Šťavnaté, voňavé, a přitom snadné – takové jsou naše recepty na pečená vepřová masa. Dokonalá víkendová klasika!
Vepřové maso se dobře doplňuje s tradičními českými přílohami, jako je bramborový knedlík a dušené zelí nebo špenát. Výborné je ale i s lehčími variantami, jako jsou brambory v různých úpravách.
Libovější druhy vepřového masa se při pečení zvláště v horkovzdušných troubách snadno vysoušejí. Pečte je proto většinu doby přiklopené, pravidelně přelévejte šťávou a podlévejte vodou nebo vývarem, pokud se maso příliš vypéká.
Pokud vám řezník na pečeni či pleci ponechá kůži nebo silnější vrstvu tuku, buďte rádi. Díky tomu bude maso šťavnatější.
Opakem je bůček – ten zůstane šťavnatý, i když ho budete péct odklopený. Díky tomu se můžete soustředit na křupavou kůrčičku. Na masu ponechte i očištěnou kůži; šikmo ji nařezejte do mřížky. Koření do kůže i do masa pečlivě vetřete.
3x česká vepřová pečeně:
- Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem
- Vepřová roláda na jablkách
- Křehká vepřová pečeně v mléce