Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka

Pečená slepice s nádivkou a sváteční slepičí polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2510 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 268 g
Tuky 81 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Inspirace ze Slovenska

Suroviny

kuře 1 ks
masitá́ s droby, připadně i s pařátky (může být mrazená́, ale ne vyběhaná́ vychrtlina, nechte ji rozmrznout v chladničce)
sůl
pepř mletý
celý
nové koření
sádlo
cibule 1 ks
oloupaná a přepůlená
mrkev 2 ks
větší, pokrájené
petržel 1 ks
větší, pokrájené
celer
pokrájené
kedlubna 1 ks
pokrájené
tenké polévkové nudle uvařené zvlášť
Na nádivku
sádlo 2 PL
cibule 1 ks
velká, nadrobno nakrájená
housky 5 ks
lze nahradit rohlíky, na kostičky
česnek 2 stroužky
drcené
vejce 3 ks
prošlehaná
petrželka
čerstvá, dle chuti, nasekaná
K podávání
okurka
zakysaná smetana
česnek
utřený
chleba
čerstvý
1 Slepici vymyjte pod tekoucí vodou, osušte, osolte, a to i zevnitř. Na nádivku na sádle opečte cibuli doměkka, přidejte slepičí játra nakrájená nadrobno a osmahněte je dohněda. Vsypte pečivo a opečte ho. Přidejte česnek, zalijte vejci, vhoďte petrželku, osolte a míchejte, až se vejce srazí.

2 Nádivkou naplňte slepici a zašijte ji. Vložte ji do hrnce, přidejte zbývající droby (a případně i pařátky), osolte, přihoďte celý pepř a nové koření a zalijte 2–3 litry studené vody. Přiveďte k varu a sbírejte pěnu.

3 Zmírněte oheň, přidejte cibuli a zvolna vařte 1,5–2 hodiny. Když je slepice skoro měkká, vložte zbylou pokrájenou zeleninu a slepici dovařte doměkka.

4 Pekáč vymažte sádlem. Přendejte na něj uvařenou slepici a potřete ji rozehřátým sádlem. Pečte při 200°C, aby slepice získala křupavou kůrku, ale ne příliš dlouho, aby se maso nevysušilo.

5 Z vývaru vylovte cibuli, přidejte uvařené nudle, podle chuti dosolte a dopepřete a podávejte. Upečenou slepici naporcujte a podávejte s nádivkou, pokrájenými okurkami smíchanými se zakysanou smetanou, osolenými a opepřenými (můžete přidat i utřený stroužek česneku) a chlebem.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit