Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka

Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2510 kcal
Bílkoviny 110 g
Cukr 268 g
Tuky 81 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik
Inspirace ze Slovenska

Suroviny

kuře 1 ks
masitá́ s droby, připadně i s pařátky (může být mrazená́, ale ne vyběhaná́ vychrtlina, nechte ji rozmrznout v chladničce)
sůl
pepř mletý
celý
nové koření
sádlo
cibule 1 ks
oloupaná a přepůlená
mrkev 2 ks
větší, pokrájené
petržel 1 ks
větší, pokrájené
celer
pokrájené
kedlubna 1 ks
pokrájené
tenké polévkové nudle uvařené zvlášť
Na nádivku
sádlo 2 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno nakrájená
housky 5 ks
lze nahradit rohlíky, na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
vejce 3 ks
prošlehaná
petrželka
čerstvá, dle chuti, nasekaná
K podávání
okurka
zakysaná smetana
česnek
utřený
chleba
čerstvý
1 Slepici vymyjte pod tekoucí vodou, osušte, osolte, a to i zevnitř. Na nádivku na sádle opečte cibuli doměkka, přidejte slepičí játra nakrájená nadrobno a osmahněte je dohněda. Vsypte pečivo a opečte ho. Přidejte česnek, zalijte vejci, vhoďte petrželku, osolte a míchejte, až se vejce srazí.

2 Nádivkou naplňte slepici a zašijte ji. Vložte ji do hrnce, přidejte zbývající droby (a případně i pařátky), osolte, přihoďte celý pepř a nové koření a zalijte 2–3 litry studené vody. Přiveďte k varu a sbírejte pěnu.

3 Zmírněte oheň, přidejte cibuli a zvolna vařte 1,5–2 hodiny. Když je slepice skoro měkká, vložte zbylou pokrájenou zeleninu a slepici dovařte doměkka.

4 Pekáč vymažte sádlem. Přendejte na něj uvařenou slepici a potřete ji rozehřátým sádlem. Pečte při 200°C, aby slepice získala křupavou kůrku, ale ne příliš dlouho, aby se maso nevysušilo.

5 Z vývaru vylovte cibuli, přidejte uvařené nudle, podle chuti dosolte a dopepřete a podávejte. Upečenou slepici naporcujte a podávejte s nádivkou, pokrájenými okurkami smíchanými se zakysanou smetanou, osolenými a opepřenými (můžete přidat i utřený stroužek česneku) a chlebem.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit