
Slepice v polévce
Poctivá slepičí polévka je naprostý základ. Posilní, povzbudí a zahřeje!
Ingredience
- 1 slepice, chlazená či mražená, povolená
- 1 velká cibule, rozpůlená
- 2 stroužky česneku, oloupané
- 8 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- 3cm kousek zázvoru
- 1 stonek čerstvého libečku či petrželky
- 2 řapíky celeru
- 3 žampiony
- sůl
- cca 300 g kořenové zeleniny
- kousek pórku
- hrst nasekané pažitky nebo petrželky
- 2 vejce
- 100–150 g hladké mouky
- 1 lžička oleje
- sůl a muškátový oříšek
NA KAPÁNÍ
Příprava jídla
1 Slepici omyjte, rozpulte nebo rozčtvrťte a vložte do hrnce. Zalijte ji 2,5 litry studené vody, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou, česnek, celé koření, kousek oloupaného zázvoru, libeček, 1 řapík celeru a očištěné žampiony. Osolte a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a vařte mírným varem (táhněte) 3 hodiny, až je slepice měkká. Asi hodinu před koncem varu přidejte do hrnce očištěnou a na větší kusy překrájenou kořenovou zeleninu.
2 Na kapání umíchejte všechny suroviny na hladké těstíčko a ochuťte ho solí a muškátovým oříškem. Slepici vyjměte, vývar přeceďte přes jemný cedník a přiveďte zpět k varu. Přes haluškové síto nebo vidličku nakapejte těstíčko do vývaru. Zamíchejte, aby se kapání neslepilo, a povařte asi 2 minuty. Nakonec přidejte jemně nakrájený pórek, zbylý řapík celeru a stáhněte z ohně.
3 Maso oberte z kostí ve větších kusech, případně ho natrhejte a vložte zpět do vývaru. Přidejte také uvařenou zeleninu a dochuťte solí, je-li třeba. Rozdělte maso a zeleninu do talířů, zalijte vývarem, posypte pažitkou či petrželkou. K polévkové lžíci přidejte ještě vidličku a použijte ji na rozmačkání zeleniny a napichování masa.
Přidat komentář