Čokoládová bábovka s pivem

Čokoládová bábovka s pivem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do 20 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6758 kcal
Bílkoviny 105 g
Cukr 527 g
Tuky 465 g
Vláknina 75 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Hutné vlhké těsto se jen rozplývá v ústech... Bomba!

Suroviny

máslo
na formu
mouka pšeničná hrubá
na formu
185 ml
pivo stout Guinness, český stout Harrach nebo náchodský Primátor
káva rozpustná 1 ČL
granulky
rozinky 0.33 hrnku
propláchnuté a nadrobno nasekané
máslo 200 g
nasekaná na kousky
tmavá čokoláda 150 g
přes 60 % kakaa
mouka pšeničná hladká 250 g
jedlá soda 0.75 ČL
sůl 0.5 ČL
třtinový cukr 185 g
vejce 2 ks
zakysaná smetana 185 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
Na polevu
smetana ke šlehání 185 ml
máslo 2 PL
tmavá čokoláda 225 g
nasekaná

1 Předehřejte troubu na 160 °C a vymažte a vysypte bábovkovou formu. V kastrůlku na středním plameni zahřívejte pivo, kávu, rozinky, 60 ml vody a máslo, až se máslo rozpustí. Směs se nesmí vařit. Sejměte z ohně a vymíchejte s nalámanou čokoládou dohladka. Nechte vychladnout.

2 Prosejte mouku s jedlou sodou a smíchejte se solí a oběma cukry. Prošlehejte vejce, zakysanou smetanu a vanilku. Pak prošlehejte s vychladlou pivní směsí. Ve třech dávkách přimíchejte postupně suché přísady tak, abyste získali hladké těsto.

3 Dejte ho do formy na bábovku a pečte 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě 15 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

4 Na polevu v kastrůlku zahřejte smetanu s máslem těsně pod bod varu. Sejměte z ohně a vymíchejte s čokoládou dohladka. Nechte pár minut chladnout, až poleva začne houstnout. Pod bábovku na mřížce dejte pečicí papír a začněte ji pomalu po vršku dokola přelévat polevou. Nechte polevu pěkně stékat dolů. Až ztuhne, přeneste opatrně na servírovací talíř.

Párujte s pivem...

BENEDICT STOUT
V Břevnovském klášteře vařený Benedict Russian Imperial Stout má bohatou chuť s lehce praženými tóny kávy. K hutnému čokoládovému dezertu nejlíp vychutnáte po malých sklenkách.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit