Poctivá slepičí polévka je naprostý základ. Posilní, povzbudí a zahřeje!
Suroviny
Postup
Slepici omyjte, rozpulte nebo rozčtvrťte a vložte do hrnce. Zalijte ji 2,5 litry studené vody, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou, česnek, celé koření, kousek oloupaného zázvoru, libeček, 1 řapík celeru a očištěné žampiony. Osolte a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a vařte mírným varem (táhněte) 3 hodiny, až je slepice měkká. Asi hodinu před koncem varu přidejte do hrnce očištěnou a na větší kusy překrájenou kořenovou zeleninu.
Na kapání umíchejte všechny suroviny na hladké těstíčko a ochuťte ho solí a muškátovým oříškem. Slepici vyjměte, vývar přeceďte přes jemný cedník a přiveďte zpět k varu. Přes haluškové síto nebo vidličku nakapejte těstíčko do vývaru. Zamíchejte, aby se kapání neslepilo, a povařte asi 2 minuty. Nakonec přidejte jemně nakrájený pórek, zbylý řapík celeru a stáhněte z ohně.
Maso oberte z kostí ve větších kusech, případně ho natrhejte a vložte zpět do vývaru. Přidejte také uvařenou zeleninu a dochuťte solí, je-li třeba. Rozdělte maso a zeleninu do talířů, zalijte vývarem, posypte pažitkou či petrželkou. K polévkové lžíci přidejte ještě vidličku a použijte ji na rozmačkání zeleniny a napichování masa.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nenápadná hvězda českých zahrádek: Aromatický libeček dodá chuť polévkám, pomazánkám i masu(16 receptů )
- Hřejivé menu na neděli(5 receptů )
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )