Klíčky patří díky své bohaté výživové hodnotě k superpotravinám, kterými si můžeme celoročně zpestřit běžný jídelníček. V době jarního rozpuku nás však klíčky lákají nejvíce, proto se s vámi chceme podělit o tipy a triky, jak na jarní klíčení. Poradíme vám, jaká semínka jsou ke klíčení vhodná a co vše k tomu budete potřebovat.
Proč jíst klíčky?
Semínko v rozpuku obsahuje největší koncentraci vitaminů a dalších důležitých látek pro růst malé rostlinky potažmo pro náš organismus.
- Z vitaminů to jsou A, B, C a K, z minerálů vápník, draslík, hořčík, selen, zinek a železo.
- Klíčky obsahují antioxidanty, kterými pomáhají tělu v noji proti volným radikálům.
- Klíčky patří k nejlevnějším zdrojům potřebných mikroživin.
Co je potřeba k domácímu klíčení?
Nejlepším způsobem, jak si dopřát čerstvé klíčky, je připravit si je doma.
- Ideálním pomocníkem pro domácí klíčení je klíčící miska či sklenice. Opatříte ji na mnoha internetových e-shopech, a pokud vás klíčení láká, tak se tato investice rozhodně vyplatí. Sklenice či miska jsou vybaveny speciálním sítkem, díky kterému můžete snadno obsah proplachovat, což je, jak se dočtete níže, v případě klíčků stěžejní.
- Klíčit ale můžete i bez speciálního vybavení, vystačíte si i se zavařovací sklenicí.
Semínek vhodných ke klíčení existuje celá řada. Vybírat můžete z obilovin a pseudoobilovin, luštěnin i zeleniny.
- Mezi oblíbená semínka ke klíčení pak patří například červená řepa, ředkvičky, mungo fazolky, cizrna, hrách, neloupaná čočka, řeřicha, fazole adzuki, sójové boby nebo také pšenice a jetel.
- Vyhněte se klíčení fazolí, které se za syrova jíst nedají. Naklíčené neuvařené fazole mohou způsobit zažívací obtíže.
Jak na to?
Domácí klíčení je relativně snadná disciplína a zvládne ji každý.
- Stačí nasypat 1 – 2 hrsti (záleží na typu semen a jejich zvětšení při klíčení) do klíčící sklenice, zalít studenou vodou a nechat přes noc nabobtnat.
- Ráno vodu slijte, semínka propláchněte, otočte sklenici dnem vzhůru (dostupné klíčící sklenice jsou zpravidla vybaveny speciálním držákem) a nechte odkapávat.
Náš tip: Vodu z namáčení semen slijte do konve a zalijte s ní květiny. Semínka zanechají důležité látky i ve vodě, ve které se namáčely, tato voda pak funguje jako skvělé hnojivo.
Nezapomeňte na časté proplachování, aby semínka nepodléhala nežádoucí plísni. Ve sklenici proplachujte semena 2 – 3 denně každý den do finálního naklíčení. Semínka jsou připravena ke konzumaci po době zpravidla 3–5 dnů v závislosti na typu suroviny.