Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka
Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka

5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 99138 kcal
Bílkoviny 2011 g
Sacharidy 312 g
Tuky 1792 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirace ze Slovenska bude ozdobou svátečního stolu.

Související recepty

Suroviny

masitá́, s droby, připadně i s pařátky (může být mražená́, ale ne vyběhaná́ vychrtlina, nechte ji rozmrznout v chladničce)
sůl
pepř celý
oloupaná a přepůlená
mrkev 2 ks
větší, pokrájená
petržel 1 ks
větší, pokrájená
kousek – pokrájený
kedlubna 1 ks
pokrájená
nudle
tenké polévkové, uvařené zvlášť
Na nádivku
velká, nadrobno nakrájená
housky 6 ks
lze nahradit rohlíky, na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
vejce 4 ks
prošlehaná
petrželka
čerstvá, dle chuti, nasekaná
K podávání
utřený
čerstvý

Postup

1

Slepici vymyjte pod tekoucí vodou, osušte, osolte, a to i zevnitř. Na nádivku na sádle opečte cibuli doměkka, přidejte slepičí játra nakrájená nadrobno a osmahněte je dohněda. Vsypte pečivo a opečte ho. Přidejte česnek, zalijte vejci, vhoďte petrželku, osolte a míchejte, až se vejce srazí.

2

Nádivkou naplňte slepici a zašijte ji. Vložte ji do hrnce, přidejte zbývající droby (a případně i pařátky), osolte, přihoďte celý pepř a nové koření a zalijte 2–3 litry studené vody. Přiveďte k varu a sbírejte pěnu.

3

Zmírněte oheň, přidejte cibuli a zvolna vařte 1,5–2 hodiny. Když je slepice skoro měkká, vložte zbylou pokrájenou zeleninu a slepici dovařte doměkka.

4

Pekáč vymažte sádlem. Přendejte na něj uvařenou slepici a potřete ji rozehřátým sádlem. Pečte při 200°C, aby slepice získala křupavou kůrku, ale ne příliš dlouho, aby se maso nevysušilo.

5

Z vývaru vylovte cibuli, přidejte uvařené nudle, podle chuti dosolte a dopepřete a podávejte. Upečenou slepici naporcujte a podávejte s nádivkou, pokrájenými okurkami smíchanými se zakysanou smetanou, osolenými a opepřenými (můžete přidat i utřený stroužek česneku) a chlebem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/4

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...