Skvostná klasika, ke které se budete rádi vracet.
Suroviny
rajče
4
ks
zralá
máslo
1
PL
cibule
1
ks
menší, pokrájená
mrkev
1
ks
menší, na kolečka
malý kousek, na kousky
petržel
1
ks
malá, na kolečka
pepř mletý
3
kulička
nové koření
1
kulička
skořice
1
ks
asi 1 cm
bobkový list
1
ks
malý
citronová kůra
proužek, z biocitronu
vinný ocet bílý
1
nebo jablečný
mouka pšeničná hladká
1
PL
vývar hovězí
750
ml
nebo zeleninový
cukr
1
ČL
víno červené
60
ml
citronová šťáva
z půlky citronu
Postup
1
Z rajčat vymačkejte přes síto šťávu do misky, zbytek nevyhazujte. Cibuli a kořenovou zeleninu asi 3 minuty opékejte na másle, přidejte koření a kůru z citronu a vymačkaná rajčata; poduste dozlatova.
2
Zaprašte moukou, nechte chvíli dusit, zakápněte octem, pak zalijte vývarem, přidejte cukr, víno, vymačkanou šťávu z rajčat i citronu. Asi hodinu zvolna vařte.
3
Omáčku přeceďte, podle chuti dolaďte a podávejte k masu s těstovinami, knedlíky či rýží.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x klasická omáčka(10 receptů)
- Česká kuchyně: omáčky a knedlíky(26 receptů)
- 9 nejlepších receptů na rajskou omáčku(9 receptů)
- Český kulinářský skvost? Omáčky. Připravte si 6 nejoblíbenějších českých omáček(9 receptů)