0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Mungo výhonky
ZDROJ: Milada Vigerová/Unsplash
sdílet:

Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček. V době jarního rozpuku nás však klíčky lákají nejvíce, proto se s vámi chceme podělit o tipy a triky, jak na jarní klíčení. Poradíme vám, jaká semínka jsou ke klíčení vhodná a co vše k tomu budete potřebovat.
 

Proč jíst klíčky?

Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitaminů a dalších důležitých látek pro růst malé rostlinky potažmo pro náš organismus.

  • Z vitaminů to jsou A, B, C a K, z minerálů vápník, draslík, hořčík, selen, zinek a železo.
  • Klíčky obsahují antioxidanty, kterými pomáhají tělu v noji proti volným radikálům.
  • Klíčky patří k nejlevnějším zdrojům potřebných mikroživin.

Co je potřeba k domácímu klíčení?

Nejlepším způsobem, jak si dopřát čerstvé klíčky, je připravit si je doma. 

  • Ideálním pomocníkem pro domácí klíčení je klíčící miska či sklenice. Opatříte ji na mnoha internetových e-shopech, a pokud vás klíčení láká, tak se tato investice rozhodně vyplatí. Sklenice či miska jsou vybaveny speciálním sítkem, díky kterému můžete snadno obsah proplachovat, což je, jak se dočtete níže, v případě klíčků stěžejní. 
  • Klíčit ale můžete i bez speciálního vybavení, vystačíte si i se zavařovací sklenicí.

Semínek vhodných ke klíčení existuje celá řada. Vybírat můžete z obilovin a pseudoobilovin, luštěnin i zeleniny.

  • Mezi oblíbená semínka ke klíčení pak patří například červená řepa, ředkvičky, mungo fazolky, cizrna, hrách, neloupaná čočka, řeřicha, fazole adzuki, sójové boby nebo také pšenice a jetel.
  • Vyhněte se klíčení fazolí, které se za syrova jíst nedají. Naklíčené neuvařené fazole mohou způsobit zažívací obtíže. 

Jak na to?

Domácí klíčení je relativně snadná disciplína a zvládne ji každý.

  1. Stačí nasypat 1 – 2 hrsti (záleží na typu semen a jejich zvětšení při klíčení) do klíčící sklenice, zalít studenou vodou a nechat přes noc nabobtnat.
  2. Ráno vodu slijte, semínka propláchněte, otočte sklenici dnem vzhůru (dostupné klíčící sklenice jsou zpravidla vybaveny speciálním držákem) a nechte odkapávat. 

Náš tip: Vodu z namáčení semen slijte do konve a zalijte s ní květiny. Semínka zanechají důležité látky i ve vodě, ve které se namáčely, tato voda pak funguje jako skvělé hnojivo. 

Nezapomeňte na časté proplachování, aby semínka nepodléhala nežádoucí plísni. Ve sklenici proplachujte semena 2 – 3 denně každý den do finálního naklíčení. Semínka jsou připravena ke konzumaci po době zpravidla 3–5 dnů v závislosti na typu suroviny. 

  • Klíčky můžete konzumovat jen tak samotné nebo jimi zpestřit různé salátypomazánkyrizota a další oblíbená jídla.

Související články

Ten jediný pravý! Salát Caesar
  • Tipy a triky

Ten jediný pravý! Salát Caesar

Udělejte si doma nejslavnější salát na světě tak, jak se patří. Populární kuchař Filip Sajler vás naučí správný postup a vysvětlí, jaké suroviny použít.         ...
Jarní saláty
  • Zajímavosti

Jarní saláty

Barevné variace Při přípravě jarních salátů vyzkoušejte i jiné odrůdy listové zeleniny, než jste zvyklí. Využijte chuťových variant salátů, které se nabízejí – lehce oříškového polníčku, příjemně nahořklé červené čekanky radicchio,...
4× jarní salát k večeři
  • Tipy a triky

4× jarní salát k večeři

Barevné variace Při přípravě jarních salátů vyzkoušejte i jiné odrůdy listové zeleniny, než jste zvyklí. Využijte chuťových variant...
5× pomazánka k svačině i večeři
  • Tipy a triky

5× pomazánka k svačině i večeři

S pomazánkou to vyhrajete na celé čáře. Stačí vám pár ingrediencí, které jednoduše smícháte dohromady a ve výsledku máte rychlou a levnou večeři, svačinu nebo pohoštění pro přátele. V kombinaci s čerstvým pečivem jsou pomazánky nedostižné...
5× tvarohová pomazánka
  • Tipy a triky

5× tvarohová pomazánka

Tvaroh je tvárná surovina. Můžete ho upravit naslano i nasladko, upéct z něj koláče, řezy i bábovku nebo si ho dát jen tak sypaný nasekanými bylinkami. V kombinaci s několika uvážlivě vybranými přísadami vám poslouží jako základ chutné...
Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?
  • Tipy a triky

Řeřicha: jaké má účinky a jak ji pěstovat doma?

Řeřicha setá (Lepidium sativum) je jednoletá rostlina z čeledi brukvovitých, která dorůstá výšky asi 40 cm. Součástí našeho jídelníčku se staly především její listy, které vyrůstají sotva pár dní po vysetí. Evropané znali řeřichu...
Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit