Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček. V době jarního rozpuku nás však klíčky lákají nejvíce, proto se s vámi chceme podělit o tipy a triky, jak na jarní klíčení. Poradíme vám, jaká semínka jsou ke klíčení vhodná a co vše k tomu budete potřebovat.
9. 3. 2021 | Autor: Šárka Měřičková

Proč jíst klíčky?

O přínosu konzumace klíčků pro náš organismus není pochyb. Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitaminů a dalších důležitých látek prospěšných našemu organismu. Z vitaminů to jsou A, B, C a K, dále klíčky nabízejí bohatý obsah vápníku, draslíku, hořčíku, selenu, zinku a železa. Klíčky jsou též známé pro své antioxidační účinky, pomáhají tak našemu tělu s odstraněním nežádoucích látek z organismu. Tím však seznam pozitivních vlastností klíčků nekončí. Mimo jiné totiž patří k nejlevnějším zdrojům výše uvedených prospěšných látek, které můžeme svému tělu dopřát. A to se vyplatí!

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

Klíčky. Superpotravina známá z dob dávných, jejíž poměr ceny a výkonu zaručeně potěší. Za pár korun totiž připravíte...

Co budete k domácímu klíčení potřebovat?

Nejlepším způsobem, jak si dopřát čerstvé klíčky, je připravit si je doma. Ideálním pomocníkem pro domácí klíčení je klíčící miska či sklenice. Opatříte ji na mnoha internetových e-shopech, a pokud vás klíčení láká, tak se tato investice rozhodně vyplatí. Sklenice či miska jsou vybaveny speciálním sítkem přidělaným k nádobě, díky kterému můžete snadno obsah proplachovat, což je, jak se dočtete níže, v případě klíčků stěžejní. 

Semínka vhodná ke klíčení

Existuje velké množství různých semínek, která jsou vhodná k domácímu nakličování. Vybírat můžete z obilovin a pseudoobilovin, luštěnin i zeleniny. Mezi oblíbená semínka ke klíčení pak patří například červená řepa, ředkvičky, mungo fazolky, cizrna, hrách, neloupaná čočka, řeřicha, fazole adzuki, sójové boby nebo také pšenice a jetel. Klíčení se meze nekladou, jen vždy dávejte pozor na potraviny, které k tomu nejsou určené. Skvělým příkladem jsou klasické fazole, které obsahují nežádoucí látky, jež se odstraňují pouze při varu. Naklíčené neuvařené fazole by vám pak mohly způsobit nepříjemné zažívací obtíže. 

7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem

Pomalu, ale jistě se blíží jaro a s jeho příchodem přemýšlíme nad pořádným jarním úklidem. Ten se ovšem nemusí týkat...

Jak na to?

Domácí klíčení je snadná kuchařská disciplína a zvládne ji opravdu každý. Stačí nasypat 1–2 hrsti (záleží na typu semen a jejich zvětšení při klíčení) do klíčící sklenice, zalít studenou vodou a nechat přes noc nabobtnat. Ráno vodu slijte, semínka propláchněte, otočte sklenici dnem vzhůru (dostupné klíčící sklenice jsou zpravidla vybaveny speciálním držákem) a nechte odkapávat. 

Náš tip: Vodu z namáčení semen slijte do konve a zalijte s ní květiny. Semínka zanechají důležité látky i ve vodě, ve které se namáčely, tato voda pak funguje jako skvělé hnojivo. 

Nezapomeňte na časté proplachování, aby semínka nepodléhala nežádoucí plísni. Ve sklenici proplachujte semena 2–3 denně každý den do finálního naklíčení. Semínka jsou připravena ke konzumaci po době zpravidla 3–5 dnů v závislosti na typu suroviny. 

Podívejte se na naše tipy a recepty pod článkem, jakým pokrmům čerstvé klíčky sluší. Klíčky můžete konzumovat jen tak samotné nebo jimi zpestřit různé salátypomazánkyrizota a další oblíbená jídla.

Související

Houska s krůtí šunkou, avokádem a klíčky alfa alfa

Tahle svačinka je nejen skvělá, ale navíc i plná zdravých tuků!

Ten jediný pravý! Salát Caesar

Udělejte si doma nejslavnější salát na světě tak, jak se patří. Populární kuchař Filip Sajler vás naučí správný postup...

Snadné vaření: salát z dvojího květáku

Vsadíme se, že takhle květák ještě neznáte.
Jarní saláty

Jarní saláty

Neláká vás s přibývajícím slunečními paprsky teplá večeře? Připravte si z několika přísad jednoduchý salát. S opečenými...
4× jarní salát k večeři

4× jarní salát k večeři

Neláká vás s přibývajícím slunečními paprsky teplá večeře? Připravte si z několika přísad jednoduchý salát. S opečenými...
5× pomazánka k svačině i večeři

5× pomazánka k svačině i večeři

Co bude dnes k večeři? Pomazánka. S masem i bez masa, vždy chutná a zasytí. Připravíte ji za pouhých patnáct minut, tak...
5× tvarohová pomazánka

5× tvarohová pomazánka

Pomazánky z tvarohu jsou zdravé, lehké a snadné. Z jednoho základu připravíte spoustu variací. Vybrali jsme pro vás...

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?

S příchodem března začíná zahrádkářská sezóna. Chtěli byste si vypěstovat čerstvé bylinky třeba na okenním parapetu?...

Přidat komentář