0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kynuté ovocné knedlíky

Kynuté knedlíky s tvarohem a ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kynuté ovocné knedlíky

4.5 / 5. Počet hodnocení: 105
Více než hodinu Snadné 15-20 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3000 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 577 g
Tuky 33 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané knedlíky, u nichž můžete po libosti obměňovat náplň, to je pravý prázdninový poklad. Milují je děti i dospělí!

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 500 g
sůl 1 ČL
mléko 250 ml
droždí 10 g
vejce 1 ks
cukr 1 kostka
borůvky 250 g
či jiné bobule
Na ozdobení
tvaroh 300 g
máslo
rozpuštěné
cukr 150 g

Postup

1

Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte kostku cukru, polovinu mléka a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít; obvykle se to podaří do čtvrt hodiny.

2

Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchali vejce. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

3

Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.

4

Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Zakryjte poklicí a vařte pět minut. Poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a už odkryté je vařte ještě tři až pět minut. Přesná doba záleží na jejich velikosti.

5

Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.

Související články

Jak na ovocné knedlíky z kynutého těsta
  • Jak na to

Jak na ovocné knedlíky z kynutého těsta

Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami, višněmi či jahodami. A když se vám nebude chtít balit ovoce a koulet knedlíky, připravte si místo nich nočky s lahodnou...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

Anonym

Prosím, poradí mi někdo, proč se mi vařením srazily kynuté ovocné knedlíky??? Neuvařené vypadaly tak hezky! A pak vypadaly jako stoleté babky, i když chutnaly dobře...Díky, Leila

Anonym

...nebalila jste do knedlíků mražené ovoce? Kynuté těsto se studeným ovocem totiž "srazí"... a ve vodě už nenabude...

Anonym

Recept funguje naprosto spolehlivě. Poprve za 19 let manželství jsem vařila kynuté knedlíky, vždy jsem se totiž bála, že to nedokážu a nechala jsem se jimi hostit u maminky. Dostali jsme borůvky, takže byly borůvkové. Měla jsem jen strach, zda poznám správnou hustotu těsta, ale opět jsem se s přesvědčila, že ve Vašem Apetitu funguje vše jak má. Díky a všem krásné prázdniny.

Anonym

výborné, báječné, sladkost, která potěšila...

Anonym

U nás se jim říká "blbouni" a je to naprostá lahůdka, kterou si nikdo nenechá ujít. Zkusím je udělat a určitě překvapím celou rodinu. Umí je totiž jen babička. Tip od babči: když není ovoce, jsou dobré i s povidly a vařit jen 3 minuty!!! (3 minuty z jedné strany, obrátit, 3 minuty z druhé strany)

Anonym

Prvně v životě jsem se s obavami pustila do vaření kynutých knedlíků. Dělala jsem meruňkové a chuťově byly výborné! Jen byly velké jako dělová koule, takže příště musím zapracovat na tvaru :-) Jinak jsem se držela receptu a neměla jsem žádný problém.

Anonym

Kynuté knedlíky mi nikdy nešly. Až tentokrát jsem se konečně odvážila opravdu použít hrubou mouku. Těsto bylo hodně lepkavé, ale odolala jsem touze přidávat mouku a nechala ho kynout. Pak už bylo lepší a na pomoučněném vále se s ním pracovalo dobře. Vymyslela jsem si malou fintičku, aby mi pak knedlíky samou dobrotou nepraskaly ve vodě. Placičku jsem na okrajích ztenčila, ale uprostřed ji nechala tlustší. Pak jsem jen z dlaně i s těstem vytvořila jamku a plnila borůvkama. Po spojení byl knedlík z obou stran - švu i "bříška" stejně tlustý. Vařila jsem je najedou a moc se mi tam nevešly, ale i tak to zvládly a konečně mám pocit, že jsem ovocné knedlíky pokořila a jsem se svým dílem spokojená...:o) Tak ať vy taky!

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit