Klíčky patří k superpotravinám, kterými si můžeme zpestřit běžný jídelníček celoročně. V době jarního rozpuku klíčky ale lákají víc, po zimě lidské tělo touží po čerstvé křupavé zelenině. Výhonky a klíčky vypěstujete doma, takže lokální zeleninu získáte přímo od zdroje.
Proč je dobré jíst klíčky a výhonky?
Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitamínů a dalších důležitých látek pro růst malé rostlinky, potažmo pro lidský organismus. Potřebné procesy v suchém semínku nastartujete namočením do vody. Zvládnete i s vybavením, co už máte doma.
Další výhodou je, že skvěle chutnají a pokrmu dodají křupavost a mnohdy i správný říz – záleží, po kterých sáhnete. Báječné jsou naklíčené luštěniny jako čočka nebo hrách i obiloviny (například pšenice).
- Obsahují vitamíny A, B, C a K, z minerálů pak vápník, draslík, hořčík, selen, zinek a železo.
- Klíčky a výhonky obsahují zdraví prospěšné antioxidanty.
- Klíčky patří k nejlevnějším zdrojům mikroživin.
Co je potřeba k domácímu klíčení?
Nejlepším způsobem, jak si dopřát čerstvé klíčky, je připravit si je doma.
- Ideálním pomocníkem pro domácí klíčení je klíčící miska či sklenice. Opatříte ji na mnoha internetových e-shopech. Sklenice či miska jsou vybaveny speciálním sítkem, díky kterému můžete snadno obsah proplachovat, což je, jak se dočtete níže, v případě klíčků stěžejní.
- Klíčit ale můžete i bez speciálního vybavení, vystačíte si i se zavařovací sklenicí.
Semínek vhodných ke klíčení existuje celá řada. Vybírat můžete z obilovin a pseudoobilovin, luštěnin i zeleniny.
- Mezi oblíbená semínka ke klíčení pak patří například červená řepa, brokolice, ředkvičky, mungo fazolky, cizrna, hrách, neloupaná čočka, řeřicha, fazole adzuki, sójové boby nebo také pšenice a jetel.
- Vyhněte se klíčení fazolí, které se za syrova jíst nedají. Naklíčené neuvařené fazole mohou způsobit zažívací obtíže.
Jak na to?
Domácí klíčení je relativně snadná disciplína a zvládne ji každý.
- Stačí nasypat 1 – 2 hrsti (záleží na typu semen a jejich zvětšení při klíčení) do klíčící sklenice, zalít studenou vodou a nechat přes noc nabobtnat.
- Ráno vodu slijte, semínka propláchněte, otočte sklenici dnem vzhůru (dostupné klíčící sklenice jsou zpravidla vybaveny speciálním držákem) a nechte odkapávat.
Náš tip: Vodu z namáčení semen slijte do konve a zalijte s ní květiny. Semínka zanechají důležité látky i ve vodě, ve které se namáčely, tato voda pak funguje jako skvělé hnojivo.
Nezapomeňte na časté proplachování, aby semínka nepodléhala nežádoucí plísni. Ve sklenici proplachujte semena 2 – 3 denně každý den do finálního naklíčení. Semínka jsou připravena ke konzumaci po době zpravidla 3–5 dnů v závislosti na typu suroviny.
- Klíčky můžete konzumovat jen tak samotné nebo jimi zpestřit různé saláty, pomazánky, rizota a další oblíbená jídla.
Zdroje informací: časopis Apetit