Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čínské nudle v české kuchyni aneb Jak se vyznat v nudlích

čínské nudle
ZDROJ: Mae Mu/ Unsplash
sdílet:

Čínské nudle má většina z nás spojeny hlavně s instantními čínskými polévkami. Ve skutečnosti však existuje spousta různých druhů původně čínských nudlí a nespočet výtečných receptů, které na nich stojí. Kterí jsou ty nejznámější?

Nudle se v určité podobě vyskytují asi ve všech světových kuchyních. V Evropě je "pasta" hlavně doménou italské kuchyně, která pronikla do všech národních kuchyní. V kuchyni asijských zemí představují zásadní surovinu.

  • Na začátku rozličných asijských nudlových pokrmů včetně Phad thai, Bun bo nam bo nebo polévky Pho však jsou nudle čínské.
  • Spolu s vařenou rýží jsou totiž čínské nudle nedílnou součástí každodenního jídelníčků Číňanů. 
  • Čínské nudle patří do kulinářské historie Číny už 4 tisíce let, sahá do období vlády dynastie Chanů.
  • Jenom v Číně existují tisíce podob nudlí (přesněji spíše těstovin), které se liší svým tvarem, surovinami, způsobem přípravy nebo doprovodnými omáčkami.
  • Ve Vietnamu, Japonsku, Koreji či Thajsku se začaly objevovat v různých variacích a obměnách až později.

Náš tip: Připravte si také rychlé vaječné nudle s vejcem z Líné kuchařky podle našeho video receptu

Skryt pre seznam

Pšeničné čínské nudle různé délky i tloušťky

Pšeničné čínské nudle se využívají zejména do polévek a na smažení.

  • Vaječné pšeničné nudle označujeme jako „lo mein“.
  • Smaženým pšeničným čínským nudlím se říká „chow mein“.
  • Zajímavé jsou pak čínské nudle "lamien", které se připravují ručně specifickým způsobem vytahování těsta. Z těchto čínských nudlí pak vznikly věhlasné japonské nudle ramen.
  • "Cchu-mien" je pak označení tlustých pšeničných nudlí, ze kterých později vznikly jiné japonské nudle udon.

Rýžové čínské nudle inspirací pro polévku Phở

Rýžové čínské nudle se obvykle vyrábějí z rýžové pasty, neobsahují sůl a někdy se do nich přidává škrob.

  • Tenké kulaté rýžové nudle Číňané nazývají „mi fun“, ale můžete je najít i pod obecnějším názvem „rice vermicelli“.
  • Oblíbené jsou hlavně ve smažené verzi nebo jako náplň do závitků. Využívají se také do thajských, indonéských či vietnamských polévek.
  • Ploché široké rýžové nudle, čínsky "shahe (nebo ša-che) fen" jsou pak u nás velmi dobře známé díky masové oblibě vietnamské polévky Phở.

Skleněné čínské nudle do závitků

Škrobové čínské nudle se vyrábějí nejčastěji ze škrobu mungo fazolí nebo z tapiokového či batátového škrobu.

  • Nejznámějšími škrobovými nudlemi jsou nudle skleněné, které po uvaření zprůhlední (odtud jejich název).
  • Své využití nachází opět jako náplň do závitků, ale dají se i rychle osmažit (stir-fry) na pánvi wok. Skvělé jsou i do polévek.

Co s nimi doma?

Čínské nudle se hodí mít ve spíži pro případ tzv. akutního vaření. Stačí k nim přihodit pár dalších surovin, ochutit a máte plnou pánev úžasného jídla. Úplně nejjednodušší na přípravu jsou pšeničné nudle smažené tedy chow mein.

  1. Připravte si svou oblíbenou zeleninu a pokrájejte ji na plátky (efektní je krájení našikmo). Hodí se třeba mrkev, cibule, celer, brokolice, červená kapie, pórek nebo houby.
  2. Najemno nasekejte palec čerstvého zázvoru a stroužek česneku. Zprudka je opečte na oleji na široké pánev nejlépe typu wok.
  3. Přihoďte zeleninu a pokud máte, tak i pokrájené kuřecí nebo vepřové maso.
  4. Vše společně dál zrpudka restujte a postupně směs zalijte trochou rybí, ústřicové a sójové omáčky podle chuti.
  5. Na závěr přihoďte nudle uvařené podle návodu na obalu. Hotové jídlo můžete dochutit asijskými bylinkami nebo opraženými buráky. Těsně před odstavením z plotny také můžete do pokrmu zamíchat jedno vejce a nechat ho „dojít“.

Zdroj info: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín