Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté ovocné knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 132
Do dvou hodin Snadné 15-20 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3000 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 577 g
Tuky 33 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané ovocné knedlíky, u nichž můžete po libosti obměňovat náplň, to je pravý prázdninový poklad. Milují je děti i dospělí! Kynuté ovocné knedlíky si dochuťte podle libosti, přidejte nastrouhaný tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Ale se švestkami si výborně rozumí také strouhaný perník nebo mletý mák. Užijte si kynuté knedlíky s ovoce jako sladké hlavní jídlo i sytý dezert.

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 500 g
sůl 1 ČL
mléko 250 ml
vejce 1 ks
cukr 1 kostka
či jiné bobule
Na ozdobení
tvaroh 300 g
cukr 150 g
rozpuštěné

Postup

1

Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte kostku cukru, polovinu mléka a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít; obvykle se to podaří do čtvrt hodiny.

2

Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchali vejce. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

3

Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.

4

Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Zakryjte poklicí a vařte pět minut. Poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a už odkryté je vařte ještě tři až pět minut. Přesná doba záleží na jejich velikosti.

5

Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

11.05.2010 19:56
Knedlíky jsou hrozně jednoduché a celkem rychlé. Nechala jsem těsto připravit a nakynout v domácí pekárně. Na balení jsem použila fintu, kterou tu někdo psal - udělat tenounké okraje té '"placky" a vevnitř to nechat silnější - super nápad! A po vytažení a propíchání namastila máslem, aby zítra byly jako nové. Dělala jsem je s kompotovanými jahodami a mám pocit, že snad nic lepšího na plnění knedlíků neexistuje:-) Manžel se olizoval až za ušima.
11.05.2010 19:59
Vařila jsem 3 a 3 minuty a bylo to akorát. Na várku z půlkila mouky padly 3 plechovky jahod. (cca 3 jahody na knedlík) :-))) Várka byla tak pro 4 dospělé strávníky:-)
09.04.2010 14:13
Knedlíky byly úúúžasné!!! Od dob mé babičky jsem nejedla lepší - a to byla bábi cukrářka :) Po vytažení z vody jsem je propíchala špejlí pořádně omastila máslem a zůstaly skvěle nadýchané a vláčné i druhý den, kdy jsem je ohřívala v mikrovlnce. Všem je moc moc doporučuji!
28.02.2009 21:49
chtěla bych se zeptat, jestli některá z kuchařek neví, jak uchovat knedlíky v ledničce do druhého dne aniž by oschly? knedlíky na povrchu ztvrdly a nepomohlo ani ohřátí... napadlo mě je zakrýt igeliťákem nebo potravinovou fólií a slyšela jsem že pomůže když se knedlíky potřou rozpuštěným máslem... nemá s tím některá z vás zkušenosti? děkuji :)
23.07.2009 07:55
Potření máslem mám vyzkoušené, funguje ("posypový materiál" se pak ilépe přichytí, hlavně mák) a potravonová fólie je samozřejmě taky vhodná, ale až na vychlazené. Kombinace obojího - ideální (pokud ovšem do druhého dne zbudou).
23.02.2009 22:10
naprosto vynikající!!! opravdu jsme si pochutnali! těsto mi krásně vykynulo a když jsem je uvařila tak to byly obří tenisáky :) použila jsme okolo 700 g mouky, asi 300 ml mléka a 2 vejce a vyšlo mi 24 knedlíků. ještě musím zapracovat na rovnoměrném rozprostření těsta - několik knedlíků mělo na bříšku slabounkou vrstvu a ve švu byly strašně tlusté. a jak jsem už jednou psala opravdu je stačí vařit 3 minuty z jedné strany, obrátit a vařit opět 3 minuty z druhé strany... mě se všechny knedlíky automaticky otočily bříškem ke dnu, takže jsem věděla, že po obrácení musí být všechna bříška vzhůru...
15.09.2008 12:28
Maminka mi poradila, abych v eceptu vynechala bílek, knedlíky budou měkčí. Raději se může přidat ještě 1 žloutek.Tak to zkuste! Já to příště udělám taky.
19.08.2008 14:21
Kynuté knedlíky mi nikdy nešly. Až tentokrát jsem se konečně odvážila opravdu použít hrubou mouku. Těsto bylo hodně lepkavé, ale odolala jsem touze přidávat mouku a nechala ho kynout. Pak už bylo lepší a na pomoučněném vále se s ním pracovalo dobře. Vymyslela jsem si malou fintičku, aby mi pak knedlíky samou dobrotou nepraskaly ve vodě. Placičku jsem na okrajích ztenčila, ale uprostřed ji nechala tlustší. Pak jsem jen z dlaně i s těstem vytvořila jamku a plnila borůvkama. Po spojení byl knedlík z obou stran - švu i "bříška" stejně tlustý. Vařila jsem je najedou a moc se mi tam nevešly, ale i tak to zvládly a konečně mám pocit, že jsem ovocné knedlíky pokořila a jsem se svým dílem spokojená...:o) Tak ať vy taky!
06.08.2008 10:41
Prvně v životě jsem se s obavami pustila do vaření kynutých knedlíků. Dělala jsem meruňkové a chuťově byly výborné! Jen byly velké jako dělová koule, takže příště musím zapracovat na tvaru :-) Jinak jsem se držela receptu a neměla jsem žádný problém.
22.07.2008 10:40
U nás se jim říká "blbouni" a je to naprostá lahůdka, kterou si nikdo nenechá ujít. Zkusím je udělat a určitě překvapím celou rodinu. Umí je totiž jen babička. Tip od babči: když není ovoce, jsou dobré i s povidly a vařit jen 3 minuty!!! (3 minuty z jedné strany, obrátit, 3 minuty z druhé strany)

Apetit magazín