Jemnou chuť a konzistenci majonézy nic nenahradí. Když ji pokaždé jinak ochutíte, uvidíte, jak širokou paletu omáček můžete získat.
Majonéza patří mezi pět základních francouzských omáček. Připravuje se zastudena, jde o emulzi syrových vaječných žloutků a oleje. Základní majonéza se ochucuje octem, citronovou šťávou nebo hořčičí. S majonézou si můžete dál pohrát a přidávat do ní i další ochucovadla, suroviny a přísady.
Recept na domácí majonézu
Budete-li začínat od píky, bude potřeba začít samotnou majonézou. V případě, že budete chystat brambobrový salát, u ní také skončíte. Na domácí majonézu dejte do mísy 2 žloutky, 1 lžíci dijonské hořčice a 1 lžíci vinného octa. Osolte, opepřete a prošlehejte. Za stálého šlehání přilévejte pomalu olivový olej (přibližně 280 ml), až vznikne hustá majonéza. Tu pak použijete jako základ pro další kulinaření.
- Bojíte se, aby se vám majonéza nesrazila? Zaručeně hladkou a krémovou majonézu přípravíte snadno. Potřebujete jen jednoho šikovného pomocníka, a to tyčový mixér. Všechny přísady (žloutky, hořčici, ocet a olej) navrstvěte do úzké vyšší nádoby, která v ideálním případě kopíruje šířku spodní části tyčového mixéru. Mixér zapněte a pomalu táhněte směrem nahoru. Voilà, vaše domácí majonéza je hotová. Dochuťte ji tak, jak máte rádi.
- Přidejte do majonézy najemno nasekanou malou šalotku a 2 malé, najemno nakrájené nakládané okurky (cornichon). Na závěr dochuťte pár kapkami citronové šťávy a trochou nasekaných bylinek (petrželka, kerblík, pažitka). Získáte skvělou obměnu běžné studené základní omáčky.
- Do základní majonézy můžete přidat například pesto, česnek nebo rozmixované bylinky, ančovičky, kapary či kyselé okurky, případně další omáčky, jako je kečup, tisíc ostrovů. chipotle salsa nebo hořčice.
- Jedna z teorií o původu názvu omáčky směřuje do staré francouzštiny, kde moyeu znamená vaječný žloutek.
Ostrá majonéza
Promíchejte 300 g majonézy, 2 lžičky chilli pasty (např. harrisa, sriracha) a 2 lžičky citronové šťávy.
- Skvěle se hodí k jehněčímu, halloumi, ke grilované zelenině, hovězímu, kuřecímu a rybímu masu.
Česneková majonéza
Promíchejte 300 g majonézy, 2 drcené stroužky česneku, sůl a pepř.
- Je výborná s hovězím, jehněčím, kuřecím masem i s rybami, ale hlavně na pečené brambory nebo hranolky.
Citronová majonéza
Promíchejte 300 g majonézy, 1/2 lžičky jemně strouhané citronové kůry a 1 lžíci citronové šťávy.
- Chutná v kuřecích, rybích i zeleninových nebo luštěninových burgerech.
Wasabi majonéza
Promíchejte 300 g majonézy a 2 – 3 lžičky pasty wasabi.
- Hodí se k rybám, hovězímu, šunce a asijským chutím.
Koprová majonéza
Promíchejte 300 g majonézy, 2 jarní cibulky nakrájené na plátky, lžíci nasekaného kopru a malou nakládanou okurku nasekanou nadrobno.
- Výborně chutná s rybou, kuřecím, hovězím nebo vepřovým masem.
Křenová majonéza
Promíchejte 300 g majonézy, 2 lžíce nakládaného strouhaného křenu či 2 – 3 lžičky čerstvého. Podle chuti přisolte, případně přislaďte.
- Dobře doplní rybu, šunku, jehněčí i hovězí maso.
Zdroj informací: Apetit, Britannica