0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pivní marináda dodá masu švih

jídlo-kuřecí-grilování-5520185
ZDROJ: pscologia1990
sdílet:

Marinády z oblíbeného chmelového nápoje využijete v kuchyni během celého roku, nejen v sezóně grilovaček. Za jejich oblíbenost může pikantní nahořklá chuť, kterou pivo masu dodá. Oblíbenost piva v kulinářském světě staví hlavně na široké dostupnosti a variabilitě chutí.

Pivo dokáže maso zjemnit, proto je v marinádách tolik oblíbené. Látky obsažené v pivu rozruší svalová vlákna a přitom zanechají v mase vodu. Výsledkem je jemnější a chutnější maso.

  • Pokud jste na vážkách, zda sáhnout po pivu světlém, či tmavém, vězte, že použít lze obojí. Maso můžete naložit do světlého ležáku stejně jako do piva tmavého.
     
  • Kyselejší piva dodají masu větší říz.
     
  • Pokud zamýšlíte marinované maso grilovat, je lépe použít pivo tmavé, výsledek bude zdravější, nikoli však méně chutný. Maso naložené v tmavém pivu údajně absorbuje až o polovinu méně polycyklických aromatických uhlovodíků. To jsou karcinogenní látky, které vznikají při spalování odkapávajícího tuku a šťáv z masa za vysokých teplot. S dýmem se pak dostávají zpět nahoru a dostávají se do grilovaných pokrmů. 

Jaké maso je nejvhodnější?

Marinovat v pivní lázni lze masa s větším obsahem tuku i ta sušší. Na grilu či pekáčku se v doprovodu piva může objevit marinované vepřové stejně jako drůbeží.

  • Základem je vždy čerstvé maso a jeho správné naporcování.
     
  • Špatně zvolený druh či řez masa nebo kazící se kus nezachrání žádná marináda.

Doba naložení se různí podle zvoleného druhu masa a jeho naporcování.

  • Obecně bílé maso, jako jsou ryby, drůbež a červené maso na nudličky či plátky stačí marinovat krátce - pár desítek minut.
     
  • Červená masa a velké kusy (například na pečení) potřebují času víc. U vepřového masa je vhodné nechat jej naložené několik hodin, ideálně před noc. Na hovězí se vyplatí počkat i 24 hodin.

Co marinovat?

  • vepřová krkovice, žebra, pečeně, kýta, plec, bůček, ocásek, kotlety
  • kuřecí paličky, křidélka, prsa, stehna či čtvrtky
  • jehněčí kýta
  • hovězí žebra, roštěnec, plec, steaky, svíčková, líčka

Co přidat do pivní zálivky?

Aby výsledek několikahodinového marinování masa byl co nejúžasnější, je zapotřebí volit vhodná piva s ohledem na použité maso. Hotové marinády po naložení masa nevylévejte, maso s nimi v průběhu grilování či pečení potírejte. Výsledkem ideální marinády je vyvážený poměr slané, sladké a kyselé chuti.

Hodit se budou:

  • olej
  • pivo
  • koření  a bylinky - například tymián, oregano, rozmarýn, zázvor, rozmarýn, pepř, paprika
  • sójová omáčka
  • med, kečup
  • hořčice, citron
  • česnek

Tři rady, které pomohou při vytváření marinády

  • Párovat můžete pivo a maso s podobnou intenzitou chutí.
  • Spojujte podobné chutě a vůně.
  • Využijte kontrastu chutí.

Vyzkoušejte chutné recepty

Pivní marináda na grilování

  • Klasická pivní marináda se nejlépe hodí na vepřové steaky. Smíchejte světlé pivo, slunečnicový olej, sladkou papriku, česnek a mořskou sůl. Do takto připravené marinády položíme maso, například kotletu.

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

  • Vepřové maso osolte, posypte zázvorem a kmínem. Maso přelijte směsí piva a oleje, na chladném místě ponechte marinovat několik hodin. Na pivem opilou vepřovou pečeni na zázvoru budete vzpomínat ještě dlouho!

Vepřové na pivě a medu

  • Vepřovou pečeni nejprve předpečte při 200 °C na 20 min. Svařte černé pivo, med a hnědý cukr. Po odpaření poloviny objemu vznikne hustá omáčka konzistence sirupu. Maso během pečení marinádou potírejte.

Zvěřina na pivu s opilými švestkami

  • Zvěřinu (ramínko), případně hovězí nakrájejte na kostky. Maso posypte česnekem, bobkovým listem, tymiánem, sušenými houbami. Vše přelijte směsí těžkého červeného portského vína a černého piva. Maso a ostatní suroviny nechejte několik hodin, či přes noc marinovat, následně pomalu duste. 

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?
  • Zdraví a výživa

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den chleba?

Chléb v nejrůznějších podobách provází lidský jídelníček od pradávna. Protože ho lze snadno a levně připravit, navíc je jeho použití všestranné a univerzální, stal se základní potravinou a důležitým pokrmem mnoha lidí po celém světě. S...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč