Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jahodové knedlíky 3x jinak

Jemný vláčný knedlík skrývající jeden z nejsladších a nejchutnějších druhů ovoce jednoznačně symbolizuje brzký příchod léta. Na chuť mu přijde každý, kdo rád zavzpomíná na sladké obědy u babičky nebo kdo se chystá využít jahodové sezóny. Vyberte si to pravé knedlíkové těsto a pusťte se do tvoření sladkých vzpomínek.
3. 5. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Jahodové knedlíky už v naší české krajině za svůj život ochutnal snad úplně každý. Vedle džemu patří knedlíky k nejčastějším možnostem delikátního zpracování jahod. Navíc příprava knedlíčků není vůbec náročná, za to chuť, ta je dokonalá. Vyberte si ze tří nejoblíbenějších těst svého favorita. Každé má něco do sebe a tak doporučujeme vyzkoušet všechny. Na závěr nezapomeňte knedlíky zalít pořádnou dávkou rozpuštěného másla, zasypat tvarohem a hojně pocukrovat. 

Kynutá klasika

Sladké kynuté knedlíky jsou letním evergreenem. Větší časová náročnost se bohatě vrátí v jejich dokonalé chuti. Správně vykynuté knedlíčky jsou nadýchané, lehké a dají možnost skvěle vyniknout schovanému ovoci. Jahody mají ideální tvar, takže se na rozdíl třeba od borůvek snadno připravují do hezkých kulatých knedlíků.

Na přípravu kynutého těsta budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 20 g droždí, lžičku krupicového cukru, 250 ml vlažného mléka, 1 vejce a špetku soli. Přesný postup najdete v našem receptu níže.

Odlehčený tvaroh

Tvarohové knedlíky jsou nejen rychlejší, ale zároveň výživnější alternativou těch kynutých. Co vás ale jistě potěší je fakt, že hotové jsou skutečně raz dva. Na jejich přípravu vám bude stačit 20 minut. Na ty nejlepší tvarohové knedlíky inspirované pražským Café Savoy budete potřebovat 40 g změklého másla, 250 g měkkého tvarohu, 60 g žloutků, 50 g hrubé mouky, 50 g krupicového cukru, 150 g strouhanky a 500 g jahod

Tvarohové knedlíky s jahodami ze Savoye

Ovocné knedlíky sypané tvarohem a perníkem hosté pražského Café Savoy milují. Vyzkoušejte je i vy.

Nejedí vaše děti plněné knedlíky? Máme pro vás skvělý tip! Namísto balení jahod do těsta zkuste z tvarohového těsta vytvořit malé kuličky, které vařte ve vodě (nejsou-li plněné, stačí cca 4-5 minut než vyplavou na povrch) a z jahod připravte omáčku. Dětem se pak knedlíčky ve sladké jahodové lázni dobře konzumují a navíc skvěle vynikne jahodová chuť. Na omáčku pak stačí jahody nahrubo pokrájet, povařit s trochou vody, přidat cukr dle chuti a rozmačkat nebo rozmixovat.

Odpalované knedlíky

Název odpalovaného těsta dobře známe z přípravy cukrářských lahůdek, což může mnohé kvůli představě náročného cukrářského díla odradit. Zpracování těsta zahříváním v hrnci však není výsadou pouze zkušených cukrářů, hravě jej dokážete připravit i doma. S odpalovaným těstem se navíc skvěle pracuje a jakmile tuto techniku poprvé vyzkoušíte, zaručeně se k odpalovaným knedlíkům budete vracet pravidelně. A v čem vlastně metoda odpalování spočívá? Hustá směs mouky, tuku a vody se za stálého míchání zahřívá v hrnci, dokud se těsto nezačne snadno oddělovat od stěn. Po vychladnutí do těsta přimícháme vejce. Knedlíky pak tvoříme a vaříme stejně jako jakékoli jiné. Knedlíky z odpalovaného těsta mají jedinečnou delikátní chuť a rozhodně stojí za vyzkoušení. K jahodám odpalované těsto skvěle ladí, podobně je tomu i s višněmi nebo meruňkami. 

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Ve třetím dílu seriálu o vaření ovocných knedlíků se podíváme na odpalované těsto. Vysvětlíme techniku odpalování,...

Pokud vás láká experimentovat s knedlíkovým těstem, podívejte se na naše tipy a recepty pod tímto článkem, kde se to knedlíkovou inspirací jen hemží.

 

Související

3x jahodové knedlíky

3x jahodové knedlíky

Uvařte si ty nejlepší jahodové knedlíky. Máme pro vás tři různé nápady na knedlíky kynuté, tvarohové a s tofu. Společné...
Pětkrát sladké knedlíky

Pětkrát sladké knedlíky

Tvarohové, kynuté, s ovocem nebo jen tak sypané mákem – jaké knedlíky se budou koulet na vašem talíři?

Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře

Kynuté tvarohové těsto je velmi jemné, a proto se knedlíky vaří v páře položené na utěrce. Ta je chrání před srážející...
Aby se knedlíky nerozvařily

Aby se knedlíky nerozvařily

Chcete mít jistotu, že se knedlíky nerozvaří? Snadná pomoc.

Meruňkové knedlíky

Popis receptu: 
Rychlé a chutné tvarohové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

Klasika podle receptu šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, mistra české kuchyně.

Tvarohové těsto na ovocné knedlíky s kosovým olejem

Popis receptu: 
Kokosový olej místo tradičního másla dodá knedlíkům příjemný kokosový nádech.
Aby těsto nakynulo...

Aby těsto nakynulo...

Představujeme dvě hlavní kypřidla oblíbená v české kuchyni.

Odpalované knedlíky s višněmi

Lahodný dezert nebo hříšné hlavní jídlo. Pozor na pecky!

Odpalované meruňkové knedlíky s griliášem

Knedlíky jako z cukrárny! Griliáš je osladí a dodá karamelovou chuť, nemusíte proto ani sladit šlehačku!

Proč jsou české jahody dražší?

Pokud každý rok netrpělivě vyhlížíte české jahody, možná vás nemile překvapilo, že cena je letos vyšší než minulý rok...

Přidat komentář