Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

5 divokých bylin, které jíst zjara

freestocks
ZDROJ: freestocks
sdílet:

Vyrazte ven do přírody a přineste si zelenou kytici, ze které připravíte samé dobroty. Seznámíme vás i s méně známými druhy rostlin, kterými snadno a rychle obohatíte jarní jídelníček.
 

Již v brzkých jarních týdnech se začne příroda zelenat prvními rostlinami. Nasbíráte je při jarních toulkách na louce, v lese i na březích potůčků. Navíc jsou plné vitaminů a minerálů a látek, které pomáhají čistit organismus. 

Bršlice kozí noha

Známá společnice všech zahrádkářů a chalupářů má spíš pověst nežádoucího plevele než chutné ingredience. Svými zelenými listy však umí výrazně obohatit jarní jídelníček. Miluje vlhčí a stinná místa, najdete ji v zahradách a sadech, také u vody, v křovinách a příkopech.

  • Trhejte co nejmladší, ještě drobné lístky. Nasekané je přidávejte do polévek, „špenátů“ a různých dušených jídel, jako jsou masové ragú nebo kari.
  • Typickou pronikavou vůní a chutí obohatí také šťouchané brambory nebo luštěninové kaše.

Violka vonná

Něžná kráska, která jako jedna z prvních volá, že jsou slunné dny za dveřmi. Fialku si s žádnou jinou květinou nespletete. Voní přímo omamně a nezaměnitelně. Chuť jejích květů je svěží, lehce štiplavá. Někdo ji dokonce popisuje jako nasládlou. Violka vonná patří k planě rostoucím rostlinám, které najdete kdekoliv na louce, ale i ve městě v parcích, kde se tráva neseká příliš nízko.

  • Jezte ji nejlépe v den, kdy ji natrháte. Dokonale se uplatní ve sladkých dezertech. Ladí se šlehačkou, máslovými i tvarohovými krémy.
  • Velkou parádu udělá i na obyčejném pudinku.
  • Květy fialek se také mohou stát efektní součástí jarních salátů.

Ptačinec prostřední

Možná ho znáte jako ptačinec žabinec. Roste na vlhkých místech v bohatých kobercích, kde ho můžete trhat doslova plnými hrstmi. Milují ho slepice a ostýchat se před ním nemusíte ani vy.

  • Droboučké šťavnaté lístky použijte jako základ pro saláty. Jsou křehké, jemné a nemají žádnou nepříjemnou dochuť. Sluší jim lehčí zálivky typu vinaigrette.

Kokoška pastuší tobolka

Jeden z nejčastějších plevelů patří do skupiny brukvovitých, což napovídá, jakou chuť očekávat. Podobá se lehce kedlubně. Mladé lístky i květenství vyniknou v jarních salátech, posypat jimi můžete chleba s máslem nebo tvarohovou pomazánkou. V chutné kondici je kokoška pouze krátkou dobu, se sběrem dlouho neotálejte.

Pampeliška lékařská

Zářivě žluté terčíky pampelišek na louce nepřehlédnete. Poupata můžete nakládat do octa na způsob kaparů. Z květů se připravují sirupy, limonády, vína i želé. 

Své využití v kuchyni mají i listy, ze kterých připravíte skoro zadarmo skvělý jarní salát. Zelené lístky sbírejte, dokud jsou mladé. Tehdy ještě chutnají příjemně svěže. Přirozeně nahořklá chuť se u starších, větších listů mění do nepříjemně svíravé. 

Co také na jaře ochutnat:

  • listy medvědího česneku,
  • květy sedmikrásky,
  • listy kopřivy, 
  • květy ovocných stromů,
  • květy šeříku.

Zdroj: Apetit

 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč