0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čínské nudle v české kuchyni aneb Jak se vyznat v nudlích

čínské nudle
ZDROJ: Mae Mu/ Unsplash
sdílet:

Čínské nudle má většina z nás spojeny hlavně s instantními čínskými polévkami. Ve skutečnosti však existuje spousta různých druhů původně čínských nudlí a nespočet výtečných receptů, které na nich stojí. Kterí jsou ty nejznámější?

Nudle se v určité podobě vyskytují asi ve všech světových kuchyních. V Evropě je "pasta" hlavně doménou italské kuchyně, která pronikla do všech národních kuchyní. V kuchyni asijských zemí představují zásadní surovinu.

  • Na začátku rozličných asijských nudlových pokrmů včetně Phad thai, Bun bo nam bo nebo polévky Pho však jsou nudle čínské.
  • Spolu s vařenou rýží jsou totiž čínské nudle nedílnou součástí každodenního jídelníčků Číňanů. 
  • Čínské nudle patří do kulinářské historie Číny už 4 tisíce let, sahá do období vlády dynastie Chanů.
  • Jenom v Číně existují tisíce podob nudlí (přesněji spíše těstovin), které se liší svým tvarem, surovinami, způsobem přípravy nebo doprovodnými omáčkami.
  • Ve Vietnamu, Japonsku, Koreji či Thajsku se začaly objevovat v různých variacích a obměnách až později.

Pšeničné čínské nudle různé délky i tloušťky

Pšeničné čínské nudle se využívají zejména do polévek a na smažení.

  • Vaječné pšeničné nudle označujeme jako „lo mein“.
  • Smaženým pšeničným čínským nudlím se říká „chow mein“.
  • Zajímavé jsou pak čínské nudle "lamien", které se připravují ručně specifickým způsobem vytahování těsta. Z těchto čínských nudlí pak vznikly věhlasné japonské nudle ramen.
  • "Cchu-mien" je pak označení tlustých pšeničných nudlí, ze kterých později vznikly jiné japonské nudle udon.

Rýžové čínské nudle inspirací pro polévku Phở

Rýžové čínské nudle se obvykle vyrábějí z rýžové pasty, neobsahují sůl a někdy se do nich přidává škrob.

  • Tenké kulaté rýžové nudle Číňané nazývají „mi fun“, ale můžete je najít i pod obecnějším názvem „rice vermicelli“.
  • Oblíbené jsou hlavně ve smažené verzi nebo jako náplň do závitků. Využívají se také do thajských, indonéských či vietnamských polévek.
  • Ploché široké rýžové nudle, čínsky "shahe (nebo ša-che) fen" jsou pak u nás velmi dobře známé díky masové oblibě vietnamské polévky Phở.

Skleněné čínské nudle do závitků

Škrobové čínské nudle se vyrábějí nejčastěji ze škrobu mungo fazolí nebo z tapiokového či batátového škrobu.

  • Nejznámějšími škrobovými nudlemi jsou nudle skleněné, které po uvaření zprůhlední (odtud jejich název).
  • Své využití nachází opět jako náplň do závitků, ale dají se i rychle osmažit (stir-fry) na pánvi wok. Skvělé jsou i do polévek.

Co s nimi doma?

Čínské nudle se hodí mít ve spíži pro případ tzv. akutního vaření. Stačí k nim přihodit pár dalších surovin, ochutit a máte plnou pánev úžasného jídla. Úplně nejjednodušší na přípravu jsou pšeničné nudle smažené tedy chow mein.

  1. Připravte si svou oblíbenou zeleninu a pokrájejte ji na plátky (efektní je krájení našikmo). Hodí se třeba mrkev, cibule, celer, brokolice, červená kapie, pórek nebo houby.
  2. Najemno nasekejte palec čerstvého zázvoru a stroužek česneku. Zprudka je opečte na oleji na široké pánev nejlépe typu wok.
  3. Přihoďte zeleninu a pokud máte, tak i pokrájené kuřecí nebo vepřové maso.
  4. Vše společně dál zrpudka restujte a postupně směs zalijte trochou rybí, ústřicové a sójové omáčky podle chuti.
  5. Na závěr přihoďte nudle uvařené podle návodu na obalu. Hotové jídlo můžete dochutit asijskými bylinkami nebo opraženými buráky. Těsně před odstavením z plotny také můžete do pokrmu zamíchat jedno vejce a nechat ho „dojít“.

Související články

Nejlepší asijské polévky, které miluje celý svět
  • Poradna

Nejlepší asijské polévky, které miluje celý svět

Horký vývar s nudlemi, rajská polévka nebo bramboračka platí za klasiky českých jídelníčků. Svoje místo si mezi oblíbenými polévkami však nacházejí i ty zahraniční. Konkrétně asijské polévky dovedou učarovat snad každému, kdo je ochutná....
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...
Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit