Jak si složit neodolatelný dvojitý burger?

sdílet:
Kdo by neznal populární Big Mac? Pokud se vám už teď sbíhají sliny na voňavý burger s pořádnou porcí masa, ale fast-foody nemáte dvakrát v oblibě, nezoufejte. Prozradíme vám, jak si připravit lahodný burger, aniž byste museli opustit pohodlí svého domova.

Hamburger: Námořnická bašta, která dobyla svět?

Kdy spatřil burger světlo světa? Dnes už asi nezjistíme, kdo jako první přišel s geniálním nápadem šoupnout maso mezi rozpůlené pečivo. Podle jedné teorie patří kulinářský objev bratrům Manchesům, kteří prodávali párky v rohlíku na trzích v americkém Hamburku. Když párky došly, rozhodli se místo nich servírovat v rohlíku hovězí mleté maso tvarované do placek.

Co takhle dát si burger? 5 tipů na nejlepší podniky v Česku

Více

Ale je taky možné, že průkopníky na poli gastronomie byli němečtí námořníci, kteří v 19. století pojídali nasolené maso při dlouhých plavbách a kvůli pohodlí ho později začali vkládat mezi chleba nebo housku. Do Ameriky se receptura dostala s přílivem nových přistěhovalců a nakonec si našla cestu do srdcí (i jídelníčků) velké části americké populace.

Pokud si chcete pochutnat na pořádném burgeru, nemusíte nikam cestovat. Připravte si tuhle legendární lahůdku z vlastních ingrediencí. Co všechno budete potřebovat?

1. Křupavá houska

Suché, vatovité pečivo nemá v přípravě burgeru své místo. Skvělou volbou jsou hutnější briošky vyrobené z máslového těsta, které dokonale nasáknou šťávu z masa a nerozpadají se.  Bulky rozkrojte podélně a řezné plochy dozlatova opečte. Budou pevnější. A které housky chutnají nejlépe? Přece ty domácí! Ale nebojte se, dobře vám poslouží i ty kupované. Třeba z Makra. Ovšem dnes už často pochodíte i v pekařstvích.

Jak na perfektní bulku na burger

Více

2. Hovězí mleté maso

Základ, bez kterého se poctivý „dvoupatrák“ neobejde. Vybírejte tučnější hovězí, které má okolo 20 % tuku: po tepelné úpravě lépe vynikne jeho chuť. Pokud to půjde, vyhýbejte se kupovanému mletému masu, u kterého si nemůže být jistí složením.

Nejlepší je kvalitní kus hovězího (třeba z roštěnky), které si sami namelete. Umleté hovězí by mělo mít stále viditelně hrubou strukturu, aby se nerozpadalo a po vyformování drželo požadovaný tvar. A žádné zamražování na později. Maso pomelte nejlépe těsně před přípravou burgeru.

Vše, co potřebujete vědět o mletém mase

Více

Mezi časté nešvary, se kterými se v českých kuchyních můžeme setkat, patří nadměrné kořenění masa. Pokud si nemůžete pomoci, ochuťte maso špetkou pepře a soli, ale další kořenky nechtě raději na poličce. Kvalitní hovězí je nepotřebuje a spíše si užijete jeho jedinečnou chuť.

3. Sýr

Voňavý, s větším obsahem tuku, aby se na mase krásně roztékal. Přesně takový by měl být sýr, který ozdobí horní patro vašeho burgeru. Kvalitní ementál určitě neurazí. Ještě o něco lahodnější je mladá gouda nebo zralý čedar. Nejdříve zkuste zmiňovanou klasiku, ale pokud se později budete chtít pustit do experimentů, inspirujte se ve vyhlášených burgrárnách a zkuste třeba sýr s modrou plísní.

4. Omáčka: Tajná receptura, nebo žádná velká věda?

Lámali jste si hlavu nad tím, z čeho restaurace vyrábí ty návykové omáčky, po kterých se můžete utlouct? Možná budete překvapeni – v mnoha případech jde o chytrou kombinaci majonézy, plnotučné hořčice a kečupu. Chutnou omáčku si proto dokážete namíchat i sami.

BBQ omáčka s portským vínem a rozmarýnem

Více

5. Zelenina: Nejlepší je ta domácí

Pod hovězí maso (a třeba i na něj, záleží, na co máte chuť) patří šťavnatý salátový list. Sáhněte třeba po římském salátu nebo tzv. little gem. Obě odrůdy odolávají vysokým teplotám. Zeleninou oblohu můžete vylepšit taky rajčetem. Vybírejte dužnatá rajčata, která burger nepromočí.

Nezapomeňte ani na cibuli (nejlépe jemně karamelizovanou), jejíž šťávy maso příjemně ovoní. Zkušení kulináři mohou klidně přihodit dozlatova osmažené cibulové kroužky. A okurky? Rozhodně klasické domácí „nakládačky“! Nakoukněte do rodinné spíže – určitě ještě nějaké zbyly.

Jak si burger děláte nejraději vy? Stačí vám uvedené ingredience? Nebo dokonce přidáváte ještě něco navíc, třeba dokřupava vypečenou slaninu či sázené vejce? Podělte se s námi o své kulinářské zkušenosti.

A pokud naopak sami hledáte další inspiraci do kuchyně, pod článkem najdeme pár zajímavých tipů na netradiční burgery, které si určitě oblíbíte vy i vaši blízcí. Dobrou chuť!

Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit