Rajčatovou omáčku můžete udělat až 3 dny předem, kuličky 1 den. A obojí lze zmrazit až na měsíc. Pak nechte povolit, přidejte sýr a zapečte.
Suroviny
Postup
Na rajčatovou omáčku: v pánvi na oleji opékejte zvolna cibuli a česnek cca 5 minut, až změknou. Pak přidejte rajčata a cukr, osolte a za občasného míchání vařte 40 minut.
Mezitím připravte masové kuličky: troubu předehřejte na 220°C, horkovzdušnou na 200°C. Chleba rozmixujte nahrubo, pokropte mlékem a nechte 5 minut nasáknout. Pak přidejte všechny ostatní přísady, masovou směs osolte, opepřete a promíchejte. Vytvořte kuličky velikosti vlašského ořechu a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 20 minut dozlatova.
Hotové kuličky dejte do omáčky a vše přendejte do pekáčku. Poklaďte mozzarellou a pečte 8–10 minut, až se sýr rozpustí. Vyjměte a nechte 2–3 minuty odpočívat. Podávejte s bagetou.
NĚCO NAVÍC
Může se vám zdát, že je v kuličkách až moc sardelek, ale nebojte se, nebudou chutnat po rybině. Jen prohloubí chuť – ne nadarmo jsou sardelky jedním ze zdrojů páté chuti umami. Jestli nevěříte, dejte jich do směsi nejdřív jen část, opečte na pánvi kousek směsi a ochutnejte. Podle chuti můžete přidat ostatní.