0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zpestřete si jarní menu domácími klíčky

Mungo výhonky
ZDROJ: Milada Vigerová/Unsplash
sdílet:

Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček. V době jarního rozpuku nás však klíčky lákají nejvíce, proto se s vámi chceme podělit o tipy a triky, jak na jarní klíčení. Poradíme vám, jaká semínka jsou ke klíčení vhodná a co vše k tomu budete potřebovat.
 

Proč jíst klíčky?

Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitaminů a dalších důležitých látek pro růst malé rostlinky potažmo pro náš organismus.

  • Z vitaminů to jsou A, B, C a K, z minerálů vápník, draslík, hořčík, selen, zinek a železo.
  • Klíčky obsahují antioxidanty, kterými pomáhají tělu v noji proti volným radikálům.
  • Klíčky patří k nejlevnějším zdrojům potřebných mikroživin.

Co je potřeba k domácímu klíčení?

Nejlepším způsobem, jak si dopřát čerstvé klíčky, je připravit si je doma. 

  • Ideálním pomocníkem pro domácí klíčení je klíčící miska či sklenice. Opatříte ji na mnoha internetových e-shopech, a pokud vás klíčení láká, tak se tato investice rozhodně vyplatí. Sklenice či miska jsou vybaveny speciálním sítkem, díky kterému můžete snadno obsah proplachovat, což je, jak se dočtete níže, v případě klíčků stěžejní. 
  • Klíčit ale můžete i bez speciálního vybavení, vystačíte si i se zavařovací sklenicí.

Semínek vhodných ke klíčení existuje celá řada. Vybírat můžete z obilovin a pseudoobilovin, luštěnin i zeleniny.

  • Mezi oblíbená semínka ke klíčení pak patří například červená řepa, ředkvičky, mungo fazolky, cizrna, hrách, neloupaná čočka, řeřicha, fazole adzuki, sójové boby nebo také pšenice a jetel.
  • Vyhněte se klíčení fazolí, které se za syrova jíst nedají. Naklíčené neuvařené fazole mohou způsobit zažívací obtíže. 

Jak na to?

Domácí klíčení je relativně snadná disciplína a zvládne ji každý.

  1. Stačí nasypat 1 – 2 hrsti (záleží na typu semen a jejich zvětšení při klíčení) do klíčící sklenice, zalít studenou vodou a nechat přes noc nabobtnat.
  2. Ráno vodu slijte, semínka propláchněte, otočte sklenici dnem vzhůru (dostupné klíčící sklenice jsou zpravidla vybaveny speciálním držákem) a nechte odkapávat. 

Náš tip: Vodu z namáčení semen slijte do konve a zalijte s ní květiny. Semínka zanechají důležité látky i ve vodě, ve které se namáčely, tato voda pak funguje jako skvělé hnojivo. 

Nezapomeňte na časté proplachování, aby semínka nepodléhala nežádoucí plísni. Ve sklenici proplachujte semena 2 – 3 denně každý den do finálního naklíčení. Semínka jsou připravena ke konzumaci po době zpravidla 3–5 dnů v závislosti na typu suroviny. 

  • Klíčky můžete konzumovat jen tak samotné nebo jimi zpestřit různé salátypomazánkyrizota a další oblíbená jídla.

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč