Jemnou chuť a konzistenci majonézy nic nenahradí. Když ji pokaždé jinak ochutíte, uvidíte, jak širokou paletu omáček můžete získat.
Základní majonézu můžete koupit, ale nejlepší je připravit si ji doma podle našeho prověřeného základního receptu.
Ostrá majonéza
- Promíchejte 300 g majonézy, 2 lžičky chilli pasty (např. harrisa z www.farahfood.cz) a 2 lžičky citronové šťávy.
- Skvěle se hodí k jehněčímu, halloumi, ke grilované zelenině, hovězímu, kuřecímu a rybímu masu.
Česneková majonéza
- Promíchejte 300 g kvalitní majonézy, 2 drcené stroužky česneku, sůl a pepř.
- Je výborná s hovězím, jehněčím, kuřecím masem i s rybami, ale hlavně na brambory.
Citronová majonéza
- Promíchejte 300 g kvalitní majonézy, 1/2 lžičky jemně strouhané citronové kůry a 1 lžíci citronové šťávy.
- Chutná v kuřecích, rybích a kořeněných burgerech.
Wasabi majonéza
- Promíchejte 300 g kvalitní majonézy a 2–3 lžičky pasty wasabi.
- Hodí se k rybám, hovězímu, šunce a asijským chutím.
Koprová majonéza
- Promíchejte 300 g kvalitní majonézy, 2 jarní cibulky nakrájené na plátky, lžíci nasekaného kopru a malou nakládanou okurku nasekanou nadrobno.
- Výborně chutná s rybou, kuřecím, hovězím nebo vepřovým masem.
Křenová majonéza
- Promíchejte 300 g majonézy, 2 lžíce nakládaného strouhaného křenu či 2–3 lžičky čerstvého. Podle chuti přisolte, případně přislaďte.
- Dobře doplní rybu, šunku, jehněčí i hovězí maso.