
Bulvový celer je tak trochu zanedbávaná zelenina. Víme ale, jak ho proměnit v naprostou zimní lahůdku.
V obchodě nebo na trhu se snažte vyhledat bulvy bez měkkých míst (značí potlučená místa), vyhýbejte se vyschlým bulvám a takovým, které jsou na svou velikost podezřele lehké – takové bývají duté či uvnitř houbovitě měkké. Celer vydrží v chladničce až dva týdny.
Celer vždy důkladně oloupejte a zbavte spleti kořínků ve spodní části bulvy. Pokud ho okamžitě nepoužijete, zakapejte ho citronovou šťávou nebo něčím kyselým, aby nezhnědl.
Z celeru jsou skvělé krémové polévky, nechybí v základu ragú a chutný je také pečený na troše oleje v troubě či gratinovaný s bramborami. Jezte ho i zasyrova. Zvláštní, lehce oříškovou chuť dodá nastrouhaný celer pomazánkám, báječný je v remuládě s jablky, vlašskými ořechy a majonézou. Ladí s česnekem, ostatní kořenovou zeleninou, listovou petrželkou, tymiánem, rozmarýnem, slaninou, smetanou a uzenými rybami.