0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smetanová houbová omáčka z čerstvých hub

Houbová omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smetanová houbová omáčka z čerstvých hub

4.1 / 5. Počet hodnocení: 72
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7116 kcal
Bílkoviny 168 g
Sacharidy 697 g
Tuky 380 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Některé houby jsou sice jedlé jen jednou, ale ujišťujeme vás, že tohle syté jídlo přestrojené za omáčku bude mít řadu repríz! Smetanová houbová omáčka z čerstvých hub je vyinikající s těstovinami, ale i s masem.

Suroviny

Na omáčku
houby 300 g
hříbky nebo namočené sušené
máslo 3 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
bujon 900 ml
houbový
olej 5 PL
na smažení
cibule 1 ks
zakysaná smetana 100 ml
smetana ke šlehání 100 ml
sůl
pepř bílý
mletý
vinný ocet bílý
na dochucení
kmín
mletý
Na knedlíky
mouka pšeničná hrubá 400 g
sůl 0.5 ČL
žloutek 1 ks
mléko 250 ml
droždí 10 g
housky 4 ks
starší, pokrájená na kostičky, osmažená na másle
petrželka hrst
jemně nasekaná zelená

Postup

1

Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte.

2

V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku.

3

Zalijte chladným houbovým vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Dejte stranou.

4

V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut.

5

Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste.

6

Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.

7

Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře.

8

Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.

9

Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky.

10

Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky.

11

Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu.

12

Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut.

13

Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky.

14

Podávejte s houbovou omáčkou.

Související články

KVÍZ: Jak dobří jste houbaři?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste houbaři?

Je pro vás houbaření příjemnou letní relaxací? V tom případě se určitě vyznáte v tom, jaké houby končí ve vašem košíku. U některých si ale nemusíte být jisti. Zkuste otestovat své znalosti a přesvěčte se, jaké houbařské úrovně dosahujete....

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Komentáře

Anonym

Omáčka bylo naprosto výborná. Jen místo houbového bujonu jsem na chviličku povařila čerstvé houby. Přišlo mi hloupé dávat houbový bujon, když mám houby. Jinak jsem postupovala přesně podle receptu a výsledek byl fantastický.

Viktor Seidel

Recept na omáčku je vážně skvělý. Vývar jsem stejně jako paní Markéta udělal z čerstvých hub. V tomto ročním období jsem neměl houby klasické, ale nějaké žampiony a hlívu z farmářského trhu. I tak omáčka dopadla výborně! Skvělý recept.
Knedlíky se povedly také, akorát po 20 minutách vaření byl totálně rozvařený. další jsem vařil pouze 17 minut a byly výborné.
Děkuji za recept!

Ota Onofrej

není možné knedlíky rozvařit nepřikrývat pokličkou a nechat probublávat pomalu a otáčet. Jinak pro ty co jsou neochotni se tímto zabývat vařím v páře knedlíky nadýchané a hladké.

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit