Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Smetanová houbová omáčka z čerstvých hub
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 77
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7127 kcal
Bílkoviny 169 g
Sacharidy 699 g
Tuky 380 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Smetanová houbová omáčka z čerstvých hub je vynikající s těstovinami, s knedlíky ale i k masu. Některé houby jsou sice jedlé jen jednou, ale ujišťujeme vás, že tohle syté jídlo přestrojené za omáčku bude mít řadu repríz! 

Suroviny

Na omáčku
houby 300 g
až 400 g, hříbky nebo namočené sušené
bujon 900 ml
houbový
olej 5 PL
na smažení
velká, jemně pokrájená
sůl
pepř bílý
čerstvě mletý
vinný ocet bílý
na dochucení
mletý
Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 400 g
sůl ½ ČL
mléko 250 ml
housky 4 ks
starší, pokrájená na kostičky, osmažená na másle
petrželka 1 hrst
jemně nasekaná zelená

Postup

1

Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte.

2

V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku.

3

Zalijte chladným houbovým vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Dejte stranou.

4

V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut.

5

Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste.

6

Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.

7

Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře.

8

Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.

9

Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky.

10

Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky.

11

Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu.

12

Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut.

13

Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky.

14

Podávejte s krémovou houbovou omáčkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

28.02.2016 09:31

Recept na omáčku je vážně skvělý. Vývar jsem stejně jako paní Markéta udělal z čerstvých hub. V tomto ročním období jsem neměl houby klasické, ale nějaké žampiony a hlívu z farmářského trhu. I tak omáčka dopadla výborně! Skvělý recept.
Knedlíky se povedly také, akorát po 20 minutách vaření byl totálně rozvařený. další jsem vařil pouze 17 minut a byly výborné.
Děkuji za recept!

16.09.2018 07:05

není možné knedlíky rozvařit nepřikrývat pokličkou a nechat probublávat pomalu a otáčet. Jinak pro ty co jsou neochotni se tímto zabývat vařím v páře knedlíky nadýchané a hladké.

15.07.2009 11:10
Omáčka bylo naprosto výborná. Jen místo houbového bujonu jsem na chviličku povařila čerstvé houby. Přišlo mi hloupé dávat houbový bujon, když mám houby. Jinak jsem postupovala přesně podle receptu a výsledek byl fantastický.

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...