0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka

Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 99138 kcal
Bílkoviny 2011 g
Sacharidy 312 g
Tuky 1792 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirace ze Slovenska bude ozdobou svátečního stolu.

Suroviny

slepice 1 ks
masitá́, s droby, připadně i s pařátky (může být mražená́, ale ne vyběhaná́ vychrtlina, nechte ji rozmrznout v chladničce)
sůl
pepř celý
nové koření
sádlo
cibule 1 ks
oloupaná a přepůlená
mrkev 2 ks
větší, pokrájená
petržel 1 ks
větší, pokrájená
celer
kousek – pokrájený
kedlubna 1 ks
pokrájená
nudle
tenké polévkové, uvařené zvlášť
Na nádivku
sádlo 2 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno nakrájená
housky 6 ks
lze nahradit rohlíky, na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
vejce 4 ks
prošlehaná
petrželka
čerstvá, dle chuti, nasekaná
K podávání
okurka
zakysaná smetana
česnek
utřený
chleba
čerstvý

1 Slepici vymyjte pod tekoucí vodou, osušte, osolte, a to i zevnitř. Na nádivku na sádle opečte cibuli doměkka, přidejte slepičí játra nakrájená nadrobno a osmahněte je dohněda. Vsypte pečivo a opečte ho. Přidejte česnek, zalijte vejci, vhoďte petrželku, osolte a míchejte, až se vejce srazí.

2 Nádivkou naplňte slepici a zašijte ji. Vložte ji do hrnce, přidejte zbývající droby (a případně i pařátky), osolte, přihoďte celý pepř a nové koření a zalijte 2–3 litry studené vody. Přiveďte k varu a sbírejte pěnu.

3 Zmírněte oheň, přidejte cibuli a zvolna vařte 1,5–2 hodiny. Když je slepice skoro měkká, vložte zbylou pokrájenou zeleninu a slepici dovařte doměkka.

4 Pekáč vymažte sádlem. Přendejte na něj uvařenou slepici a potřete ji rozehřátým sádlem. Pečte při 200°C, aby slepice získala křupavou kůrku, ale ne příliš dlouho, aby se maso nevysušilo.

5 Z vývaru vylovte cibuli, přidejte uvařené nudle, podle chuti dosolte a dopepřete a podávejte. Upečenou slepici naporcujte a podávejte s nádivkou, pokrájenými okurkami smíchanými se zakysanou smetanou, osolenými a opepřenými (můžete přidat i utřený stroužek česneku) a chlebem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/4

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit