Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 60 min
4,9 (16x)
24. 2. 2021
Kuře na krvavých pomerančích


Velmi snadné
< 60 min
4,9 (16x)

Jednoduše geniální a geniálně jednoduché jídlo. Může zafungovat jako snadná večeře během týdne i jako slavnostní nedělní oběd! Krvavé pomeranče poskytují efektní vzhled, ale když je neseženete, s těmi obyčejnými se skvělá chuť nezmění.


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4 osoby

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4 osoby

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 4156 kcal
  • Bílkoviny 165 g
  • Sacharidy 362 g
  • Tuky 228 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: redakce Apetitu, z vydání Apetit 2020/3

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

4,9/5

Hodnocení receptu

4,9/5
(16 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2020/3

V březnu ještě zima zápolí o vládu s přicházejícím jarem, a tak sluníčko a jásot prvních zelených lístků občas zakryje sněhová chumelenice. S recepty z březnového Apetitu budete vybaveni do každého počasí. V čísle najdete husté hřejivé polévky, nedělní menu, při jehož přípravě spotřebujete zásoby ze spíže a uvolníte tak poličky pro čerstvé produkty, sezonní recepty, v nichž zazáří první jarní zelenina i poslední exotické ovoce. Jaro je čas nových výzev a začátků, a tak jsme se pustili do experimentů s fermentováním, vyzkoušeli, jak chutná březová míza a propadli kouzlu nápojů z kombuchy. Apetit, napsáno s chutí.

Související články

Maso a pomeranče? Chutná i zdraví prospěšná kombinace

Maso a pomeranče pro lepší trávení

Pomeranče jsou důležitým zdrojem vitaminu C, mají tak rozhodně pozitivní vliv na náš organismus. Jak je zařadit do jídelníčku? To není nic těžkého, protože pomeranče mají v kuchyni široké využití. Jsou výborné jen tak, ve svěžím salátu, v podobě čerstvě vymačkané šťávy, ale skvěle také doplní chuť masa. Kromě vynikající chuti má kombinace masa a pomeranče ještě jeden pozitivní efekt – pomáhá s trávením. Různé druhy potravin totiž vyžadují různé druhy trávicích enzymů, aby je žaludek dokázal správně strávit. Bílkoviny obsažené v masu vyžadují kyselé pH, což přítomnost kyselých pomerančů v žaludku zajistí. O důvod více číst dál a inspirovat se nějakým tím masovo-pomerančovým receptem.

[[nid:5986]]

Jak zkombinovat maso a pomeranče?

Maso můžete na pomerančích péct, nebo pomeranči ochutit omáčku, kterou budete k masu podávat. Maso můžete také posypat nasekanou či kandovanou pomerančovou kůrou. Možností je spousta. K jakému druhu masa se pomeranče nejvíce hodí?

Pomeranče skvěle doplní chuť jemného drůbežího masa. Zcela jednoduchým, rychlým, ale výborným pokrmem jsou opečená kuřecí prsa přelitá omáčkou z vývaru a pomerančové zavařeniny. Tuhle minutku zvládnete i v hektickém dni. Trochu asijských chutí získáte s naším receptem na kuřecí nudličky s pomerančem po asijsku. Kombinace pomerančové šťávy, medu, zázvoru a sójové omáčky je prostě dokonalá a pokrmu dodá ten správný říz. Kromě kuřete můžete pomeranče použít také do receptů s kachním masem. Doslova nabitý pomeranči je náš recept na kachnu přelitou omáčkou z pomerančové šťávy, pomerančové zavařeniny a čerstvých plátků z pomerančů. Prostě pomerančové nebe. Trochu netradiční a velmi zajímavou kombinaci chutí pak nabídne kachna v doplněná omáčkou z vývaru, medu, skořice, koriandru, rozmarýnu, pomerančů a oliv. To je přehlídka chutí, že?

Pomeranče si dobře rozumí také s masem vepřovým. Chcete-li svou rodinu při nedělním obědu překvapit nějakým speciálním pokrmem, vsaďte na vepřovou pečínku v mléce na pomerančích, skořici a bobkovém listu. Všichni se budou olizovat a vůně linoucí se z trouby vám navíc příjemně provoní byt. Pokud se nechcete v kuchyni zdržet příliš dlouho, zvolte něco rychlejšíhoVepřové kotlety s dijonskou hořčicí zapečené s pomeranči budete mít hotové raz dva.

Nakonec se pomeranče skvěle hodí k rybímu masu. Chutný a dietní pokrm vám zajistí recept na pstruha vařeného v páře společně s pomerančem a tymiánem. Kdo má raději exotické chutě, tomu doporučujeme kombinaci sladkovodní ryby a exotické omáčky z harissy, pomerančové kůry, pomerančové šťávy a olivového oleje. S pomerančem si rozumí i mořské ryby jako je třeba čerstvý losos.

Tip: Pokud se chystáte při vaření používat pomerančovou kůru, používejte kůru z chemicky neošetřených pomerančů v bio kvalitě.