Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických pokrmů jsou právě medové jidášky. Za jejich jménem se skrývá sladká chuť i symbolika. Prozradíme, kdy se pečou jidáše a jak si s nimi poradit.
Sladké pletence jsou pojmenovány po Jidáši Iškariotském. Byl jedním z dvanácti apoštolů Ježíše Krista. K penězům ho to však táhlo více než k věrnosti ke svému bližnímu, proto Ježíše za třicet stříbrných zradil. Když mu došlo, jaký čin provedl, chtěl vše odčinit.
- Jelikož se jeho čin nedal zvrátit, oběsil se. Dodnes se používají výrazy jako jidášský polibek, mzda nebo jidášský komplex, které označují podlost i zradu. V umění se často zobrazuje v pozici polibku nebo s váčkem peněz v ruce.
- Jidáše se pečou o Škaredé středě nebo opravdu brzy ráno na Zelený čtvrtek. Těsto se zamotá do nejrůznějších uzlů a zavinutých provazů, které symbolizují Jidášovo oběšení. To je jejich nejčastější forma, ale tvarů může být daleko více. Inspirace přicházela z pozorování přírody, pekly tedy i podkovy, zvířata nebo květiny.
- Jidáše by se měly jíst ještě před východem slunce na Zelený čtvrtek, tedy v den odpuštění. Dle pověry tento akt člověka ochrání před neduhy a přinese mu pevné zdraví. Dokonce má prý chránit před uštknutím hada, vosím bodnutím a lidskou zradou.
- Zdraví se také v tento den posílí umytím v ranní rose, pojídání sladkých bochánků je však příjemnější.
Jak upéct jidáše?
Připravují se z podobného těsta jako mazanec nebo vánočka, budete tedy postupovat jako u klasického kynutého těsta. Vypracování nějaký čas zabere, ale výsledek stojí za trochu práce.
- Na těsto se nevyplatí spěchat, pokud mu nedopřejete řádné kynutí, popraská a výsledek nebude tak nadýchaný.
- Máslo vyndejte s dostatečným předstihem, aby bylo měkké. Pokud jste jej zapomněli včas vyndat z lednice, nastrouhejte jej na struhadle. V pokojové teplotě by měly být všechny suroviny.
- Předehřejte troubu.
- K ruce vám bude kuchyňský robot. Těsto hněťte, dokud nebude hladké, lesklé a pruží. Bez použití robota vypracování zabere 10–15 minut.
Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 ml smetany (1 %), 60 g krupicového cukru, 40 g droždí, 2 žloutky, 150 g másla (změklého), kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, špetku soli, 1 vejce a pár lžic medu na pokapání.
- Vytvořte kvásek ze lžíce cukru, trošky vlažné smetany, lžíce mouky a droždí. Nechte jej odležet a pracovat přibližně 15 minut.
- Mezitím promíchejte všechny suché suroviny v míse. Jakmile kvásek vzejde, dejte jej také do mísy k suchým surovinám, a poté přidejte vše ostatní. Směs uhněťte do hladkého těsta.
- Těsto nechte přibližně hodinu a půl kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Vytvarujte jidáše a umístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Ještě jim dopřejte alespoň půl hodiny kynutí, aby v troubě nepopraskaly.
- Potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte na 180 °C přibližně 20–25 minut.
- Po upečení je ihned pokapejte přichystaným medem. Jidáše tak budou krásně lesklé a sladké.
Zdroje informací: Apetit