Každý z nás má určitou představu, k jakému jídlu se hodí podávat pivo. Obvykle jím zapíjíme tradiční české pokrmy servírované k nedělnímu obědu. Různé druhy piva se však, stejně jako je tomu třeba u vína, dají s jídlem párovat cíleně. Ač se jedná o celou vědní disciplínu, pár základních pravidel pivního sommeliérství vám můžeme prozradit hned.
Ač jsme první na světě v množství vypitého piva ročně, obvykle se v našich končinách setkáme pouze s vinným párováním.
Trend pivního párování a sommeliérství se začal rozšiřovat až s malými a středně velkými pivovary, které se nebály experimentovat jak s chutí, tak s typy a druhy vlastnoručně uvařeného piva a začaly vznikat další, u nás ne tolik zavedené druhy piv a tzv. pivní speciály. Při jejich přípravě se používají bylinky, koření nebo ovoce, čímž lze docílit opravdu široké rozmanitosti chutí.
Regionální kuchyně a pivo
Piva z určité oblasti se budou vždycky dobře doplňovat s tradiční místní kuchyní. V tomto případě je jen potřeba dát si pozor na to, aby zde vaření piva opravdu mělo svou tradici.
- Vídeňský ležák nebo tzv. březňák se bude hodit k vídeňské roštěné.
- České pivo k tučnému masu a kyselému zelí.
- Britský stout k rybě s hranolkami.
Harmonie nebo kontrast
Při párování piva s pokrmy se můžete vydat dvěma cestami. Vydáte-li se na první, budete hledat podobnou chuť.
- Karamelové tóny černého piva typu porter či stout vyniknou v kombinaci s dezerty, čokoládou či kávou.
- Chuťově ovocnější piva (např. typu APA – American Pale Ale) se hodí k salátům.
- Pivní speciály okořeněné koriandrem k asijským pokrmům. K těm se podle předchozího klíče samozřejmě hodí i IPA (India Pale Ale), vařená původně v Anglii.
Pokud máte příležitost se trochu odvázat, použijte pravidlo úplně opačné. Všímejte si kontrastů.
- K hutnému čokoládovému dortu servírujte třešňové pivo.
- Hořký ležák se bude vždy hodit ke svíčkové, která je sladká, slaná i kyselá zároveň.
Co vám v jídle chybí, pivo jednoduše doplní a povýší úroveň chuťového zážitku. Pokud je ale pivo chuťově výrazné, nemělo by přebít chuť samotného pokrmu.
S čím párovat český ležák
Český ležák je charakteristický plnou chutí s typicky hořkým dozvukem. Vždy dobře vynikne v kombinaci s uzeninami, vyzrálými sýry a nevýraznými masy. Hodí se k pečenému kuřeti stejně jako k ikonickému bůčku s knedlíkem a zelím.
V cizině se ho však šéfkuchaři nebojí podávat k pokrmům italské kuchyně. Z americké kuchyně je plzeňské pivo jako dělané k hot-dogům, grilovanému masu, ale i k mexickým specialitám.
Zdroj: Apetit