Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Upečte si velikonoční Jidáše jako symbol odpuštění a příslib zdraví

1945406614
ZDROJ: 1945406614
sdílet:

Velikonoce jsou svátky spojované s velkým množstvím zvyků a neodmyslitelně k nim patří dobré jídlo. Jedním z klasických pokrmů jsou právě medové jidášky. Za jejich jménem se skrývá sladká chuť i symbolika. Prozradíme, kdy se pečou jidáše a jak si s nimi poradit. 

Sladké pletence jsou pojmenovány po Jidáši Iškariotském. Byl jedním z dvanácti apoštolů Ježíše Krista. K penězům ho to však táhlo více než k věrnosti ke svému bližnímu, proto Ježíše za třicet stříbrných zradil. Když mu došlo, jaký čin provedl, chtěl vše odčinit. 

  • Jelikož se jeho čin nedal zvrátit, oběsil se. Dodnes se používají výrazy jako jidášský polibek, mzda nebo jidášský komplex, které označují podlost i zradu. V umění se často zobrazuje v pozici polibku nebo s váčkem peněz v ruce. 
  • Jidáše se pečou o Škaredé středě nebo opravdu brzy ráno na Zelený čtvrtek. Těsto se zamotá do nejrůznějších uzlů a zavinutých provazů, které symbolizují Jidášovo oběšení. To je jejich nejčastější forma, ale tvarů může být daleko více. Inspirace přicházela z pozorování přírody, pekly tedy i podkovy, zvířata nebo květiny. 
  • Jidáše by se měly jíst ještě před východem slunce na Zelený čtvrtek, tedy v den odpuštění. Dle pověry tento akt člověka ochrání před neduhy a přinese mu pevné zdraví. Dokonce má prý chránit před uštknutím hada, vosím bodnutím a lidskou zradou.
  • Zdraví se také v tento den posílí umytím v ranní rose, pojídání sladkých bochánků je však příjemnější.  

Jak upéct jidáše?

Připravují se z podobného těsta jako mazanec nebo vánočka, budete tedy postupovat jako u klasického kynutého těsta. Vypracování nějaký čas zabere, ale výsledek stojí za trochu práce.

  • Na těsto se nevyplatí spěchat, pokud mu nedopřejete řádné kynutí, popraská a výsledek nebude tak nadýchaný. 
  • Máslo vyndejte s dostatečným předstihem, aby bylo měkké. Pokud jste jej zapomněli včas vyndat z lednice, nastrouhejte jej na struhadle. V pokojové teplotě by měly být všechny suroviny.
  • Předehřejte troubu. 
  • K ruce vám bude kuchyňský robot. Těsto hněťte, dokud nebude hladké, lesklé a pruží. Bez použití robota vypracování zabere 10–15 minut. 

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 300 ml smetany (1 %), 60 g krupicového cukru, 40 g droždí, 2 žloutky, 150 g másla (změklého), kůru z 1 citronu, špetku muškátového oříšku, špetku soli, 1 vejce a pár lžic medu na pokapání. 

  1. Vytvořte kvásek ze lžíce cukru, trošky vlažné smetany, lžíce mouky a droždí. Nechte jej odležet a pracovat přibližně 15 minut.
  2. Mezitím promíchejte všechny suché suroviny v míse. Jakmile kvásek vzejde, dejte jej také do mísy k suchým surovinám, a poté přidejte vše ostatní. Směs uhněťte do hladkého těsta. 
  3. Těsto nechte přibližně hodinu a půl kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.
  4. Vytvarujte jidáše a umístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Ještě jim dopřejte alespoň půl hodiny kynutí, aby v troubě nepopraskaly.
  5. Potřete je rozšlehaným vajíčkem. Pečte na 180 °C přibližně 20–25 minut.  
  6. Po upečení je ihned pokapejte přichystaným medem. Jidáše tak budou krásně lesklé a sladké.

Zdroje informací: Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Tereza Mašková

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...