Svěží varianta majonézy s česnekem a citronovou šťávou.
Suroviny
citronová šťáva
1
PL
vinný ocet bílý
1
PL
olivový olej
100
ml
slunečnicový olej
200
ml
žloutek
2
ks
hořčice dijonská
1
ČL
citron
1
ks
česnek sušený
½
stroužku
utřený
petrželka
75
g
nasekaná
sůl
Postup
1
Smíchejte 1 lžíci citronové šťávy s 1 lžící bílého vinného octa. V hrnku promíchejte 100 ml olivového oleje a 200 ml slunečnicového oleje. V robotu prošlehejte 2 žloutky a 1 lžičku dijonské hořčice a lehce osolte.
2
Robot nechte puštěný a přidejte pár kapek oleje a promíchejte. Postup opakujte do spotřebování oleje. Přidejte citron s octem, ½ stroužku utřeného česneku a 75 g nasekané hladkolisté petrželky.
3
Dochuťte solí a pepřem. Přidejte pár kapek teplé vody, případně citronové šťávy. Vychlaďte a podávejte s lososem.