Čínské nudle má většina z nás spojeny hlavně s instantními čínskými polévkami. Ve skutečnosti však existuje spousta různých druhů původně čínských nudlí a nespočet výtečných receptů, které na nich stojí. Kterí jsou ty nejznámější?
Nudle se v určité podobě vyskytují asi ve všech světových kuchyních. V Evropě je "pasta" hlavně doménou italské kuchyně, která pronikla do všech národních kuchyní. V kuchyni asijských zemí představují zásadní surovinu.
- Na začátku rozličných asijských nudlových pokrmů včetně Phad thai, Bun bo nam bo nebo polévky Pho však jsou nudle čínské.
- Spolu s vařenou rýží jsou totiž čínské nudle nedílnou součástí každodenního jídelníčků Číňanů.
- Čínské nudle patří do kulinářské historie Číny už 4 tisíce let, sahá do období vlády dynastie Chanů.
- Jenom v Číně existují tisíce podob nudlí (přesněji spíše těstovin), které se liší svým tvarem, surovinami, způsobem přípravy nebo doprovodnými omáčkami.
- Ve Vietnamu, Japonsku, Koreji či Thajsku se začaly objevovat v různých variacích a obměnách až později.
Náš tip: Připravte si také rychlé vaječné nudle s vejcem z Líné kuchařky podle našeho video receptu
Pšeničné čínské nudle různé délky i tloušťky
Pšeničné čínské nudle se využívají zejména do polévek a na smažení.
- Vaječné pšeničné nudle označujeme jako „lo mein“.
- Smaženým pšeničným čínským nudlím se říká „chow mein“.
- Zajímavé jsou pak čínské nudle "lamien", které se připravují ručně specifickým způsobem vytahování těsta. Z těchto čínských nudlí pak vznikly věhlasné japonské nudle ramen.
- "Cchu-mien" je pak označení tlustých pšeničných nudlí, ze kterých později vznikly jiné japonské nudle udon.
Rýžové čínské nudle inspirací pro polévku Phở
Rýžové čínské nudle se obvykle vyrábějí z rýžové pasty, neobsahují sůl a někdy se do nich přidává škrob.
- Tenké kulaté rýžové nudle Číňané nazývají „mi fun“, ale můžete je najít i pod obecnějším názvem „rice vermicelli“.
- Oblíbené jsou hlavně ve smažené verzi nebo jako náplň do závitků. Využívají se také do thajských, indonéských či vietnamských polévek.
- Ploché široké rýžové nudle, čínsky "shahe (nebo ša-che) fen" jsou pak u nás velmi dobře známé díky masové oblibě vietnamské polévky Phở.
Skleněné čínské nudle do závitků
Škrobové čínské nudle se vyrábějí nejčastěji ze škrobu mungo fazolí nebo z tapiokového či batátového škrobu.
- Nejznámějšími škrobovými nudlemi jsou nudle skleněné, které po uvaření zprůhlední (odtud jejich název).
- Své využití nachází opět jako náplň do závitků, ale dají se i rychle osmažit (stir-fry) na pánvi wok. Skvělé jsou i do polévek.
Co s nimi doma?
Čínské nudle se hodí mít ve spíži pro případ tzv. akutního vaření. Stačí k nim přihodit pár dalších surovin, ochutit a máte plnou pánev úžasného jídla. Úplně nejjednodušší na přípravu jsou pšeničné nudle smažené tedy chow mein.
- Připravte si svou oblíbenou zeleninu a pokrájejte ji na plátky (efektní je krájení našikmo). Hodí se třeba mrkev, cibule, celer, brokolice, červená kapie, pórek nebo houby.
- Najemno nasekejte palec čerstvého zázvoru a stroužek česneku. Zprudka je opečte na oleji na široké pánev nejlépe typu wok.
- Přihoďte zeleninu a pokud máte, tak i pokrájené kuřecí nebo vepřové maso.
- Vše společně dál zrpudka restujte a postupně směs zalijte trochou rybí, ústřicové a sójové omáčky podle chuti.
- Na závěr přihoďte nudle uvařené podle návodu na obalu. Hotové jídlo můžete dochutit asijskými bylinkami nebo opraženými buráky. Těsně před odstavením z plotny také můžete do pokrmu zamíchat jedno vejce a nechat ho „dojít“.
Zdroj info: časopis Apetit