Jemný vláčný knedlík skrývající jeden z nejsladších a nejchutnějších druhů ovoce jednoznačně symbolizuje brzký příchod léta. Na chuť mu přijde každý, kdo rád zavzpomíná na sladké obědy u babičky nebo kdo se chystá využít jahodové sezóny. Vyberte si to pravé knedlíkové těsto a pusťte se do tvoření sladkých vzpomínek.
Jahodové knedlíky za svůj život ochutná snad úplně každý Čech. Vedle džemu patří knedlíky k nejčastějším možnostem delikátního zpracování jahod. Navíc příprava knedlíčků není vůbec náročná, za to chuť, ta je dokonalá.
Vyberte si ze tří nejoblíbenějších těst svého favorita. Každé má něco do sebe a tak doporučujeme vyzkoušet všechny. Na závěr nezapomeňte knedlíky zalít pořádnou dávkou rozpuštěného másla, zasypat tvarohem a hojně pocukrovat.
Kynutá klasika
Sladké kynuté knedlíky jsou letním evergreenem. Větší časová náročnost se bohatě vrátí v jejich dokonalé chuti. Správně vykynuté knedlíčky jsou nadýchané, lehké a dají možnost skvěle vyniknout schovanému ovoci. Jahody mají ideální tvar, takže se na rozdíl třeba od borůvek snadno připravují do hezkých kulatých knedlíků.
- Na přípravu kynutého těsta budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, lžičku krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce a špetku soli. Přesný postup najdete v našem receptu.
Odlehčený tvaroh
Tvarohové knedlíky jsou nejen rychlejší, ale zároveň výživnější alternativou těch kynutých. Co vás ale jistě potěší je fakt, že hotové jsou skutečně raz dva.
- Na jejich přípravu vám bude stačit 20 minut. Na ty nejlepší tvarohové knedlíky inspirované pražským Café Savoy budete potřebovat 40 g změklého másla, 250 g měkkého tvarohu, 60 g žloutků, 50 g hrubé mouky, 50 g krupicového cukru, 150 g strouhanky a 500 g jahod.
- Nejedí vaše děti ovocné knedlíky? Máme pro vás skvělý tip! Namísto balení jahod do těsta zkuste z tvarohového těsta vytvořit malé kuličky, které vařte ve vodě (nejsou-li plněné, stačí cca 4-5 minut než vyplavou na povrch) a z jahod připravte omáčku. Dětem se pak knedlíčky ve sladké jahodové lázni dobře konzumují a navíc skvěle vynikne jahodová chuť. Na omáčku pak stačí jahody nahrubo pokrájet, povařit s trochou vody, přidat cukr dle chuti a rozmačkat nebo rozmixovat.
Odpalované knedlíky
Název odpalovaného těsta dobře známe z přípravy cukrářských lahůdek, což může mnohé kvůli představě náročného cukrářského díla odradit. Zpracování těsta zahříváním v hrnci však není výsadou pouze zkušených cukrářů, hravě jej dokážete připravit i doma.
S odpalovaným těstem se navíc skvěle pracuje a jakmile tuto techniku poprvé vyzkoušíte, zaručeně se k odpalovaným knedlíkům budete vracet pravidelně. V čem metoda odpalování spočívá?
- Hustá směs mouky, tuku a vody se za stálého míchání zahřívá v hrnci, dokud se těsto nezačne snadno oddělovat od stěn. Po vychladnutí do těsta přimícháme vejce. Knedlíky pak tvoříme a vaříme stejně jako jakékoli jiné.
- Knedlíky z odpalovaného těsta mají jedinečnou delikátní chuť a rozhodně stojí za vyzkoušení. K jahodám odpalované těsto skvěle ladí, podobně je tomu i s višněmi nebo meruňkami.