0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládová bábovka s pivem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné Na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6836 kcal
Bílkoviny 105 g
Sacharidy 529 g
Tuky 465 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hutné vlhké těsto se jen rozplývá v ústech... Bomba!

Suroviny

máslo
na formu
mouka pšeničná hrubá
na formu
pivo tmavé 185 ml
pivo stout Guinness, český stout Harrach nebo náchodský Primátor
káva instantní 1 ČL
granulky
rozinky 0.33 hrnku
propláchnuté a nadrobno nasekané
máslo 200 g
nasekaná na kousky
tmavá čokoláda 150 g
přes 60 % kakaa
mouka pšeničná hladká 250 g
jedlá soda 0.75 ČL
sůl 0.5 ČL
třtinový cukr 185 g
vejce 2 ks
zakysaná smetana 185 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
Na polevu
smetana ke šlehání 185 ml
máslo 2 PL
tmavá čokoláda 225 g
nasekaná

Postup

1

Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte a vysypte bábovkovou formu.

2

V kastrůlku na středním plameni zahřívejte pivo, kávu, rozinky, 60 ml vody a máslo, až se máslo rozpustí. Směs se nesmí vařit. Sejměte z ohně a vymíchejte s nalámanou čokoládou dohladka. Nechte vychladnout.

3

Prosejte mouku s jedlou sodou a smíchejte se solí a oběma cukry. Prošlehejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Pak prošlehejte s vychladlou pivní směsí. Ve třech dávkách přimíchejte postupně suché přísady tak, abyste získali hladké těsto.

4

Dejte ho do formy na bábovku a pečte 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě 15 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

5

Na polevu v kastrůlku zahřejte smetanu s máslem těsně pod bod varu. Sejměte z ohně a vymíchejte s čokoládou dohladka. Nechte pár minut chladnout, až poleva začne houstnout. Pod bábovku na mřížce dejte pečicí papír a začněte ji pomalu po vršku dokola přelévat polevou. Nechte polevu pěkně stékat dolů. Až ztuhne, přeneste opatrně na servírovací talíř.

Párujte s pivem...

BENEDICT STOUT
V Břevnovském klášteře vařený Benedict Russian Imperial Stout má bohatou chuť s lehce praženými tóny kávy. K hutnému čokoládovému dezertu nejlíp vychutnáte po malých sklenkách.

Související články

Dokonale vyklopená bábovka. Ale jak toho dosáhnout?
  • Zajímavosti

Dokonale vyklopená bábovka. Ale jak toho dosáhnout?

Propagace značky Kulina.Apetitonline.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.Není potřeba se trápit s Vaší starou formou na bábovku. Pořiďte si v internetovém obchodě Kulina.cz novou špičkovou formu ze série LA FORME Plus německé...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Komentáře

Anonym

Výborná bábovka, jen dvě připomínky k receptu: nepekla se 50 minut, ale asi hodinu a půl a polevy je zbytečně moc, klidně by stačila z poloviční dávky

Tereza Pivcová

Chuťově si všichni pochvalovali, karamel a slad z piva to mu dá zvláštní chuť.
Pekla sem z jedné dávky 4 minibábovky, v horkovzdušné troubě, na 160*C, hodinu a půl a byla akorát.

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit