Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na pivní marinádu? Pivo dodá masu skvělou chuť a švih

Maso na pivě
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Marinády z oblíbeného chmelového nápoje využijete v kuchyni během celého roku, nejen v sezóně grilovaček. Za jejich oblíbenost může pikantní nahořklá chuť. Oblíbenost piva v kulinářském světě staví hlavně na široké dostupnosti a variabilitě chutí.

Pivo dokáže maso zjemnit, proto je v marinádách tolik oblíbené. Látky obsažené v pivu rozruší svalová vlákna a přitom zanechají v mase vodu. Výsledkem je jemnější a chutnější maso.

Pokud jste na vážkách, zda sáhnout po pivu světlém, či tmavém, vězte, že použít lze obojí. Maso můžete naložit do světlého ležáku stejně jako do piva tmavého.

Kyselejší piva dodají masu větší říz. Pokud zamýšlíte marinované maso grilovat, je lépe použít pivo tmavé.

  • Maso naložené v tmavém pivu podle portugalské studie absorbuje až o polovinu méně polycyklických aromatických uhlovodíků. To jsou karcinogenní látky, které vznikají při spalování odkapávajícího tuku a šťáv z masa za vysokých teplot. S dýmem se pak dostávají zpět do grilovaných pokrmů. 

Jaké maso je nejvhodnější?

Marinovat v pivní lázni lze masa s větším obsahem tuku i ta sušší. Na grilu či pekáčku se v doprovodu piva může objevit marinované vepřové, jehněčí stejně jako drůbeží. Doba naložení se různí podle zvoleného druhu masa a jeho naporcování.

  • Obecně bílé maso, jako jsou ryby, drůbež a červené maso na nudličky či plátky stačí marinovat krátce – pár desítek minut.
  • Červená masa a velké kusy (například na pečení) potřebují času víc. U vepřového masa je vhodné nechat jej naložené několik hodin, ideálně před noc. Na hovězí se vyplatí počkat i 24 hodin.

Špatně zvolený druh či řez masa nebo kazící se kus nezachrání žádná marináda.

Co můžete marinovat?

  • vepřová krkovice, žebra, pečeně, kýta, plec, bůček, ocásek, kotlety
  • kuřecí paličky, křidélka, prsa, stehna či čtvrtky
  • jehněčí kýta
  • hovězí žebra, roštěnec, plec, steaky, svíčková, líčka

Co přidat do pivní zálivky?

Aby výsledek několikahodinového marinování masa byl co nejúžasnější, je zapotřebí volit vhodná piva s ohledem na použité maso.

Párovat můžete pivo a maso s podobnou intenzitou chutí. Spojujte podobné chutě a vůně. Využít ale můžete i kontrastu chutí. Do marinády upotřebíte:

  • olej
  • pivo
  • koření  a bylinky – například tymián, oregano, rozmarýn, zázvor, rozmarýn, pepř, paprika, česnek
  • sójová omáčka
  • med, kečup, hořčice
  • česnek

Oblíbené pivní marinády

Hotové marinády po naložení masa nevylévejte, maso s nimi v průběhu grilování či pečení potírejte. Výsledkem ideální marinády je vyvážený poměr slané, sladké a kyselé chuti.Vyzkoušejte chutné recepty

  • Klasická pivní marináda se nejlépe hodí na vepřové steaky. Smíchejte světlé pivo, slunečnicový olej, sladkou papriku, česnek a mořskou sůl. Do takto připravené marinády položte maso, například kotletu.
  • Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě. Vepřové maso osolte, posypte zázvorem a kmínem. Maso přelijte směsí piva a oleje, na chladném místě ponechte marinovat několik hodin. Na opilou vepřovou pečeni na zázvoru a pivě budete vzpomínat ještě dlouho!
  • Vepřové na pivě a medu. Vepřovou pečeni nejprve předpečte při 200 °C na 20 min. Svařte černé pivo, med a hnědý cukr. Po odpaření poloviny objemu vznikne hustá omáčka konzistence sirupu. Maso během pečení marinádou potírejte

  • Zvěřina na pivu s opilými švestkami. Zvěřinu (ramínko), případně hovězí nakrájejte na kostky. Maso posypte česnekem, bobkovým listem, tymiánem, sušenými houbami. Vše přelijte směsí těžkého červeného portského vína a černého piva. Maso a ostatní suroviny nechejte několik hodin či přes noc marinovat, následně pomalu duste. 

Zdroj informací: časopis Apetit, SemanticScholar

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Stanislava Sedlák Chytilová

Apetit magazín

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobře znáte české vánoční zvyky a tradice?

Vánoce si každý spojuje s něčím jiným: někdo cítí vůni perníčků právě vytažených z trouby, jiný si představí třpytivá světýlka na stromečku, nebo třeba vzpomene na ty vtipné okamžiky, kdy se rodina snaží zjistit, kdo tajně ujídá cukroví. Co...