0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Talíř plný Jidášů politých medem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 105
Více než hodinu Velmi snadné 25 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5302 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 497 g
Tuky 299 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle pečivo vám provoní celou kuchyň. Můžete si ho dát jen tak nebo pokapané medem. Recept na jidáše patří k velikonočním tradicím. Dřív se pekly na Zelený čtvrtek; jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil.

Suroviny

krupicový cukr 60 g
mouka pšeničná hladká 500 g
smetana 300 ml
12%
droždí 40 g
žloutek 2 ks
máslo 150 g
změklé
citronová kůra
nastrouhaná z jednoho citronu
citronová šťáva 2 ČL
vanilkový cukr 1 ks
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
na potření
na pokapání

Postup

1

Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.

2

Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu.

3

Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.

4

Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem.

5

Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.

6

Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby.

7

Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

Anonym

z těsta je lepší vyválet plát, posypat ořechy, rozinkami a cukrem, poté smotat a rozkrájet na "šneky", potřít vejcem a upéct-vynikající!!

Anonym

Ale u Velikonočního jde spíše o tradici..A nejsem si jistá zda měl Jidáš před 2 tisíciletími něco společného se šneky..:-)

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, str.60

Zuzana Čočková

Na chuť jsou úplně výborné. Jsou to moje první jidášky a i když jsem je dělala na bílou sobotu a ne na zelený čtvrtek, tak myslím, že do pondělí asi nevydrží. Na to, že jsem dělala svoje úplně první kynuté těsto, tak se mi povedly. Akorát jsem si přivodila mozol při mísení těsta. Ale co, Pán Ježíš taky trpěl.. :o) Takže vřele doporučuju.. ;o)

Apetit magazín