Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

1945406614
ZDROJ: 1945406614
sdílet:
Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických pokrmů jsou právě medové jidášky. Za jejich jménem se skrývá sladká chuť i symbolika. Prozradíme, proč se připravují právě na Zelený čtvrtek a jak si hravě poradit s kynutým těstem.

Velikonoční pečivo s biblickým příběhem

Sladké pletence jsou pojmenovány po Jidáši Iškariotském. Byl jedním z dvanácti apoštolů Ježíše Krista, Ježíše však jako jediný zradil a tím umožnil jeho zatčení. Údajně to byl člověk nepoctivý, ale překvapivě mu byla svěřena funkce pokladníka a strážce peněz pro žebráky. K bohatství ho to však táhlo více než k věrnosti a svého mistra prodal za třicet stříbrných. Aby pronásledovatelé jasně věděli, koho mají zajmout, řekl jim, že Ježíše při pozdravu políbí. 

Rychle mu došlo, jak špatný čin provedl. Chtěl vše odčinit, ale jelikož se jeho čin nedal zvrátit, oběsil se. Dodnes se používají výrazy jako jidášský polibek, mzda nebo jidášský komplex, které označují podlost i zradu. V umění se často zobrazuje v pozici polibku nebo s váčkem peněz v ruce. Měšec si vybral například i Leonardo da Vinci ve své slavné nástěnné malbě Poslední večeře. 

Jidáše na Zelený čtvrtek 

Jidáše se pečou o Škaredé středě nebo opravdu brzy ráno na Zelený čtvrtek. Těsto se zamotá do nejrůznějších uzlů a zavinutých provazů, které symbolizují Jidášovo oběšení. To je jejich nejčastější forma, ale tvarů může být daleko více. Inspirace přicházela z pozorování přírody, pekly tedy i podkovy, zvířata nebo květiny. 

Jidáše by se měly jíst ještě před východem slunce na Zelený čtvrtek, tedy v den odpuštění. Dle pověry tento akt člověka ochrání před neduhy a přinese mu pevné zdraví. Dokonce má prý chránit před uštknutím hada, vosím bodnutím a lidskou zradou. Zdraví se také v tento den posílí umytím v ranní rose, pojídání sladkých bochánků je však příjemnější.  

Sladké Velikonoce!

Více

Jak si je hravě upéct doma?

Připravují se z podobného těsta jako mazanec nebo vánočka, budete tedy postupovat jako u klasického kynutého těsta. Vypracování vám nějaký čas zabere, ale výsledek stojí za trochu práce. Stačí se držet receptu a dát si pozor na důležité kroky

  • Na těsto se nevyplatí spěchat, pokud mu nedopřejete řádné kynutí, popraská a výsledek nebude tak nadýchaný. 
  • Máslo vyndejte s dostatečným předstihem, aby bylo měkké, ale ne rozpuštěné z mikrovlnné trouby. Pokud jste jej zapomněli včas vyndat z lednice, nastrouhejte jej na struhadle, teplo vašich rukou jeho povolení značně pomůže. V pokojové teplotě by však měly být všechny suroviny.
  • Poctivě předehřejte troubu. 
  • K ruce vám bude kuchyňský robot. Poctivé ruční práci se však robot nevyrovná. Těsto hněťte, dokud nebude kompaktní, hladké, leskne se a při udělání důlku prstem se vrací zpět a pruží. Bez použití robota vypracování zabere 10–15 minut. 

 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 ml smetany (12 %), 60 g krupicového cukru, 40 g droždí, 2 žloutky, 150 g másla (změklého), kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, špetku soli, 1 vejce a pár lžic medu na pokapání. 

1. Vytvořte kvásek ze lžíce cukru, trošky vlažné smetany, lžíce mouky a droždí. Nechte jej odležet a pracovat přibližně 15 minut. 

2. Mezitím promíchejte všechny suché suroviny v míse. Jakmile kvásek vzejde, dejte jej také do mísy k suchým surovinám, a poté přidejte vše ostatní. Směs uhněťte do hladkého těsta. 

3. Těsto nechte přibližně hodinu a půl kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

4. Vytvarujte jidáše a umístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Ještě jim dopřejte alespoň půl hodiny kynutí, aby v troubě nepopraskaly.

5. Potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte na 180 °C přibližně 20–25 minut.  

6. Po upečení je ihned pokapejte přichystaným medem. Jidáše tak budou krásně lesklé a sladké.

Obchod Apetit