0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slepice v polévce

Slepice v polévce

3.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1821 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 233 g
Tuky 97 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivá slepičí polévka je naprostý základ. Posilní, povzbudí a zahřeje!

Suroviny

kuře 1 ks
chlazená či mražená, povolená
cibule 1 ks
rozpůlená
česnek 2 stroužky
oloupaný
pepř 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 1 ks
zázvor (čerstvý)
3cm kousek
libeček 1
čerstvý
celer 2
3 ks
žampion
sůl
kořenová zelenina 300 g
pór
hrst
pažitka nebo petrželka
Na kapání
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 100 g
olej 1 ČL
sůl a muškátový oříšek

1 Slepici omyjte, rozpulte nebo rozčtvrťte a vložte do hrnce. Zalijte ji 2,5 litry studené vody, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou, česnek, celé koření, kousek oloupaného zázvoru, libeček, 1 řapík celeru a očištěné žampiony. Osolte a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a vařte mírným varem (táhněte) 3 hodiny, až je slepice měkká. Asi hodinu před koncem varu přidejte do hrnce očištěnou a na větší kusy překrájenou kořenovou zeleninu. 

2 Na kapání umíchejte všechny suroviny na hladké těstíčko a ochuťte ho solí a muškátovým oříškem. Slepici vyjměte, vývar přeceďte přes jemný cedník a přiveďte zpět k varu. Přes haluškové síto nebo vidličku nakapejte těstíčko do vývaru. Zamíchejte, aby se kapání neslepilo, a povařte asi 2 minuty. Nakonec přidejte jemně nakrájený pórek, zbylý řapík celeru a stáhněte z ohně.

3 Maso oberte z kostí ve větších kusech, případně ho natrhejte a vložte zpět do vývaru. Přidejte také uvařenou zeleninu a dochuťte solí, je-li třeba. Rozdělte maso a zeleninu do talířů, zalijte vývarem, posypte pažitkou či petrželkou. K polévkové lžíci přidejte ještě vidličku a použijte ji na rozmačkání zeleniny a napichování masa. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/2

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit