Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

13x neodolatelný zmrzlinový pohár

Co je lepšího než kopeček zmrzliny? Přece pohár! Když ke zmrzlině přidáte lahodnou omáčku, ovoce, oříšky či křupavou posypku ze sušenek, povýšíte ji na luxusní dezert.

Kdo sestavil první zmrzlinový pohár?

Zmrzlinový pohár se podle autorky knihy Ice Cream – A Global History Laury B. Weiss zrodil v Americe na konci 19. století. Jeho předchůdcem byl dezert zvaný soda cream, který kombinoval dvě populární pochoutky – tedy sodovku, zpravidla ochucenou sirupem, a kopeček zmrzliny.

Tzv. Soda Fountains tedy pítka se sycenou vodou se staly nedílnou součástí amerických lékáren (drug store), kde se prodávaly nejen léky, ale i drobné dobroty. Sodovka a její ochucené varianty přilákaly tolik zákazníků, že bylo nasnadě rozšířit sortiment o další populární a masivně se šířící lahůdku – zmrzlinu. Vznikl Ice Cream Parlour – místo, kde se scházeli obyvatelé celého maloměsta či čtvrti. Zmrzlinárny s pítky se staly centry společenského života a soda cream módním občerstvením.

V 90. letech 19. století někoho napadlo (spory o autorství se vedou dodnes) místo sodovky doplnit kopeček zmrzliny o lahodnou omáčku, šlehačku a kandované třeště. Vzniklo sundae – ultimátní zmrzlinový pohár, do kterého můžete dát lahůdek, co hrdlo ráčí, a nikdy se neodchýlíte od ducha originálu, protože podstatou sundae je ničím neomezené blaho.

Prakticky totéž se dá říct o jakémkoli zmrzlinovém poháru – z výživového hlediska ho k životu nepotřebujeme. Je čistou nadstavbou, potěšením… Něčím, co si dopřáváme za odměnu. Když si chceme zvednout náladu. Když chceme rozmazlit děti…

Jak si připravit nejlepší pohár

Pro sestavení zmrzlinového poháru neplatí žádná pravidla – krom jediného: musíte ledovou pochoutku sníst dříve, než roztaje. Ale to, co si do něj dáte, je čistě na vás a vašich chutích. Přesto spolu některé chuti fungují lépe než jiné.

Níže najdete několik tipů na osvědčené kombinace.

  • Vanilková zmrzlina s malinami – známým příkladem budiž pohár, který proslul pod názvem Horká láska, v němž se zmrzlina snoubí s teplou malinovou omáčkou.

  • Čokoládová zmrzlina s třešněmi či višněmi (a případně kapkou třešňové pálenky nebo griotky) – kdo by neměl rád višně v čokoládě?

  • Vanilková zmrzlina s čokoládovou omáčkou – ve francouzštině se tomuto jednoduchému poháru říká Dame blanche (bílá paní) a může být základem mnoha dalších: fungovat bude s oříšky, mandlemi, pistáciemi či griliášem, vaječným koňakem, ostružinami či švestkami podušenými v cukru s trochou kardamomu. Když vanilkovou zmrzlinu doplníte oslazeným kaštanovým pyré, získáte pohár, který je variací na populární francouzský dezert Mont blanc.

  • Kávová zmrzlina se smetanovým likérem – kombinaci pro dospělé můžete nabídnout po nedělním obědě návštěvě jako kávu i dezert v jednom.

  • Karamelová zmrzlina s opraženými arašídy – je jen na vás, zda zvolíte solené či nesolené. V prvním případě budete následovat trend míchání slané a sladké chuti, který už je několik let hitem (zmrzlinář, který nenabízí slaný karamel, jako by ani nebyl).

  • Smetanová zmrzlina s jahodami – jahody se šlehačkou (tou si v každém případě můžete ozdobit i pohár) jsou neprůstřelná kombinace, a když do sklenice přidáte ještě několik bílkových pusinek, získáte zmrzlinovou variantu Eton mess.

  • Vanilková zmrzlina s čokoládovou omáčkou, šlehačkou a banánem– pod názvem Banana split existuje tento dezert už více než sto let. Servíruje se na oválných talířích či miskách ve tvaru lodičky, ale můžete ho připravit i do poháru

Úvodní foto: Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Přidat komentář