Slepice v polévce

Slepice v polévce

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1821 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 233 g
Tuky 97 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivá slepičí polévka je naprostý základ. Posilní, povzbudí a zahřeje!

Suroviny

kuře 1 ks
chlazená či mražená, povolená
cibule 1 ks
rozpůlená
česnek 2 stroužky
oloupaný
pepř 8 kuliček
nové koření 5 kuliček
bobkový list 1 ks
zázvor (čerstvý)
3cm kousek
libeček 1
čerstvý
celer 2
3 ks
žampion
sůl
kořenová zelenina 300 g
pór
hrst
pažitka nebo petrželka
Na kapání
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 100 g
olej 1 ČL
sůl a muškátový oříšek

1 Slepici omyjte, rozpulte nebo rozčtvrťte a vložte do hrnce. Zalijte ji 2,5 litry studené vody, přidejte rozpůlenou cibuli i se slupkou, česnek, celé koření, kousek oloupaného zázvoru, libeček, 1 řapík celeru a očištěné žampiony. Osolte a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen a vařte mírným varem (táhněte) 3 hodiny, až je slepice měkká. Asi hodinu před koncem varu přidejte do hrnce očištěnou a na větší kusy překrájenou kořenovou zeleninu. 

2 Na kapání umíchejte všechny suroviny na hladké těstíčko a ochuťte ho solí a muškátovým oříškem. Slepici vyjměte, vývar přeceďte přes jemný cedník a přiveďte zpět k varu. Přes haluškové síto nebo vidličku nakapejte těstíčko do vývaru. Zamíchejte, aby se kapání neslepilo, a povařte asi 2 minuty. Nakonec přidejte jemně nakrájený pórek, zbylý řapík celeru a stáhněte z ohně.

3 Maso oberte z kostí ve větších kusech, případně ho natrhejte a vložte zpět do vývaru. Přidejte také uvařenou zeleninu a dochuťte solí, je-li třeba. Rozdělte maso a zeleninu do talířů, zalijte vývarem, posypte pažitkou či petrželkou. K polévkové lžíci přidejte ještě vidličku a použijte ji na rozmačkání zeleniny a napichování masa. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit