Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 8.: Nejkřehčí řezy, buchta s karamelem a nepečený jablečný dort

Buchta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to? 

Nejkřehčí řezy 

Čtyři suroviny, čtvrthodina práce, zbytek je na troubě! Asi nejsnazší buchta na světě, kterou můžete různě vylepšovat. Například upéct dva kusy a promazat je marméládou nebo lemon curd. Jsou ale tak křehké a dobré, že úplně postačí posypat je moučkovým cukrem. 

Buchta s karamelem

Tento recept jsme si vypůjčili z knihy Domácí pekař od Kláry Hadašové. Ta do buchty karamel lije přímo do těsta, ale naše foodstylistka Milka jím pro lepší efekt buchtu přelila.

  • Kardamom je drahý, a tak ho nahraďte třeba skořicí, která se do buchty skvěle hodí.
  • Pokud už nemáte zásobu ořechů ze zahrádky, vynechte je, nebo použijte ty, co doma máte.

Nepečený jablečný dort

Je trochu retro, ale ruku na srdce, kdo by ho nemiloval? Nepečený jablečný dort zbožňují bez výjimky malí i velcí a jeho přípravu zvládne každý. V receptu najdete i video, díky kterému rychle pochopíte, jak na něj!

  • Dort nemusíte smetanou potírat. Nechte ho vychladit a ztuhnout, nakrájejte na řezy a podávejte s kopečkem šlehačky či zakysané smetany.

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu.

Zdroj: Apetit  

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...