Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krvavé pomeranče s chutí malin: Jiná odrůda nebo speciální pěstování?

krvavý pomeranč
ZDROJ: Xiaolong Wong/ Unsplash
sdílet:

Krvavé pomeranče mají sice poněkud děsivý název, jedná se však o sladké a červeně zbarvené citrusové plody. Ukořistit je v obchodě je tak trochu vzácnost, až na ně narazíte, rozhodně naváhejte. My vám poradíme, kam s nimi a jak si užít jejich dokonalou chuť. 

Krvavý pomeranč je zvláštní citrusová odrůda, nejde o běžný pomeranč. Zvenku sice vypadá podobně, ale má sytě červeně zbarvenou dužinu a šťávu

  • Červená barva je výsledkem tzv. antokyaninu, který vzniká, když citrusové odrůdy Moro, Tarocco a Sanguinello dozrávají během teplých dnů střídaných chladnějšími nocemi
  • Červená začíná podél okrajů slupky a poté pokračuje po okrajích segmentů, než se přesune do dužiny. V závislosti na ročním období, době sklizně a konkrétní odrůdě tak mohou být krvavé pomeranče červeně lemované nebo pruhované, nikoliv plně krvavé.
  • Sezóna krvavých pomerančů trvá přibližně od prosince do dubna. Daří se jim ve středomořském podnebí, takže se pěstují hlavně v Itálii a Španělsku.
  • Krvavé pomeranče (a všechny citrusové plody) po sklizni ze stromu už nedozrávají. To znamená, že po utržení nejsou sladší ani aromatičtější. Má to však i svou výhodu: lépe se skladují a díky tomu se dovážejí do celého světa.

Čím se krvavé pomeranče liší od klasických

Krvavé pomeranče bývají o něco menší než jiné druhy pomerančů, mají tlustou slupku, která může, ale nemusí mít načervenalý nádech. Mívají jen málo pecek a zvenku vypadají jako běžné pomeranče. 

  • Dužina uvnitř je zářivě tmavě růžová, kaštanová nebo dokonce tmavě krvavě červená
  • Krvavé pomeranče se obvykle loupou snadněji než jiné druhy, často mají méně semen a sladší chuť
  • Jejich sezóna, jak jsme již zmínili, trvá obvykle jen od prosince do dubna, takže mohou být hůře dostupné a dražší než běžné pomeranče.
  • Kromě červené barvy mají často krvavé pomeranče také lahodnou malinovou chuť.

Jak si krvavé pomeranče užijete nejvíc

Krvavé pomeranče se hodí k přímé konzumaci. Chutnat mohou různě, podle toho, na kterou odrůdu narazíte. Obvykle jsou však méně kyselé než běžné pomeranče a mají spíše květinovou nebo natrpklou chuť, která bývá přirovnávána k chuti zralých malin.

  • Některé odrůdy chuťově připomínají pomerančový džus s příchutí malin, brusinek nebo ovocného punče.
  • Vzhledem k jejich dramatickému zbarvení jsou plody hlavními kandidáty na přípravu citrusových výřezů bez membrán, které využijete k dochucení či zdobení snídaní, dezertů a mnoha druhů salátů.
  • Mohou se odšťavňovat nebo používat do pečiva, kterému dodávají na zajímavosti.
  • Jsou sladší než běžné pomeranče. Jejich šťáva rychle kvasí a měla by se použít nebo vypít co nejdřív.
  • Krvavé pomeranče lze také nápaditě použít do pomerančové marmelády nebo jako ozdobu míchaných drinků a limonád.
  • Jsou dobrým zdrojem vlákniny a mají vysoký obsah vitaminu C a antioxidantů, takže mohou podpořit pravidelnost a zlepšit zdraví střevního mikrobiomu a posílit naši imunitu.

Zdroje: SpruceEats, AskTheFoodGeek, HealthLine

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč