Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

5+1 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl. Proč jsou tedy BIO vejce stále populárnější? Čím se od těch klasických liší?
22. 9. 2020 | Autor: Petr Šúth

Hon na BIO?

Za posledních dvacet let zažila BIO vajíčka opravdový „boom“. Počet strávníků, kteří upřednosťnují kvalitu před nižší cenou, navíc každoročně stoupá (jen v roce 2017 hlásily vybrané obchodní řetězce zvýšení poptávky až o desítky procent).

Rostoucí zájem o vejce z biofarem mohou mít na svědomí mediální skandály (jako třeba nedávná nizozemská aféra s kontaminovanými vejci) nebo nakupující, jimž není osud slepic lhostejný. Jaké jsou hlavní výhody BIO vajec? 

Fenomén zvaný BIO

V současné době jsme obklopeni nespočtem možností, jak se správně stravovat. Není však vždy snadné si z nabízených...

1. Žádné chemické látky

Nosnice z volných chovů se živí potravou nalezenou v půdě (hmyz a žížaly) nebo ekokrmivem. Pšenice a pohanka na výrobu krmiva se pěstují bez použití chemických látek. Nemusíte mít proto obavy z kontaminovaných vajec.

2. Vyšší kvalita vajec díky přisným kontrolám

Vajíčka z volných chovů podléhají přísnější kontrole, než je tomu u vajec z velkochovů. Důvod je prostý: aby majitelé farmy zajistili bezproblémový chod podniku, mohou využít dotace z Evropské unie. Pověření pracovníci potom pravidelně kontrolují, jestli žadatelé dodržují stanovené podmínky.

Proto majitelé dbají na vysokou kvalitu vajec, která navíc přebírají ručně. Kromě toho se u vajec zkoumá (ne)přítomnost karcinomů – detoxikantů (škodlivin) z půdy.

3. Přirozená barva

Vejce z volného chovu mají lepší barvu právě proto, že nosnice zobou krmivo bez přidaných chemikálií a barviv (např. betakarotenu, který má nezanedbatelný vliv na výsledný barevný odstín vajíček).

Plněné vejce s bylinkami

Vejce zjemněné avokádem

4. Větší podíl zdraví prospěšných látek

Podle americké studie provedené na univerzitě v Pensylvánii obsahuje BIO vejce až třikrát více omega-3 mastných kyselin, dvojnásobek vitamínu E a téměř o 40 % větší množství vitamínu A než vajíčko z velkochovu.

Dodáte tak tělu nejen důležité tuky a bílkoviny, ale i větší dávku důležitých vitamínů. Pokud zařazujete vejce do svého jídelníčku pravidelně (spolehlivě vás zasytí třeba míchaná vejce), svůj organismus určitě potěšíte.

5. Lepší chuť

Vejce z velkochovů se častou dostanou do prodeje později než ta z biofarmy. Stáří může ovlivnit i chuť koupeného vejce. Pokud si chcete pošmáknout na domácí kvalitě, vyzkoušejte BIO verzi a posuďte sami.

Jak připravit dokonalé pošírované vejce?

Chcete si vychutnat čerstvá vejce, ale omeleta už se vám trochu zajídá? Pošírování je šetrná metoda, která vám pomůže...

6. Bonus? Slepičí vděčnost nade vše

Život v kleci není příjemný nikomu. Slepice nejsou výjimkou. Oproti klecovému chovu mají slepice na farmě vlastní výběh, kde se mohou bez obtíží pohybovat a popelit se. Pokud si pořídíte pláto jejich vajíček domů, přispíváte i k jejich spokojenějšímu životu. Karma zdarma a ještě si pochutnáte. 

Na kolik vás BIO vajíčka přijdou?

Cena jednoho bio vejce vás vyjde kolem osmi korun za kus. V porovnání s klasickými vajíčky jsou v průměru asi třikrát dražší. Záleží tedy na vás, čemu dáte přednost. Klasice nebo kvalitě?

Hledáte nápad na zdravou a výživnou snídani nebo večeři? Inspirujte se v sekci pod článkem, ve které jsme si pro vás připravili výběr těch nejlepších vaječných dobrot.

Související

Rančerská vejce

Zkuste si dát vejce trochu jinak!

Čajová vejce

Čajová vejce čcha-jie-tan jsou vyhlášenou čínskou pouliční pochoutkou. „Je to má oblíbená pochoutka z dob, kdy...

Florentská vejce

Snídaně jako dělaná na podávání do postele

Španělská vejce

Křupavý toust, vajíčko a dobrá uzenina – to je klasická trojka, která vás spolehlivě postaví na nohy!

Vejce Benedikt

Není dekadentnější snídaně než vejce Benedikt. Křupavý toust, vypečená slanina a spousta másla a vajec.....

Zapečená ztracená vejce

Máte rádi ztracená vejce? Co je zkusit ještě zapéct a vylepšit estragonem, parmazánem a smetanou...

8 nejoblíbenějších pokrmů z vajec

Jednu chvíli se říkalo, že způsobují vysokou hladinu cholesterolu, ale toto tvrzení je dávno vyvrácené. Naopak vejce...
REKLAMA

Přidat komentář