Skromný celer nabízí takovou spoustu lahodných možností, že jsem ho už dávno pasovala na famózní zeleninu. Spojení s vláčným lososem, v němž po zásluze vynikne jemná, oříšková chuť celerového pyré, je jasným důkazem.
1 Lososa trochu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte ho na plech vyložený alobalem.
2 Kousky celeru v kastrolu zalijte studenou vodou. Osolte a přiveďte k varu, pak snižte teplotu a celer povařte doměkka; trvá to dvanáct až patnáct minut.
3 Gril předehřejte na střední teplotu. Prošlehejte hořčici s citronovou šťávou, špetkou soli, pepře, cukru a lžící oleje.
4 Rybu grilujte čtyři minuty z každé strany. Mezitím z uvařeného celeru slijte vodu, ale trochu jí nechte stranou. Celer v kastrolu rozmačkejte, vmíchejte špenátové (nebo kapustové, spařené horkou vodou) listy a na mírném ohni promíchejte, aby špenát zavadl. Ochuťte lžící hořčičné směsi a promíchejte se lžící vody, v níž se vařil celer. Pyré by mělo být vláčné, ani příliš hutné, ani příliš řídké. Je-li to nutné, osolte je a opepřete.
5 Při podávání na každý talíř navršte porci pyré, rybu položte navrch a všechno zakápněte zbylou hořčičnou směsí.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kopr a losos: 31 receptů pro milovníky lososa(31 receptů)
- 30denní jídelníček na posílení imunity(30 receptů)
Komentáře
Anonym
02.09.2007 08:31
Apetit 5/05
Anonym
15.11.2007 14:34
Dík