0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čínské nudle v české kuchyni aneb Jak se vyznat v nudlích

čínské nudle
ZDROJ: Mae Mu/ Unsplash
sdílet:

Čínské nudle má většina z nás spojeny hlavně s instantními čínskými polévkami. Ve skutečnosti však existuje spousta různých druhů původně čínských nudlí a nespočet výtečných receptů, které na nich stojí. Kterí jsou ty nejznámější?

Nudle se v určité podobě vyskytují asi ve všech světových kuchyních. V Evropě je "pasta" hlavně doménou italské kuchyně, která pronikla do všech národních kuchyní. V kuchyni asijských zemí představují zásadní surovinu.

  • Na začátku rozličných asijských nudlových pokrmů včetně Phad thai, Bun bo nam bo nebo polévky Pho však jsou nudle čínské.
  • Spolu s vařenou rýží jsou totiž čínské nudle nedílnou součástí každodenního jídelníčků Číňanů. 
  • Čínské nudle patří do kulinářské historie Číny už 4 tisíce let, sahá do období vlády dynastie Chanů.
  • Jenom v Číně existují tisíce podob nudlí (přesněji spíše těstovin), které se liší svým tvarem, surovinami, způsobem přípravy nebo doprovodnými omáčkami.
  • Ve Vietnamu, Japonsku, Koreji či Thajsku se začaly objevovat v různých variacích a obměnách až později.

Pšeničné čínské nudle různé délky i tloušťky

Pšeničné čínské nudle se využívají zejména do polévek a na smažení.

  • Vaječné pšeničné nudle označujeme jako „lo mein“.
  • Smaženým pšeničným čínským nudlím se říká „chow mein“.
  • Zajímavé jsou pak čínské nudle "lamien", které se připravují ručně specifickým způsobem vytahování těsta. Z těchto čínských nudlí pak vznikly věhlasné japonské nudle ramen.
  • "Cchu-mien" je pak označení tlustých pšeničných nudlí, ze kterých později vznikly jiné japonské nudle udon.

Rýžové čínské nudle inspirací pro polévku Phở

Rýžové čínské nudle se obvykle vyrábějí z rýžové pasty, neobsahují sůl a někdy se do nich přidává škrob.

  • Tenké kulaté rýžové nudle Číňané nazývají „mi fun“, ale můžete je najít i pod obecnějším názvem „rice vermicelli“.
  • Oblíbené jsou hlavně ve smažené verzi nebo jako náplň do závitků. Využívají se také do thajských, indonéských či vietnamských polévek.
  • Ploché široké rýžové nudle, čínsky "shahe (nebo ša-che) fen" jsou pak u nás velmi dobře známé díky masové oblibě vietnamské polévky Phở.

Skleněné čínské nudle do závitků

Škrobové čínské nudle se vyrábějí nejčastěji ze škrobu mungo fazolí nebo z tapiokového či batátového škrobu.

  • Nejznámějšími škrobovými nudlemi jsou nudle skleněné, které po uvaření zprůhlední (odtud jejich název).
  • Své využití nachází opět jako náplň do závitků, ale dají se i rychle osmažit (stir-fry) na pánvi wok. Skvělé jsou i do polévek.

Co s nimi doma?

Čínské nudle se hodí mít ve spíži pro případ tzv. akutního vaření. Stačí k nim přihodit pár dalších surovin, ochutit a máte plnou pánev úžasného jídla. Úplně nejjednodušší na přípravu jsou pšeničné nudle smažené tedy chow mein.

  1. Připravte si svou oblíbenou zeleninu a pokrájejte ji na plátky (efektní je krájení našikmo). Hodí se třeba mrkev, cibule, celer, brokolice, červená kapie, pórek nebo houby.
  2. Najemno nasekejte palec čerstvého zázvoru a stroužek česneku. Zprudka je opečte na oleji na široké pánev nejlépe typu wok.
  3. Přihoďte zeleninu a pokud máte, tak i pokrájené kuřecí nebo vepřové maso.
  4. Vše společně dál zrpudka restujte a postupně směs zalijte trochou rybí, ústřicové a sójové omáčky podle chuti.
  5. Na závěr přihoďte nudle uvařené podle návodu na obalu. Hotové jídlo můžete dochutit asijskými bylinkami nebo opraženými buráky. Těsně před odstavením z plotny také můžete do pokrmu zamíchat jedno vejce a nechat ho „dojít“.

Zdroj info: časopis Apetit

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč