Hutné vlhké těsto se jen rozplývá v ústech... Bomba!
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte a vysypte bábovkovou formu.
V kastrůlku na středním plameni zahřívejte pivo, kávu, rozinky, 60 ml vody a máslo, až se máslo rozpustí. Směs se nesmí vařit. Sejměte z ohně a vymíchejte s nalámanou čokoládou dohladka. Nechte vychladnout.
Prosejte mouku s jedlou sodou a smíchejte se solí a oběma cukry. Prošlehejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Pak prošlehejte s vychladlou pivní směsí. Ve třech dávkách přimíchejte postupně suché přísady tak, abyste získali hladké těsto.
Dejte ho do formy na bábovku a pečte 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě 15 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Na polevu v kastrůlku zahřejte smetanu s máslem těsně pod bod varu. Sejměte z ohně a vymíchejte s čokoládou dohladka. Nechte pár minut chladnout, až poleva začne houstnout. Pod bábovku na mřížce dejte pečicí papír a začněte ji pomalu po vršku dokola přelévat polevou. Nechte polevu pěkně stékat dolů. Až ztuhne, přeneste opatrně na servírovací talíř.
Párujte s pivem...
BENEDICT STOUT
V Břevnovském klášteře vařený Benedict Russian Imperial Stout má bohatou chuť s lehce praženými tóny kávy. K hutnému čokoládovému dezertu nejlíp vychutnáte po malých sklenkách.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pivní delikatesy(6 receptů)
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů)
- 80 čokoládových (a božských) dezertů s tipy jak na ně(82 receptů)
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(22 receptů)
Komentáře
29.10.2014 17:34
Úžasný zážitek v chuti! I s
Úžasný zážitek v chuti! I s polovičním množstvím cukru je skvostná!
01.11.2014 16:59
Výborná bábovka, jen dvě
Výborná bábovka, jen dvě připomínky k receptu: nepekla se 50 minut, ale asi hodinu a půl a polevy je zbytečně moc, klidně by stačila z poloviční dávky
25.03.2018 14:43
Chuťově si všichni
Chuťově si všichni pochvalovali, karamel a slad z piva to mu dá zvláštní chuť.
Pekla sem z jedné dávky 4 minibábovky, v horkovzdušné troubě, na 160*C, hodinu a půl a byla akorát.