Svěží podzimní jídlo.
Suroviny
zelí bílé
1
kg
sůl
1
PL
na promnutí zelí
sušená rajčata
2
PL
naložená v oleji
cibule
3
ks
středne velké
olivy zelené
3
PL
bez pecek
olivový olej
3
PL
ocet
1
PL
krupicový cukr
½
PL
sůl
pepř
petrželka
1
hrst
Postup
1
Zelí nakrájejte na co nejjemnější nudličky. Možná to zní zvláštně, ale jejich jemnost velmi ovlivní chuťový výsledek. (Odolejte pokušení vhodit zelí do robotu – získali byste podivně rozsekané kousky nevalné chuti.) Nudličky vhoďte do mísy a lehce je poprašte solí. Promněte a nechejte půl hodiny odpočívat v chladu; zelí krásně zkřehne.
2
Cibulky rozkrájejte ,na výšku‘ na osminky a rozdělte na plátky. Sušená odkapaná rajčata (bez nálevu) nakrájejte na jemné proužky. Spolu s cibulí a olivami je přidejte k zelí a vše promíchejte.
3
Olej, ocet a cukr spolu prošlehejte vidličkou v hrnku nebo misce a přelijte přes salát. Promíchejte, mírně opepřete, případně dosolte a ozdobte nasekanou petrželkou.
Komentáře