Taky se každý rok nemůžete dočkat, až se na záhonech začervenají šťavnaté jahody? My také ne! Nepropásněte jahodovou sezonu a vyčarujte z úrody neodolatelný dort! Dort se smetanovým krémem a pečenými jahodami snoubí osvědčenou nestárnoucí kombinaci, na které se snad shodne každý. Je jednoduchý, sladký tak akorát a plný čerstvého ovoce. Prostě ideální letní zákusek i narozeninový dort.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě stejné dortové formy o průměru 20–22 cm vyložte papírem na pečení (dno i boky).
Ze změklého másla a cukru vyšlehejte nadýchanou pěnu.
Mouku s práškem do pečiva a solí přesejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky.
Do máslové pěny po jednom zašlehejte vejce a nakonec taky limetovou kůru.
Poté stěrkou důkladně zapracujte moučnou směs a mléko.
Těsto rozdělte do připravených forem, stěrkou urovnejte povrch a pečte přibližně 30 minut dozlatova. Dokonalé propečení korpusů vyzkoušejte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud ji vytáhnete suchou, je hotový.
Nechte korpusy vychladnout ve formách.
Jahody odstopkujte, menší rozpulte a větší nakrájejte na silnější plátky.
Ve větší míse je smíchejte s cukrem, škrobem a limetovou šťávou.
Menší pekáček vyložte papírem na pečení a vsypte do něj jahody. Na jahody nasypte nastrouhanou limetovou kůru.
Pečte na 180 °C po dobu 20 minut.
Vyndejte z trouby, opatrně promíchejte a nechte vychladnout.
Smetanu a mascarpone vyšlehejte do nadýchaného krému. Podle chuti oslaďte moučkovým cukrem.
Vychladlé korpusy v případě potřeby seřízněte do roviny, aby byly oba stejně vysoké. Jeden otočte tak, aby strana, která byla u dna formy, byla směrem vzhůru. Bude tvořit vršek dortu.
Spodní korpus položte na talíř či etažér, navrstvěte na něj ledabyle polovinu krému a na něj pak rovnoměrně i pečené jahody.
Přikryjte vrchním dílem korpusu a lehce přitlačte. Vršek ozdobte zbytkem krému, čerstvými jahodami a kvítky, a pokud chcete, nakonec lehce zaprašte moučkovým cukrem.
Komentáře
Dort je nejen poměrně snadný, ale hlavně díky báječné kombinaci sladkých jahod a kyselejší limetky (trochu šťávy jsem přidala i do krému) dokonalý hlavně na léto a pro ty, co nemají rádi přeslazené dezerty. Navíc, kdyby nic jiného, tak se vyplatí upéct už jen pro tu neuvěřitelnou vůni, která se line z trouby při pečení jahod. :-)