Velikonoční jidáše vám provoní celou kuchyň. Můžete si je dát jen tak nebo pokapané medem. Dříve pekly na Zelený čtvrtek; jejich tvar symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš oběsil. Tradovalo se, že kdo jidáše sní za svítání, bude po zbytek roku zdráv. A protože jsme dost pověrčiví, recept na jidáše s vámi sdílíme s dostatečným předstihem.
Suroviny
Postup
Ze lžíce cukru, mouky, trochy vlažné smetany a droždí připravte kvásek.
Zhruba po čtvrthodině ho smíchejte se zbytkem cukru a mouky, žloutky, měkkým máslem, citronovou kůrou a šťávou, vanilkovým cukrem a trochou soli. Na závěr přilijte vlažnou smetanu.
Zadělejte těsto; pokud je třeba, podsypávejte ho moukou. Pak ho nechte asi hodinu kynout.
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Plech potáhněte pečicím papírem.
Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyvalujte z nich válečky. Na plechu je stočte do spirály a nechte ještě čtvrt hodiny kynout.
Pak je potřete rozšlehaným vajíčkem a přibližně na pětadvacet minut dejte do trouby.
Horké jidáše pokapejte medem a podávejte.
Komentáře