Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si domácí ochucenou majonézu. Možností, jak základní omáčku vylepšit, je spoustu

Připravte si domácí ochucenou majonézu. Možností, jak základní omáčku vylepšit, je spoustu
sdílet:

Jemnou chuť a konzistenci majonézy nic nenahradí. Když ji pokaždé jinak ochutíte, uvidíte, jak širokou paletu omáček můžete získat.

Majonéza patří mezi pět základních francouzských omáček. Připravuje se zastudena, jde o emulzi syrových vaječných žloutků a oleje. Základní majonéza se ochucuje octem, citronovou šťávou nebo hořčičí. S majonézou si můžete dál pohrát a přidávat do ní i další ochucovadla, suroviny a přísady.

Recept na domácí majonézu

Budete-li začínat od píky, bude potřeba začít samotnou majonézou. V případě, že budete chystat brambobrový salát, u ní také skončíte. Na domácí majonézu dejte do mísy 2 žloutky, 1 lžíci dijonské hořčice a 1 lžíci vinného octa. Osolte, opepřete a prošlehejte. Za stálého šlehání přilévejte pomalu olivový olej (přibližně 280 ml), až vznikne hustá majonéza. Tu pak použijete jako základ pro další kulinaření. 

  • Bojíte se, aby se vám majonéza nesrazila? Zaručeně hladkou a krémovou majonézu přípravíte snadno. Potřebujete jen jednoho šikovného pomocníka, a to tyčový mixér. Všechny přísady (žloutky, hořčici, ocet a olej) navrstvěte do úzké vyšší nádoby, která v ideálním případě kopíruje šířku spodní části tyčového mixéru. Mixér zapněte a pomalu táhněte směrem nahoru. Voilà, vaše domácí majonéza je hotová. Dochuťte ji tak, jak máte rádi.
  • Přidejte do majonézy najemno nasekanou malou šalotku a 2 malé, najemno nakrájené nakládané okurky (cornichon). Na závěr dochuťte pár kapkami citronové šťávy a trochou nasekaných bylinek (petrželka, kerblík, pažitka). Získáte skvělou obměnu běžné studené základní omáčky. 
  • Do základní majonézy můžete přidat například pesto, česnek nebo rozmixované bylinky, ančovičky, kapary či kyselé okurky, případně další omáčky, jako je kečup, tisíc ostrovů. chipotle salsa nebo hořčice
  • Jedna z teorií o původu názvu omáčky směřuje do staré francouzštiny, kde moyeu znamená vaječný žloutek.

Ostrá majonéza

Promíchejte 300 g majonézy, 2 lžičky chilli pasty (např. harrisa, sriracha) a 2 lžičky citronové šťávy.

  • Skvěle se hodí k jehněčímu, halloumi, ke grilované zelenině, hovězímu, kuřecímu a rybímu masu.

Česneková majonéza

Promíchejte 300 g majonézy, 2 drcené stroužky česneku, sůl a pepř.

  • Je výborná s hovězím, jehněčím, kuřecím masem i s rybami, ale hlavně na pečené brambory nebo hranolky.

Citronová majonéza

Promíchejte 300 g majonézy, 1/2 lžičky jemně strouhané citronové kůry a 1 lžíci citronové šťávy.

  • Chutná v kuřecích, rybích i zeleninových nebo luštěninových burgerech.

Wasabi majonéza

Promíchejte 300 g majonézy a 2 – 3 lžičky pasty wasabi.

  • Hodí se k rybám, hovězímu, šunce a asijským chutím.

Koprová majonéza

Promíchejte 300 g majonézy, 2 jarní cibulky nakrájené na plátky, lžíci nasekaného kopru a malou nakládanou okurku nasekanou nadrobno.

  • Výborně chutná s rybou, kuřecím, hovězím nebo vepřovým masem.

Křenová majonéza

Promíchejte 300 g majonézy, 2 lžíce nakládaného strouhaného křenu či 2 – 3 lžičky čerstvého. Podle chuti přisolte, případně přislaďte.

  • Dobře doplní rybu, šunku, jehněčí i hovězí maso.

Zdroj informací: Apetit, Britannica

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín