Jak kupovat či skladovat zázvor?

zazvor
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Surovina nezbytná pro asijské vaření musí být čerstvá a důkladně očištěná.

Nákup

Zázvor je k dostání prakticky v kterémkoli supermarketu či u vietnamských zelinářů. Kupujte pouze takové oddenky, které jsou od pohledu čerstvé, na omak pevné, nejsou seschlé, a hlavně nejeví známky plesnivění.

Loupání

Při loupání nožem se ztrácí zbytečně mnoho zázvoru. Pokud je opravdu pěkný, stačí ho jen důkladně vydrhnout. V opačném případě ho neloupejte nožem, ale oškrabte hranou lžičky. Zázvor, který se chystáte strouhat, neloupejte.

Skladování

Oddenek zázvoru vydrží, zabalený v papírové utěrce a plastovém sáčku, aby nevysychal, v chladničce až tři týdny. Zmrazený v plastovém sáčku vám bude k dispozici i dva měsíce; ze zmrzlého oddenku oddělte potřebný kousek a zbytek vraťte do mrazáku.

Další nápady a tipy, jak zpracovávat exotické suroviny, najdete v časopise Apetit speciál Kuchyně Asie.

Související články

Zázvorem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Zázvorem proti nachlazení

Pálivý kořen boduje u vědců i v kuchyni.Echinacea, česnek, citron, nebo snad bylinkové čaje? Z lidových prostředků je při léčbě nachlazení a mírnění příznaků chřipky nejsilnější zázvor, který k nám doputoval z tradiční čínské a indické...
Jak snadno oloupat zázvor
  • Tipy a triky

Jak snadno oloupat zázvor

Při loupání nožem se ztrácí zbytečně mnoho zázvoru a navíc se dá tato činnost usnadnit. Uchopte zázvor do jedné ruky a jednoduše oškrabte hranou lžičky. ...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit