Srpen nabízí takovou úrodu zeleniny a dalších plodů, že si můžete začít dělat zásoby i na zimu.
Plody léta
Popadněte košík a vyrazte do lesa na houby. Skvělé jsou ve smaženici, v nálevu i jen tak na kmínu. Na políčkách se začervenala řepa. Sladkost její dužiny zdůrazní pečení. Mladé lístky červené řepy přihoďte do salátů. Trhejte papriky a rajčata. Udělejte si letní salát nebo z nich uvařte třeba čatní. Spolu s jemným lilkem, cibulí a cuketami z nich můžete připravit francouzské ratatouille.
Nemáte-li chuť na vaření, osvěžte se okurkami. Salátové chutnají ve studené polévce, ty drobné, nakládačky, zavařte ve sladkokyselém nálevu. Srpen nabízí také hojnost bylinek. Kuchyni rozvoní rozmarýn, tymián, šalvěj, bazalka a mladý česnek.
Srpnová úroda na talíři
Houby: Kuřecí prsa na liškách
Rajčata, papriky, lilek, cukety: Ratatouille
Salátové okurky: Studená okurková polévka s bazalkou a chilli
Červená řepa: Řepa zapečená s fetou