Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky
sdílet:
Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček. V době jarního rozpuku nás však klíčky lákají nejvíce, proto se s vámi chceme podělit o tipy a triky, jak na jarní klíčení. Poradíme vám, jaká semínka jsou ke klíčení vhodná a co vše k tomu budete potřebovat.

Proč jíst klíčky?

O přínosu konzumace klíčků pro náš organismus není pochyb. Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitaminů a dalších důležitých látek prospěšných našemu organismu. Z vitaminů to jsou A, B, C a K, dále klíčky nabízejí bohatý obsah vápníku, draslíku, hořčíku, selenu, zinku a železa. Klíčky jsou též známé pro své antioxidační účinky, pomáhají tak našemu tělu s odstraněním nežádoucích látek z organismu. Tím však seznam pozitivních vlastností klíčků nekončí. Mimo jiné totiž patří k nejlevnějším zdrojům výše uvedených prospěšných látek, které můžeme svému tělu dopřát. A to se vyplatí!

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

Naklíčené luštěniny do každé domácnosti

Více

Co budete k domácímu klíčení potřebovat?

Nejlepším způsobem, jak si dopřát čerstvé klíčky, je připravit si je doma. Ideálním pomocníkem pro domácí klíčení je klíčící miska či sklenice. Opatříte ji na mnoha internetových e-shopech, a pokud vás klíčení láká, tak se tato investice rozhodně vyplatí. Sklenice či miska jsou vybaveny speciálním sítkem přidělaným k nádobě, díky kterému můžete snadno obsah proplachovat, což je, jak se dočtete níže, v případě klíčků stěžejní. 

Semínka vhodná ke klíčení

Existuje velké množství různých semínek, která jsou vhodná k domácímu nakličování. Vybírat můžete z obilovin a pseudoobilovin, luštěnin i zeleniny. Mezi oblíbená semínka ke klíčení pak patří například červená řepa, ředkvičky, mungo fazolky, cizrna, hrách, neloupaná čočka, řeřicha, fazole adzuki, sójové boby nebo také pšenice a jetel. Klíčení se meze nekladou, jen vždy dávejte pozor na potraviny, které k tomu nejsou určené. Skvělým příkladem jsou klasické fazole, které obsahují nežádoucí látky, jež se odstraňují pouze při varu. Naklíčené neuvařené fazole by vám pak mohly způsobit nepříjemné zažívací obtíže. 

7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem

7 superpotravin, které pomohou s jarním detoxem

Více

Jak na to?

Domácí klíčení je snadná kuchařská disciplína a zvládne ji opravdu každý. Stačí nasypat 1–2 hrsti (záleží na typu semen a jejich zvětšení při klíčení) do klíčící sklenice, zalít studenou vodou a nechat přes noc nabobtnat. Ráno vodu slijte, semínka propláchněte, otočte sklenici dnem vzhůru (dostupné klíčící sklenice jsou zpravidla vybaveny speciálním držákem) a nechte odkapávat. 

Náš tip: Vodu z namáčení semen slijte do konve a zalijte s ní květiny. Semínka zanechají důležité látky i ve vodě, ve které se namáčely, tato voda pak funguje jako skvělé hnojivo. 

Nezapomeňte na časté proplachování, aby semínka nepodléhala nežádoucí plísni. Ve sklenici proplachujte semena 2–3 denně každý den do finálního naklíčení. Semínka jsou připravena ke konzumaci po době zpravidla 3–5 dnů v závislosti na typu suroviny. 

Podívejte se na naše tipy a recepty pod článkem, jakým pokrmům čerstvé klíčky sluší. Klíčky můžete konzumovat jen tak samotné nebo jimi zpestřit různé salátypomazánkyrizota a další oblíbená jídla.

Související recepty

Související články

Ten jediný pravý! Salát Caesar
  • Tipy a triky

Ten jediný pravý! Salát Caesar

„Salát Caesar mívá mnoho podob, bohužel i dost nepovedených, které vznikají libovolným zaměňováním pevně daných surovin a nedodržením tradiční receptury,“ říká Filip Sajler. „Je to podobné, jako kdybyste udělali španělský...
Snadné vaření: salát z dvojího květáku
  • Tipy a triky

Snadné vaření: salát z dvojího květáku

Květák nemusí být jen fádně bílý. Existuje také žlutý, fialový či zelený romanesco se špičatými růžičkami. Právě ten využijeme do receptu na jednoduchý salát z vařené zeleniny. Doplní ho lehce pikantní zálivka. RECEPT NA DVOJKVĚTÁKOVÝ...
Jarní saláty
  • Novinky a zajímavosti

Jarní saláty

Barevné variace Při přípravě jarních salátů vyzkoušejte i jiné odrůdy listové zeleniny, než jste zvyklí. Využijte chuťových variant salátů, které se nabízejí – lehce oříškového polníčku, příjemně nahořklé červené čekanky radicchio,...
4× jarní salát k večeři
  • Tipy a triky

4× jarní salát k večeři

Barevné variace Při přípravě jarních salátů vyzkoušejte i jiné odrůdy listové zeleniny, než jste zvyklí. Využijte chuťových variant...
5× pomazánka k svačině i večeři
  • Tipy a triky

5× pomazánka k svačině i večeři

S pomazánkou to vyhrajete na celé čáře. Stačí vám pár ingrediencí, které jednoduše smícháte dohromady a ve výsledku máte rychlou a levnou večeři, svačinu nebo pohoštění pro přátele. V kombinaci s čerstvým pečivem jsou pomazánky nedostižné...
5× tvarohová pomazánka
  • Tipy a triky

5× tvarohová pomazánka

Tvaroh je tvárná surovina. Můžete ho upravit naslano i nasladko, upéct z něj koláče, řezy i bábovku nebo si ho dát jen tak sypaný nasekanými bylinkami. V kombinaci s několika uvážlivě vybranými přísadami vám poslouží jako základ chutné...
Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?
  • Tipy a triky

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?

Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí. Evropané znali řeřichu...

Obchod Apetit