Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8061 kcal
Bílkoviny 121 g
Cukr 447 g
Tuky 634 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Taky se každý rok nemůžete dočkat, až se na záhonech začervenají šťavnaté jahody? My také ne! Nepropásněte jahodovou sezonu a vyčarujte z úrody neodolatelný dort!

Suroviny

máslo 250 g
změklé
krupicový cukr 110 g
mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
(9 g)
sůl špetka
vejce 5 ks
limetová kůra
nastrouhaná z 1/2 limety
mléko 3 PL
NA PEČENÉ JAHODY
jahody 300 g
krupicový cukr 2 PL
škrob 2 ČL
limetová šťáva 1.5 ČL
limetová kůra
nastrouhaná z 1/2 limety
Na smetanový krém
smetana ke šlehání 500 ml
mascarpone 500 g
moučkový cukr 3 PL
(nemusíte sladit vůbec, nebo naopak oslaďte více, pokud máte raději sladší krémy)
Na ozdobení
jahody 300 g
jedlé květy
heřmánek či sedmikrásky
moučkový cukr
na posypání

1 Troubu předehřejte na 180°C. Dvě stejné dortové formy o průměru 20–22 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky). Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky limetovou kůru. Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko. Těsto rozdělte do připravených forem, stěrkou urovnejte povrch a pečte přibližně 30 minut dozlatova. Dokonalé propečení korpusů vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový. Nechte korpusy vychladnout ve formách.

2 Jahody odstopkujte, menší rozpulte a větší nakrájejte na silnější plátky. Ve větší míse je smíchejte s cukrem, škrobem a limetovou šťávou. Menší pekáček vyložte papírem na pečení a vsypte do něj jahody. Na jahody nasypte nastrouhanou limetovou kůru. Pečte na 180°C po dobu 20 minut. Vyndejte z trouby, opatrně promíchejte a nechte vychladnout.

3 Smetanu a mascarpone vyšlehejte do nadýchaného krému. Podle chuti oslaďte moučkovým cukrem.

4 Vychladlé korpusy v případě potřeby seřízněte do roviny, aby byly oba stejně vysoké. Jeden otočte tak, aby strana, která byla u dna formy, byla směrem vzhůru. Bude tvořit vršek dortu. Spodní korpus položte na talíř či etažér, navrstvěte na něj ledabyle polovinu krému a na něj pak rovnoměrně i pečené jahody. Přikryjte vrchním dílem korpusu a lehce přitlačte. Vršek ozdobte zbytkem krému, čerstvými jahodami a kvítky, a pokud chcete, nako- nec lehce zaprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Jana Kroupova

Dort je nejen poměrně snadný, ale hlavně díky báječné kombinaci sladkých jahod a kyselejší limetky (trochu šťávy jsem přidala i do krému) dokonalý hlavně na léto a pro ty, co nemají rádi přeslazené dezerty. Navíc, kdyby nic jiného, tak se vyplatí upéct už jen pro tu neuvěřitelnou vůni, která se line z trouby při pečení jahod. :-)

Apetit magazín

  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...

Obchod Apetit