Zapečené masové kuličky po italsku

Zapečené masové kuličky po italsku

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4789 kcal
Bílkoviny 353 g
Cukr 344 g
Tuky 216 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Rajčatovou omáčku můžete udělat až 3 dny předem, kuličky 1 den. A obojí lze zmrazit až na měsíc. Pak nechte povolit, přidejte sýr a zapečte. 

Suroviny

mozzarella 125 g
k podávání
bageta
natrhaná, k podávání
Na omáčku
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužek
drcené
2 g
konzerva krájených rajčat
krupicový cukr 0.5 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na kuličky
toustový chléb 4 plátek
mléko
na pokropení
cibule červená 1 ks
nahrubo
oregano 1.5 ČL
sušené
fenyklová semínka 1 ČL
drcená
sardelky 6 ks
nasekané
citron 0.5 ks
strouhaná kůra
hovězí maso mleté 500 g
vejce 1 ks

1 Na rajčatovou omáčku: v pánvi na oleji opékejte zvolna cibuli a česnek cca 5 minut, až změknou. Pak přidejte rajčata a cukr, osolte a za občasného míchání vařte 40 minut.

2 Mezitím připravte masové kuličky: troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Chleba rozmixujte nahrubo, pokropte mlékem a nechte 5 minut nasáknout. Pak přidejte všechny ostatní přísady, masovou směs osolte, opepřete a promíchejte. Vytvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 minut dozlatova.

3 Hotové kuličky dejte do omáčky a vše přendejte do pekáčku. Poklaďte mozzarellou a pečte 8–10 minut, až se sýr rozpustí. Vyjměte a nechte 2–3 minuty odpočívat. Podávejte s bagetou.

NĚCO NAVÍC

Může se vám zdát, že je v kuličkách až moc sardelek, ale nebojte se, nebudou chutnat po rybině. Jen prohloubí chuť – ne nadarmo jsou sardelky jedním ze zdrojů páté chuti umami. Jestli nevěříte, dejte jich do směsi nejdřív jen část, opečte na pánvi kousek směsi a ochutnejte. Podle chuti můžete přidat ostatní. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Obchod Apetit