Inspirace ze Slovenska bude ozdobou svátečního stolu.
Suroviny
Postup
Slepici vymyjte pod tekoucí vodou, osušte, osolte, a to i zevnitř. Na nádivku na sádle opečte cibuli doměkka, přidejte slepičí játra nakrájená nadrobno a osmahněte je dohněda. Vsypte pečivo a opečte ho. Přidejte česnek, zalijte vejci, vhoďte petrželku, osolte a míchejte, až se vejce srazí.
Nádivkou naplňte slepici a zašijte ji. Vložte ji do hrnce, přidejte zbývající droby (a případně i pařátky), osolte, přihoďte celý pepř a nové koření a zalijte 2–3 litry studené vody. Přiveďte k varu a sbírejte pěnu.
Zmírněte oheň, přidejte cibuli a zvolna vařte 1,5–2 hodiny. Když je slepice skoro měkká, vložte zbylou pokrájenou zeleninu a slepici dovařte doměkka.
Pekáč vymažte sádlem. Přendejte na něj uvařenou slepici a potřete ji rozehřátým sádlem. Pečte při 200°C, aby slepice získala křupavou kůrku, ale ne příliš dlouho, aby se maso nevysušilo.
Z vývaru vylovte cibuli, přidejte uvařené nudle, podle chuti dosolte a dopepřete a podávejte. Upečenou slepici naporcujte a podávejte s nádivkou, pokrájenými okurkami smíchanými se zakysanou smetanou, osolenými a opepřenými (můžete přidat i utřený stroužek česneku) a chlebem.