Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ovocné přelivy, které pozvednou každé knedlíčky, dezert, kaši i pudink. Připravte si žahour nebo malinovou omáčku

Ovocné přelivy, které pozvednou každé knedlíčky, dezert, kaši i pudink. Připravte si žahour nebo malinovou omáčku
ZDROJ: Apetit

Vypadají luxusně, chutnají báječně a moučníku nebo dezertu dodají tu pověstnou „třešničku“. Přitom jejich příprava je až neuvěřitelně jednoduchá. Ano, řeč je o ovocném přelivu, omáčce, polevě nebo jakkoli tento zázrak chcete nazývat. Víte jak tuto báječnou záležitost vyrobit a ke kterým pokrmům se hodí?

Využijte letní ovocnou sezónu k experimentování, a pokud ovocné omáčky nebo přelivy neznáte, je ten pravý čas je vyzkoušet. Ať už se chystáte na vaření ovocných knedlíků, smažení lívanců nebo právě chladíte cheesecake, tyto tipy se vám budou jistě hodit.

Ovocný přeliv – ozdoba nejen na cheesecaky a lívance

Ovocný přeliv je zpravidla pouze rozmačkané ovoce, doslazené cukrem nebo jiným oblíbeným sladidlem a mírně prohřáté jen do té doby, než se krystalky cukru rozpustí. Pro tuto úpravu můžete použít téměř všechno ovoce, nejčastěji jde o borůvky, maliny, jahody. Chutné jsou ale i višně, švestky, broskve, meruňky, případně mango atd.

  • Bobulové ovoce stačí pouze rozmačkat vidličkou, větší plody je lepší nakrájet.
  • Jestliže chcete krémovou konzistenci bez kousků, doporučujeme použít tyčový mixér a případně ještě zbylé slupky nebo pecičky přepasírovat přes sítko.
  • Pokud to recept vyžaduje, nebo máte ovoce, které obsahuje příliš vody, je nutné omáčku redukovat déle, až do požadované hustoty.
  • Někdy se také v postupu můžete setkat s tím, že se do tekutiny přidá malé množství škrobu (nebo pudinkového prášku), který omáčku zahustí. V takovém případě není třeba čekat na její samovolnou redukci a postačí ji jen minutku povařit.
  • U některých plodů je naopak nutné tekutinu přidat (vodu, sirup, džus atd.).
  • Ovocné přelivy si náramně rozumí s kapkou alkoholu jako např. koňakem, ovocnou pálenkou nebo ovocným likérem.  

Takto připravené ovoce se hodí jako přeliv přes cheesecaky, lívance, palačinky, pavlovy nebo zmrzlinové poháry.

Ovocné omáčky – k nočkům a knedlíkům

Podobně jako ovocný přeliv, který se zpravidla servíruje vychlazený, se připravují i ovocné omáčky. Objevují se na talíři společně s ovocnými knedlíky, nočky, šiškami nebo sladkými plněnými taštičkami.

  • K ovocným omáčkám se pro zjemnění velmi hodí mléčné výrobky – zakysaná smetana, šlehačka, měkký tvaroh, ricotta, mascarpone.
  • V našich receptech si také můžete všimnout, že se ovocné omáčky a přelivy výborně doplňují s oříšky, čokoládou, mákem, kokosem atd.

Asi nejznámější ovocnou omáčkou je „žahour“. Což je omáčka z rozvařeného ovoce, cukru a smetany. Nejčastěji se k přípravě tohoto pokrmu používají borůvky, ale existuje také verze z jahod či švestek. Údajně se jednalo o typické jídlo německého etnika žijícího na našem území a jeho historie sahá až do středověku, píše časopis Apetit.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova
Varenyky
Více než hodinu
Velmi snadné