ks
s drůbky
sůl a pepř
čerstvě mletý
mrkev 2 ks
oloupané
petržel 1 ks
oloupaná
celer 0.25 ks
bulvy, oloupaný
cibule 1 ks
malá, oloupaná a přepůlená
květák 1 ks
malý
máslo 60 g
mouka pšeničná hladká 50 g
muškátový květ špetka
petrželka hrst

1 Ze slepice vyjměte sáček s drůbky (viz rámeček). Slepici i drůbky opláchněte a dejte do hrnce, zalijte 2,5 litru vody, mírně osolte a přiveďte k varu. Ztlumte a velmi zvolna vařte 2,5–3 hodiny. Potom přidejte zeleninu, cibuli a květák a vařte ještě dalších 30 minut.

2 Vyjměte uvařenou slepici a odložte. Vývar proceďte přes husté síto. Mrkev, petržel a celer nakrájejte na kostičky nebo úhledné nudličky. Květák rozeberte na růžičky. Oberte maso ze slepice, polovinu nakrájejte a odložte, druhou polovinu použijte do druhého receptu na nádivku. Žaludek a játra nakrájejte na plátky.

3 V kastrůlku rozehřejte máslo a vsypte na něj mouku. Míchejte asi 1 minutu, až jíška zpění a zesvětlá. Pak ji rozmíchejte ve vývaru a vařte ho za občasného míchání 20 minut. Vložte odloženou pokrájenou kořenovou zeleninu, květák a slepičí maso. Polévku osolte, opepřete, okořeňte muš- kátovým květem a při podávání posypte nasekanou petrželkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit