Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak se vyznat v pivu – svrchně a spodně kvašená piva

Abyste se v záplavě pivních stylů neutopili, seznámíme vás s úplnými základy. Které pivo je spodně kvašené a co se skrývá pod zkratkami IPA a EPA?
7. 9. 2020 | Autor: Jana Kopřivová

Pivo můžeme dělit podle mnoha kritérií. Někoho zajímá stupňovitost, a tak na etiketě hledá, zda je pivo výčepní, ležák či speciální. Jiný zapátrá po tom, zda je filtrované, nefiltrované či nepasterizované. Důležitá může být i země původu. My si dnes posvítíme na dělení piva podle druhu kvašení. Jsou to piva svrchně a spodně kvašená. Jejich příprava probíhá obdobně, liší se typem použitých kvasinek a teplotou kvašení. Kvasinky ‚spodní‘ kvasí při nižších teplotách, zatímco kvasinky pro svrchní kvašení upřednostňují teploty přes 22 °C.

A teď už se podívejme na některé druhy piv, které k těmto dvěma kategoriím přiřazujeme:

1. Spodně kvašená piva

Světlý ležák

Spodně kvašená piva se u nás řadí k nejoblíbenějším. Patří mezi ně známá česká klasika: světlý ležák plzeňského typu, který se pyšní dlouhou historií. První takto uvařené pivo vzniklo v Plzni roku 1842. Patří k více osvěžujícím pivům s jemným perlením a lehkou závěrečnou hořkostí v chuti. Vyznačuje se hustou, krémovou pěnou.

Polotmavý ležák

V Česku velmi oblíbená varianta ležáku. Pivo jantarové až karamelové barvy s výraznou chmelovou chutí a příjemnou hořkostí. Podobně jako světlý ležák se chlubí dlouhotrvající pěnou.

Tmavý ležák

Díky příměsi tmavého sladu zaujme tmavě hnědou až černou barvou. Pražený slad také přidává do celkové chuti stopy karamelu, kávy, někdy i čokolády. I tento ležák má výraznou pěnu.

Vídeňský ležák

Vznikl jako jeden z mnoha experimentů vídeňského pivovarnictví v 19. století. Na jeho výrobu se používá speciální slad s lehce nasládlou chutí, který může být až lehce kořeněný či oříškový. Nápoj se vyznačuje tmavě rudou až měděnou barvou.

Bock

Toto silné pivo se původně začalo vařit v Dolním Sasku pro chladnější období roku. Dnes se s ním setkáte při různých svátcích a slavnostních událostech, jako jsou Velikonoce či populární německý svátek piva Oktoberfest.

Světlý ležák
Světlý ležák
Foto: Radovan, Unsplash

2. Svrchně kvašená piva

EPA (English Pale Ale)

Tradiční anglické pivo s výraznou hořkostí, které se zpravidla vaří výhradně z anglických surovin. Obsahuje vysoký podíl pšenice a dalších obilovin. Voní po sladu s karamelovým nádechem.

IPA (Indian Pale Ale)

Velmi zajímavé pivo s výraznou citrusovou a mangovou vůní získává na oblibě především díky boomu malých pivovarů. Vyznačuje se velkou hořkostí a vysokým obsahem alkoholu.

APA (American Pale Ale)

Toto svrchně kvašené pivo můžeme považovat za americkou odpověď na anglická piva. Při jeho výrobě se používá výhradně americký chmel, který je víc hořký a aromatický,

Stout

Tmavé, výrazné pivo, jehož aroma někdy připomíná kávu. Stouty jsou hořkosladké, krémové, s nezaměnitelnou chutí praženého sladu. Stout vám naservírují s nízkou, hustou pěnou. Nejrozšířenější je ve Velké Británii.

Pšeničné pivo

Svěží pivo jasně zlaté barvy obsahuje minimálně 50 % pšeničného sladu. Ve vůni a chuti poznáte citrusy a banány, někdy také hřebíček a vanilku. Patří k velmi osvěžujícím druhům piva oblíbeným především v Bavorsku. V Česku má překvapivě dlouhou historii, v 16. století u nás prý patřilo k nejrozšířenějším.

Související

Kuře na pivě

Zapíjejte stejným pivem, jaké jste použili při vaření (např. Krušovice Pšenice). Snad vám ještě po hodině...

Pečený vepřový bůček na pivu a česneku s jarními cibulkami

S kedlubnami na tři způsoby se hodí pečené vepřové maso do jakéhokoli ročního období.

Vepřová žebra na pivu a zelno-jablkový salát

Žebírka vždycky potěší, zvláště když je dostanete pohodlně naporcovaná na úhledné kousky a upečená...

Ocásek pečený na pivu

Luxusní jídlo z úplně obyčejných surovin obstojí i jako nedělní oběd.

Slávky na pivu

Opravdová delikatesa, a navíc hotová raz dva! Tato úprava na světlém pivu je hutnější než francouzská...

Pečené fazole na pivě

Národní nápoj v oroseném půllitru i na talíři...

Čokoládová bábovka s pivem

Hutné vlhké těsto se jen rozplývá v ústech... Bomba!

Přidat komentář