Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládová bábovka s pivem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 64
Do 75 minut Snadné Na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6836 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 529 g
Tuky 465 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoládová bábovka s pivem může znít prazvláštně, ale jakmile recept vyzkoušíte, budete mile překvapeni. Hutné vlhké těsto se jen rozplývá v ústech... Bomba!

Suroviny

na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
pivo stout Guinness, český stout Harrach nebo náchodský Primátor
káva instantní 1 ČL
granulky
rozinky hrnku
propláchnuté a nadrobno nasekané
máslo 200 g
nasekaná na kousky
tmavá čokoláda 150 g
přes 60 % kakaa
sůl ½ ČL
třtinový cukr 185 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
Na polevu
tmavá čokoláda 225 g
nasekaná

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte a vysypte bábovkovou formu.

2

V kastrůlku na středním plameni zahřívejte pivo, kávu, rozinky, 60 ml vody a máslo, až se máslo rozpustí. Směs se nesmí vařit. Sejměte z ohně a vymíchejte s nalámanou čokoládou dohladka. Nechte vychladnout.

3

Prosejte mouku s jedlou sodou a smíchejte se solí a oběma cukry. Prošlehejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Pak prošlehejte s vychladlou pivní směsí. Ve třech dávkách přimíchejte postupně suché přísady tak, abyste získali hladké těsto.

4

Dejte ho do formy na bábovku a pečte 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě 15 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

5

Na polevu v kastrůlku zahřejte smetanu s máslem těsně pod bod varu. Sejměte z ohně a vymíchejte s čokoládou dohladka. Nechte pár minut chladnout, až poleva začne houstnout. Pod bábovku na mřížce dejte pečicí papír a začněte ji pomalu po vršku dokola přelévat polevou. Nechte polevu pěkně stékat dolů. Až ztuhne, přeneste opatrně na servírovací talíř.

Párujte s pivem...

BENEDICT STOUT
V Břevnovském klášteře vařený Benedict Russian Imperial Stout má bohatou chuť s lehce praženými tóny kávy. K hutnému čokoládovému dezertu nejlíp vychutnáte po malých sklenkách.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Komentáře

25.03.2018 14:43

Chuťově si všichni pochvalovali, karamel a slad z piva to mu dá zvláštní chuť.
Pekla sem z jedné dávky 4 minibábovky, v horkovzdušné troubě, na 160*C, hodinu a půl a byla akorát.

01.11.2014 16:59

Výborná bábovka, jen dvě připomínky k receptu: nepekla se 50 minut, ale asi hodinu a půl a polevy je zbytečně moc, klidně by stačila z poloviční dávky

29.10.2014 17:34

Úžasný zážitek v chuti! I s polovičním množstvím cukru je skvostná!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...