Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kynuté ovocné knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 121
Do dvou hodin Snadné 15-20 knedlíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3000 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 577 g
Tuky 33 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nadýchané ovocné knedlíky, u nichž můžete po libosti obměňovat náplň, to je pravý prázdninový poklad. Milují je děti i dospělí! Kynuté ovocné knedlíky si dochuťte podle libosti, přidejte nastrouhaný tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Ale se švestkami si výborně rozumí také strouhaný perník nebo mletý mák. Užijte si kynuté knedlíky s ovoce jako sladké hlavní jídlo i sytý dezert.

Suroviny

Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 500 g
sůl 1 ČL
mléko 250 ml
vejce 1 ks
cukr 1 kostka
či jiné bobule
Na ozdobení
tvaroh 300 g
cukr 150 g
rozpuštěné

Postup

1

Droždí rozdrobte do hrnku, přidejte kostku cukru, polovinu mléka a jednu nebo dvě lžíce mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít; obvykle se to podaří do čtvrt hodiny.

2

Do mísy prosijte mouku, vlijte do ní vzešlé droždí a zbylé mléko, v němž jste rozmíchali vejce. Osolte a vypracujte poměrně tuhé těsto. Poprašte ho moukou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

3

Vykynuté těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a uhněťte z něj silnější váleček. Z toho pak ukrajujte jednotlivé dílky, každý roztlačte v dlani a zabalte do něj asi dvě lžičky borůvek nebo jiného ovoce. Takto připravené knedlíky přikryjte utěrkou a na pomoučněné pracovní ploše nechte asi čtvrt hodiny kynout.

4

Knedlíky vložte do osolené vroucí vody. Zakryjte poklicí a vařte pět minut. Poklici sejměte, knedlíky ve vodě obraťte a už odkryté je vařte ještě tři až pět minut. Přesná doba záleží na jejich velikosti.

5

Vyjměte knedlíky a každý ihned několikrát propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Podávejte posypané tvarohem s cukrem, případně přelité rozpuštěným máslem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/7

Komentáře

11.05.2010 19:56
Knedlíky jsou hrozně jednoduché a celkem rychlé. Nechala jsem těsto připravit a nakynout v domácí pekárně. Na balení jsem použila fintu, kterou tu někdo psal - udělat tenounké okraje té '"placky" a vevnitř to nechat silnější - super nápad! A po vytažení a propíchání namastila máslem, aby zítra byly jako nové. Dělala jsem je s kompotovanými jahodami a mám pocit, že snad nic lepšího na plnění knedlíků neexistuje:-) Manžel se olizoval až za ušima.
11.05.2010 19:59
Vařila jsem 3 a 3 minuty a bylo to akorát. Na várku z půlkila mouky padly 3 plechovky jahod. (cca 3 jahody na knedlík) :-))) Várka byla tak pro 4 dospělé strávníky:-)
09.04.2010 14:13
Knedlíky byly úúúžasné!!! Od dob mé babičky jsem nejedla lepší - a to byla bábi cukrářka :) Po vytažení z vody jsem je propíchala špejlí pořádně omastila máslem a zůstaly skvěle nadýchané a vláčné i druhý den, kdy jsem je ohřívala v mikrovlnce. Všem je moc moc doporučuji!
28.02.2009 21:49
chtěla bych se zeptat, jestli některá z kuchařek neví, jak uchovat knedlíky v ledničce do druhého dne aniž by oschly? knedlíky na povrchu ztvrdly a nepomohlo ani ohřátí... napadlo mě je zakrýt igeliťákem nebo potravinovou fólií a slyšela jsem že pomůže když se knedlíky potřou rozpuštěným máslem... nemá s tím některá z vás zkušenosti? děkuji :)
23.07.2009 07:55
Potření máslem mám vyzkoušené, funguje ("posypový materiál" se pak ilépe přichytí, hlavně mák) a potravonová fólie je samozřejmě taky vhodná, ale až na vychlazené. Kombinace obojího - ideální (pokud ovšem do druhého dne zbudou).
23.02.2009 22:10
naprosto vynikající!!! opravdu jsme si pochutnali! těsto mi krásně vykynulo a když jsem je uvařila tak to byly obří tenisáky :) použila jsme okolo 700 g mouky, asi 300 ml mléka a 2 vejce a vyšlo mi 24 knedlíků. ještě musím zapracovat na rovnoměrném rozprostření těsta - několik knedlíků mělo na bříšku slabounkou vrstvu a ve švu byly strašně tlusté. a jak jsem už jednou psala opravdu je stačí vařit 3 minuty z jedné strany, obrátit a vařit opět 3 minuty z druhé strany... mě se všechny knedlíky automaticky otočily bříškem ke dnu, takže jsem věděla, že po obrácení musí být všechna bříška vzhůru...
15.09.2008 12:28
Maminka mi poradila, abych v eceptu vynechala bílek, knedlíky budou měkčí. Raději se může přidat ještě 1 žloutek.Tak to zkuste! Já to příště udělám taky.
19.08.2008 14:21
Kynuté knedlíky mi nikdy nešly. Až tentokrát jsem se konečně odvážila opravdu použít hrubou mouku. Těsto bylo hodně lepkavé, ale odolala jsem touze přidávat mouku a nechala ho kynout. Pak už bylo lepší a na pomoučněném vále se s ním pracovalo dobře. Vymyslela jsem si malou fintičku, aby mi pak knedlíky samou dobrotou nepraskaly ve vodě. Placičku jsem na okrajích ztenčila, ale uprostřed ji nechala tlustší. Pak jsem jen z dlaně i s těstem vytvořila jamku a plnila borůvkama. Po spojení byl knedlík z obou stran - švu i "bříška" stejně tlustý. Vařila jsem je najedou a moc se mi tam nevešly, ale i tak to zvládly a konečně mám pocit, že jsem ovocné knedlíky pokořila a jsem se svým dílem spokojená...:o) Tak ať vy taky!
06.08.2008 10:41
Prvně v životě jsem se s obavami pustila do vaření kynutých knedlíků. Dělala jsem meruňkové a chuťově byly výborné! Jen byly velké jako dělová koule, takže příště musím zapracovat na tvaru :-) Jinak jsem se držela receptu a neměla jsem žádný problém.
22.07.2008 10:40
U nás se jim říká "blbouni" a je to naprostá lahůdka, kterou si nikdo nenechá ujít. Zkusím je udělat a určitě překvapím celou rodinu. Umí je totiž jen babička. Tip od babči: když není ovoce, jsou dobré i s povidly a vařit jen 3 minuty!!! (3 minuty z jedné strany, obrátit, 3 minuty z druhé strany)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč