Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Upečte si velikonoční Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

1945406614
ZDROJ: 1945406614
sdílet:

Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických pokrmů jsou právě medové jidášky. Za jejich jménem se skrývá sladká chuť i symbolika. Prozradíme, kdy se pečou jidáše a jak si s nimi poradit. 

Sladké pletence jsou pojmenovány po Jidáši Iškariotském. Byl jedním z dvanácti apoštolů Ježíše Krista. K penězům ho to však táhlo více než k věrnosti ke svému bližnímu, proto Ježíše za třicet stříbrných zradil. Když mu došlo, jaký čin provedl, chtěl vše odčinit. 

  • Jelikož se jeho čin nedal zvrátit, oběsil se. Dodnes se používají výrazy jako jidášský polibek, mzda nebo jidášský komplex, které označují podlost i zradu. V umění se často zobrazuje v pozici polibku nebo s váčkem peněz v ruce. 
  • Jidáše se pečou o Škaredé středě nebo opravdu brzy ráno na Zelený čtvrtek. Těsto se zamotá do nejrůznějších uzlů a zavinutých provazů, které symbolizují Jidášovo oběšení. To je jejich nejčastější forma, ale tvarů může být daleko více. Inspirace přicházela z pozorování přírody, pekly tedy i podkovy, zvířata nebo květiny. 
  • Jidáše by se měly jíst ještě před východem slunce na Zelený čtvrtek, tedy v den odpuštění. Dle pověry tento akt člověka ochrání před neduhy a přinese mu pevné zdraví. Dokonce má prý chránit před uštknutím hada, vosím bodnutím a lidskou zradou.
  • Zdraví se také v tento den posílí umytím v ranní rose, pojídání sladkých bochánků je však příjemnější.  

Jak upéct jidáše?

Připravují se z podobného těsta jako mazanec nebo vánočka, budete tedy postupovat jako u klasického kynutého těsta. Vypracování nějaký čas zabere, ale výsledek stojí za trochu práce.

  • Na těsto se nevyplatí spěchat, pokud mu nedopřejete řádné kynutí, popraská a výsledek nebude tak nadýchaný. 
  • Máslo vyndejte s dostatečným předstihem, aby bylo měkké. Pokud jste jej zapomněli včas vyndat z lednice, nastrouhejte jej na struhadle. V pokojové teplotě by měly být všechny suroviny.
  • Předehřejte troubu. 
  • K ruce vám bude kuchyňský robot. Těsto hněťte, dokud nebude hladké, lesklé a pruží. Bez použití robota vypracování zabere 10–15 minut. 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 ml smetany (1 %), 60 g krupicového cukru, 40 g droždí, 2 žloutky, 150 g másla (změklého), kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, špetku soli, 1 vejce a pár lžic medu na pokapání. 

  1. Vytvořte kvásek ze lžíce cukru, trošky vlažné smetany, lžíce mouky a droždí. Nechte jej odležet a pracovat přibližně 15 minut.
  2. Mezitím promíchejte všechny suché suroviny v míse. Jakmile kvásek vzejde, dejte jej také do mísy k suchým surovinám, a poté přidejte vše ostatní. Směs uhněťte do hladkého těsta. 
  3. Těsto nechte přibližně hodinu a půl kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  4. Vytvarujte jidáše a umístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Ještě jim dopřejte alespoň půl hodiny kynutí, aby v troubě nepopraskaly.
  5. Potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte na 180 °C přibližně 20–25 minut.  
  6. Po upečení je ihned pokapejte přichystaným medem. Jidáše tak budou krásně lesklé a sladké.

Zdroje informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč