Některé houby jsou sice jedlé jen jednou, ale ujišťujeme vás, že tohle syté jídlo přestrojené za omáčku bude mít řadu repríz! Smetanová houbová omáčka z čerstvých hub je vyinikající s těstovinami, ale i s masem.
Suroviny
Postup
Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte.
V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku.
Zalijte chladným houbovým vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Dejte stranou.
V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut.
Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste.
Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.
Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře.
Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.
Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky.
Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky.
Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu.
Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut.
Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky.
Podávejte s houbovou omáčkou.
Komentáře
15.07.2009 11:10
Luxusní
28.02.2016 09:31
Recept na omáčku je vážně
Recept na omáčku je vážně skvělý. Vývar jsem stejně jako paní Markéta udělal z čerstvých hub. V tomto ročním období jsem neměl houby klasické, ale nějaké žampiony a hlívu z farmářského trhu. I tak omáčka dopadla výborně! Skvělý recept.
Knedlíky se povedly také, akorát po 20 minutách vaření byl totálně rozvařený. další jsem vařil pouze 17 minut a byly výborné.
Děkuji za recept!
16.09.2018 07:05
není možné knedlíky rozvařit
není možné knedlíky rozvařit nepřikrývat pokličkou a nechat probublávat pomalu a otáčet. Jinak pro ty co jsou neochotni se tímto zabývat vařím v páře knedlíky nadýchané a hladké.