Dnes začíná nejdůležitější čínský svátek – lunární nový rok. Třídenní oslavy potrvají až do soboty. Vládcem tohoto roku je podle čínského zvěrokruhu zajíc. Má proto být klidným rokem, kdy lidé začnou více dbát na rodinnou pohodu. Začněte už dnes a vychutnejte si čínská jídla u prostřeného stolu se svými blízkými.
Wok a dobrý olej
Orientální chuť, exotické vůně, netradiční, ale jednoduchá příprava – taková je čínská kuchyně. S ‚čínou‘ v kuchyni si poradíte snadno. Potřebujete jen kvalitní pánev wok, dobře nabroušený nůž a olej, který se nepřepaluje (např. arašídový nebo slunečnicový). Zeleninu i maso před tepelnou úpravou pokrájejte na malé kousky, aby se rychle a stejnoměrně opekly. Důležité je závěrečné servírování – Číňané dávají na stůl všechny chody najednou a dbají na to, aby jídlo nejen chutnalo a vonělo, ale také aby bylo na talíři a v miskách krásně upravené.
Čínská hostina
Láká vás hostina v duchu čínské tradice? Ochutnejte hovězí na černých fazolích s čínským zelím pak-čoi nebo kuře na rýžovém víně s kořeněným sójovým sosem. Možná vás zaujme také pikantní vepřové, které voní typickým čínským kořením – nasládlým badyánem, pálivým zázvorem a osvěžujícím koriandrem. Jako přílohu osmahněte jasmínovou rýži se zelenými fazolkami a hráškem. Báječné jsou také napařované taštičky won ton s lahodnou zeleninovou náplní. Na vašem stole by neměly chybět ani dokřupava osmažené nudle s kachními prsíčky.