0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3x salát jako příloha

3x salát jako příloha
sdílet:

Svěží saláty místo obvyklých příloh dodají vašim oblíbených hlavním jídlům úplně nový rozměr.

 

SALÁT S DIVOKOU RÝŽÍ

Pro 2–3 osoby uvařte 250 g červené rýže Camargue nebo jiné divoké rýže (červenou rýži mj. koupíte v prodejnách zdravé výživy) podle návodu na obalu, sceďte a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Nechte okapat. Na zálivku prošlehejte 1 lžíci panenského olivového oleje, vymačkanou šťávu a strouhanou kůru ze 2 limet (chemicky neošetřených) a přidejte sůl podle chuti. Smíchejte 4 jarní cibulky, nakrájené na šikmé plátky, 75 g opražených oříšků kešú, velký svazek koriandru, nasekaný nahrubo, vařenou rýži a připravenou zálivku.

K ČEMU SI TO DÁT: K pokrmům asijské kuchyně.

TEPLÝ CUKETOVÝ SALÁT S CITRONEM

Pro 2 osoby škrabkou na zeleninu nakrouhejte 2 menší cukety na dlouhé tenké plátky, přičemž střední část se semeny odstraňte. V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte nastrouhanou (nejlépe zesterem) kůru z 1 biocitronu a 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno, a na středním plameni opékejte 30 sekund. Přidejte cukety, podle chuti osolte a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty, až cukety změknou, ale budou ještě pevné na skus. Přidejte 1 lžičku citronové šťávy a posypte natrhanými bazalkovými lístky.

K ČEMU SI TO DÁT: Ke grilovanému steaku nebo k rybě. A je výborný i s kuskusem.
 

MRKVOVÝ SALÁT S POMERANČEM A AVOKÁDEM 

Pro 4 osoby vykrájejte ze 2 pomerančů filátka a dejte je do mísy spolu se 3 mrkvemi, škrabkou podélně nakrouhanými na tenké plátky, 70 g rukoly a 2 avokády, oloupanými a nakrájenými na plátky. Prošlehejte vymačkanou šťávu a strouhanou kůru z 1 biopomeranče, 1 lžíci panenského olivového olejeosolte a opepřete. Zálivku promíchejte se salátem a podávejte.

K ČEMU SI TO DÁT: Jako osvěžující doplněk se hodí k pokrmům zapečeným se sýrem a smetanou, ale i k rybě opečené na másle.

Související články

Jarní příloha: vařený pórek
  • Tipy a triky

Jarní příloha: vařený pórek

Zeleninu ve svěží úpravě máte uvařenou raz dva. Podávejte ji třeba k rybě. Podobně můžete připravit také jarní cibulky....
Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy
  • Zajímavosti

Naučte rodinu jíst zeleninové přílohy

Hádanku se pokusily rozluštit redaktorky Darina Sieglová a Katka Švejdová. Radí servírovat místo kopce obligátních brambor nápadité zeleninové přílohy. Rybu doplňte hráškovým pyré, zapečte krémový pórek se strouhankou, ke kuřecímu masu...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit