Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Losos s celerovým pyré
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 7
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1613 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 114 g
Tuky 66 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skromný celer nabízí takovou spoustu lahodných možností, že jsem ho už dávno pasovala na famózní zeleninu. Spojení s vláčným lososem, v němž po zásluze vynikne jemná, oříšková chuť celerového pyré, je jasným důkazem.

Suroviny

losos 4 ks
každý cca 100 g
olivový olej 1 PL
a potřít rybu
celer 1,5 kg
dvě středně velké bulvy, oloupané a na kousky
hořčice hrubozrnná 4 ČL
čerstvé nebo kapusta ze středu hlávky, nakrájené
cukr
sůl
pepř

Postup

1

Lososa trochu potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Položte ho na plech vyložený alobalem.

2

Kousky celeru v kastrolu zalijte studenou vodou. Osolte a přiveďte k varu, pak snižte teplotu a celer povařte doměkka; trvá to dvanáct až patnáct minut.

3

Gril předehřejte na střední teplotu. Prošlehejte hořčici s citronovou šťávou, špetkou soli, pepře, cukru a lžící oleje.

4

Rybu grilujte čtyři minuty z každé strany. Mezitím z uvařeného celeru slijte vodu, ale trochu jí nechte stranou. Celer v kastrolu rozmačkejte, vmíchejte špenátové (nebo kapustové, spařené horkou vodou) listy a na mírném ohni promíchejte, aby špenát zavadl. Ochuťte lžící hořčičné směsi a promíchejte se lžící vody, v níž se vařil celer. Pyré by mělo být vláčné, ani příliš hutné, ani příliš řídké. Je-li to nutné, osolte je a opepřete.

5

Při podávání na každý talíř navršte porci pyré, rybu položte navrch a všechno zakápněte zbylou hořčičnou směsí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

15.11.2007 14:34
Děkuji za skvělý tip, jak ozvláštnit rybí menu.Neměla jsem sice po ruce lososa,ale s codem Vaše pyré chutnalo taky skvěle.Pro lepší strávení špenátku jsem přidala trošku sladké smetany.Ještě jednou díky, Jana
02.09.2007 08:31
Recept se nachází v č.5/05, str.16